Blogg

GLAD SOMMAR! 

Hej mina vänner!

Vill önska er en härlig sommar 

och sköt om er!

Kram!

Sara. 

 

GOTT NYTT ÅR 2018 önskar jag till er alla! :) 

Hej mina vänner!

Hoppas att ni har haft en underbar jul!
Vill önskar er en God Fortsättning och

Gott Nytt År!

 

Kram!
Sara. 

 

Sara: -Ser fram emot hösten! 

Hej alla underbara vänner!

Hoppas att ni haft en bra sommar. Augusti närmar sig sitt slut och själv tycker jag att det är skönt. Gillar inte värmen på sommaren, svårt att sova då bl a. Ser mycket fram emot hösten, men vintern har nog blivit min favorit årstid. Tänk att man kan ändra sig efter 50 år… sommaren har alltid förut var min bästa årstid. Beror mycket på att jag inte gillar huggormar och fästingar för hundarnas skull. Dessa otäckingar slipper man på vintern. Minus fem grader och mycket snö, det är idealiskt.

Jag har funderat och känner att jag inte vill prioritera min tid till att blogga en tid framöver. Ska inte skriva att jag inte har tid, för vi människor har alltid lika mycket tid, sju dagar i veckan, frågan är vad vi prioriterar att göra med vår tid. Så jag tar en paus från att blogga, men får jag lust så kanske jag gör ett inlägg. Däremot fyller jag säkert på med bilder under några andra flikar som jag har på min hemsida www.sarapärleros.se

Ibland kan man behöva att bara göra det viktigaste på datorn och inte bli låst med den. Det finns en värld utanför datorn också. Jag har lite mycket på gång och känner att jag behöver det. Jag hoppas ändå att ni vill fortsätta att följa mig, för får jag ett ryck kanske jag gör ett inlägg och det finns mycket annat kul på min hemsida.

SKÖT OM ER SÅ HÖRS VI!

MÅNGA KRAMAR FRÅN SARA. 

Sara: -Inspirationsdag och uppehåll!

Hej mina fantastiska vänner!


Hoppas allt är bra med dig! Jag kommer att göra ett uppehåll med blogginlägg under sommaren då jag får en valp att ta hand om, men jag kommer att uppdatera en del flikar på min hemsida som du hittar på https://www.sarapärleros.se  (är skrivet på min blogg)

Igår var jag på Talarförmedlingens Inspirationsdag som jag går på varje år. Kan verkligen rekommendera er att gå på den, nästa är i november. Man kommer hem med bubblande energi. Tyvärr kunde jag igår bara vara med på två föreläsningar.

Det är en riktig mental vitamininjektion och ger massor av nytänkande och energi. Några av Sveriges bästa föreläsare är på plats. Det ingår en lätt lunch, för- och eftermiddagskaffe med dopp och en goodiebag. Man är även med i utlottning av fina priser. 

Ni som är chefer och har anställda så är detta en jättefin present. Och är du inte chef så visa din chef detta. Det går självklart att redovisa en inspirationsdag som utbildning och den är avdragsgill både vad avser kostnad och moms. 

Ari Riabacke hade en fantastisk föreläsning igår. Den handlade om att ta stegen till klokare beslut. Vi fattar mellan 2500 och 10.000 beslut per dygn – dag efter dag, år ut och år in – utan att fundera särskilt mycket på hur vi gör och hur vi skulle kunna göra det bättre. Visst är det märkligt?

Ari sa många kloka saker på sin föreläsning bl a: ”Vi är aldrig så starka som när vi är oss själva!” Det är sant, är vi oss själva och inte låter andra styra våra liv så mår vi bra och därmed känner oss starkare. Han sa också: ”Vi har redan vunnit högsta vinsten så vi kan ej förlora den! Gör det!” Ja genom att just du har fötts till denna värld så har du redan vunnit.

Jag kan rekommendera er att köpa Ari´s bok som heter ”Beslutspyramiden”. Jag köpte den igår.

Denna länk kan du gå in på om du vill läsa om kommande Inspirationsdag: https://talarformedlingen.se/inspirationsdagar/stora-inspirationsdagen-stockholm/

Nu vill jag önska er alla en jättefin sommar så hörs vi!
Många kramar från er SARA.
 
 

Sara:  - Hjälp Hundstallet!

Hej mina fantastiska vänner!

 

Ni som känner mig vet att jag är en sann djurvän och inte minst för hundar. Jag känner att min uppgift på jorden är att hjälpa djuren så mycket jag kan. I detta blogginlägg vill jag berätta lite om Hundstallet i Stockholm som hjälper hundar att hitta få komma till bra hem. Hundstallet kan ni nu se på tv på torsdagar kl 20.00 i sjuan med ”Bagges hemlösa hundar”. Han har varit en engagerad hjälp till Hundstallet och han är verkligen en sann djurvän.

 

Det passerar lite drygt 400 hundar genom Hundstallets dörrar. Cirka 100 av dessa är bortsprungna och hämtas av sin ägare, cirka 100 får återvända hem med föreläggande medan cirka 200 blir kvar och omplaceras till nya hem. En omplaceringshund från hundstallet kostar mellan 3000 och 4500 kronor. Priset sätts främst på hundens ålder en också efter hundens egenskaper.

Hundstallet -Svenska Hundskyddsföreningen är en ideell verksamhet. Verksamheten finansieras av insamlingskampanjer över hela landet, medlemsavgifter, månadsgivare, sms- samt swishgåvor, donationer och arv. På Hundstallet finns det idag 9 hundskötare med olika ansvarsområden, 6 administratörer med olika ansvarsområden och 8 timanställda som täcker upp dagar, kvällar och helger.

 

Utan allmänhetens stöd skulle Hundstallet inte kunna hjälpa utsatta och vanvårdade hundar och ge dem en andra chans. Vill du hjälpa Hundstallet gör du en stor skillnad. Stöd rent ekonomiskt välkomnas varmt, t.ex. genom att bli medlem, månadsgivare eller genom gåvor. Sponsring av diverse förbrukningsmaterial eller hundsaker behövs alltid. Låt dina förutsättningar och din fantasi sätta gränsen.

 

Swish-nummer är:
STHLM 123 90 05 570

Telefon: 08 – 20 38 48

Mail: info@hundstallet.se

Adress: Åkehovs Gårdsväg 10  168 38 Bromma

Hemsida: www.hundstallet.se

Vill du ta hand om en hund så kan du göra intresseanmälan här:

https://hundstallet.se/var-verksamhet/intresseanmalan/

 

Ha en underbar dag!

Kramar från Sara. 

Fina erbjudanden från YOGASTYRKA! 

Hej mina härliga vänner!

Vill du träna i sommar och känna att du är i form? Jag är medlem på Yogastyrka på Grevgatan 37 i Stockholm och dom har tre stycken fina sommarerbjudanden! Jag kan verkligen rekommendera er att börja på Yogastyrka. De har i mina ögon de bästa instruktörerna och bästa blandningen av olika typer av Yoga. Själv gillar jag mest Bikramyoga och Yinyoga. 

Deras erbjudanden är: 

6-gångers klippkort - 1 000 kr

3 veckors introkort - 300 kr

2 månaders sommarkort - 2 200 kr 

Korten gäller alla yoga- och styrkeklasser alla dagar i veckan och PT på morgnarna ingår också. 
Köp/beställ ditt kort här! http://www.yogastyrka.se/kop-kort/

Det finns så många olika yoga klasser så det finns alltid något som passar dig! 

Kramar från Sara.

Sexologen Helena: -Skapa ett positivt sexuellt klimat! 

Hej mina härliga vänner!

Hoppas allt är strålande med er. Jag har följt tv-programmet ”Gifta vid första ögonkastet”, tredje säsongen. Jag erkänner att jag gillar att se program där kärlek kan uppstå och det är den psykologiska delen som jag gillar. Hur är dom mot varandra? Vilka kommer att bli ett par? Vad fattas i deras relation? Vad har dom som är bra? Vad tyckte jag då om paren i denna säsong? Mats & Elizabeth, Magnus & Sofia och Louise & Michael. Från första programmet gissade jag att det ej skulle funka mellan Louise & Michael. När två personer är handlingsförlamade och ingen anstränger sig är det dömt att det ej fungerar. Och jag fick rätt. Dom fortsatte ej att vara gifta. De avslutade innan programmen var slut. 

Dom andra två paren trodde jag hade en chans. De fortsatte att vara gifta i sista programmet. Men jag blev lite tveksam när det blev ”tjat” om Elizabeths rökning och lite tveksam om Sofia skulle orka med Magnus otroliga trötthet som infann sig. Tjejerna upplever jag var de starka, de offrade mycket av sig själv för att få relationen att fungera. 

Jag tycker att experterna gjorde fel som parade ihop Mats med en kvinna som röker då han uppenbart hade varit tydlig att han inte vill det. Jag har själv aldrig rökt, inte ens smakat på en cigg, och jag skulle aldrig kunna vara ihop med en kille som röker eller snusar. Bra att Elizabeth slutade men det ska vara för att hon vill det. Sofia valde att fortsätta med Magnus trots att dom är väldigt olika varandra. Hon fick ändra om mycket av hennes bild av vilken typ av man hon skulle ha. Det finns stark kemi mellan dom som håller dom ihop trots olikheterna. Jag är själv mycket aktiv och skulle inte klara av att vara ihop med en kille som inte är det. Att kunna träna ihop är viktigt för mig och att killen äter sunt. Men som sagt, de har bra sex och en stark attraktion. Förhoppningsvis får hon igång Magnus. 

Apropå sex så blev jag nyfiken på Sexologen Helena Cewers som är med i programmet som expert. Jag kontaktade därför Helena och frågade om jag fick ha henne som gäst i min blogg och hon svarade ”javisst” vilket gläder mig.

Så får jag presentera Helena; leg barnmorska, auktoriserad klinisk sexolog och föreläsare! 

- Berätta lite om din familj och hur du bor! Har du barn? Singel? 

- Jag lever ett härligt ”passionsliv” (inte pensionsliv. Jag tycker det är som en förälskelse fortfarande) Singel, bor i V hamnen Malmö i en underbar lägenhet. Två barn som sett till att jag får två nya älsklingar i Sixten 11 år och Astrid 7år. Barnbarn är verkligen livets efterrätt. Arbeta som klinisk sexolog ett par dagar i veckan på Cura Öresundsbarnmorskemottagning. Föreläser fortfarande en del. Arbetat 47 år i det närmaste heltid så njuter så av min fria tid där jag sporta en del, umgås med vänner spela bridge mm. Jag kan säga att jag njuter till fullo av livet som det ser ut nu.

- Vad är lycka för dig? frågar jag vidare.

- Lycka för mig är att få känna en inre frid i mig själv och göra så gott jag kan för både mig själv och andra, svarar Helena.

- Du är med i ”Gifta vid första ögonkastet” som sexolog för att ge tips & råd till deltagarna. Hur har det varit? Berätta! 


- Jag är för första gången som sexexpert med i programmet. Det är otroligt spännande och utvecklande. Var mycket skeptisk i början och tackade nej, men efter att producenten beskrivit vad hon ville göra med denna omgång av programmet och jag förstod att den skulle även ha ett dokumentärt syfte, så kändes det solklart att vara med, något jag absolut inte ångrat. Min uppgift var att fokusera på sexualiteten och att vi alla experter också tittar på attraktionen.- Har du något roligt minne från dina år som du jobbade som barnmorska? undrar jag.

- Jag har massor med roliga minnen. Svårt att sovra ut men så sent som för ett par månader sedan fick jag ett ”tackbrev” från en kvinna som jag förlöste 1972 som tackade för sin fina förlossning. Hade sådana positiva upplevelser från denna och kom äntligen (som hon sa själv) sig för att tacka när hon sett mig igen på tv. Då blir man glad.

- Vad fick dig att utbilda dig till auktoriserad sexolog? 

- Att jag blev auktoriserad sexolog kanske är en slump. Jag utbildade mig som en av landets första preventivbarnmorska och fick då också förmånen att vara ute i skolorna militärförläggningar mm och prata sex o samlevnad. När sedan Blekinge län erbjöd sig att utbildade ett par sexologer i länet så blev det självklart för mig att tacka ja till detta.- Tror du att om ett par inte har sex i ett förhållande så blir dom som bror och syster? 

- I en kärleksrelation tror jag det är jätteviktigt att ha en sexualitet. Detta betyder inte att man måste ha en sexuell akt, men att det finns någon form av sexuellt klimat där kyssar närhet känslor exciterar. Att man inte bara är bror och syster. Risken är ju annars att om någon av parterna bli sedd som en sexuell varelse och inte bara ett syskon kan det leda till separation. Man skall helt enkelt ha någon form av sexualitet som skiljer sig från de känslor man har till sina barn och vänner. För många av oss människor så kan vi förlora vår sexuella förmåga som ex sjukdom ålder mm men lusten till intimitet kvarstår.

- Du debuterade med boken ”Lust att ha lust” år 2012. Har du fler böcker på gång?

- Jag har inga fler böcker på gång, svarar Helena.- Det står mycket om dig i media om att du tycker att kvinnor ska säga ”why not” till sex och ställa upp på snabbisar. Så om en kvinna inte har lust så tycker du att hon ska ”offra” sig för mannen? 

- Konstigt att ett inlägg som varit negativt skall få ta så mycket plats då jag fått så många positiva svar från andra kvinnor och män som blivit så hjälpta genom att få hjälp med bl.a. ” Why Not”

……… Har föreläst om sex i 40 år. Tusentals kvinnor och män har hört mig och det har aldrig kommit till min kännedom att de inte förstått vad jag menar med ”Why not” eller snabbisar. Artikeln som skrevs av en enda kvinna som var på en föreläsning för STD doktorer hade dessutom ca 150 andra doktorer som lyssnade och flertalet av dem tror inte de varit på samma föreläsning. Missuppfattning? Misstolkning?

…….. Med ”Why not” menar jag att i stabila trygga relationer kan man använda sig av ordet ”Why not” för att tänka positivt om ett samlag om partnern vill istället för att jag är ”för trött” eller inte ”ids”. Självklart gäller inte detta om man har ont eller absolut inte orka eller vill med den partnern. Ett uttryck man kan använda i många situationer för att få ett positivt tänkande. I hur många stabila längre förhållanden har man lust samtidigt? Och det är i det här ”Why not?” kommer in. Inte för att man ska känna att man måste göra något man inte vill – utan mer som en påminnelse om att lusten är ett gemensamt ansvar som behöver odlas. Ungefär som den där ishockeymatchen du inte vill följa med på och där du har tre alternativ.

…….. Du kan följa med för husfridens skull och sura dig igenom tre perioder och det blir ju inte speciellt roligt för någon av er. Du kan också låta honom gå själv, men det blir ingen ”Vi- upplevelse” av det.. Eller så tänker du "Tja, varför inte? Jag gör det för vår skull och så får jag själv se till att det blir bra. Det kanske rentav blir kul.”

…….. Snabbisar kan väl vara ett alldeles så upphetsande samlag när tiden är pressad av småbarn. Jobb mm. Då kan ett samlag som inte tar för lång tid vara alldeles ypperligt för att hålla sexualiteten igång Sex föder sex. En ”snabbis” kan ju vara väl så lustfylld som långa samlag.

Jag både håller med Helena och inte håller med. Om två personer verkligen älskar varandra och stark attraktion finns, ja då finns inte heller ”Why not”. Då tar båda partnerna initiativ till sex och fysisk kontakt. Om ”Why not” finns skulle jag börja fundera på varför. Jag skulle hellre aldrig offra mig för en kille om jag inte vill ha sex just då. Det är så mycket annat i ett förhållande som är viktigare än sex. Närhet utan sex är för mig betydligt viktigare. Att ha gemensamma intressen och göra saker tillsammans. Håller med att ”snabbisar” är bra. Håller inte med om ishockeymatchen som Helena skrev om. Jag har flera gånger följt med en kille jag var tillsammans med på både hockey och fotbollsmatcher med Aik. Han var Aik-fan, missade aldrig en match. Kan säga att jag genomled dessa och var inte glad att de skrek elaka saker om motståndarna. Jag hejar inte på något lag och det hade varit bättre att han hade gått själv på matcherna. Man kan få ”VI-känsla” på andra sätt.Tillbaka till Helena nu….

- Är du singel nu? Om du är det, vill du ha en partner eller vara själv?

- Jag lever singel och trivs med det, men skulle gärna träffa en partner som jag kan dela ”mitt tredje liv” med.

- Du är 70 år. Blir sexlusten mindre ju äldre man blir? Man får andra värderingar i livet.

- Sexualiteten liksom livet går upp och ner. Lusten till närhet kyssar, åtrå och intimitet finns kvar hela livet. Med ålder och ev. sjukdomar kan förmågan till sexualitet avta eller försvinna. Som tur är finns det idag hjälpmedel som potensmedel för erektionstörningar och lokalt östrogen för torra slemhinnor, som kan bevara slemhinna i slidan att fungera som man var ung. Torra spruckna slemhinnor kan vara en stor orsak till bristande sexlust.

……… Åtrå: Det måste finnas åtrå i grunden, annars finns inte förutsättningarna till lust i en relation. Bejaka åtrån med djupa kyssar.
……… Gympa lustcentrat med saker du tycker om och mår bra av. Titta på filmer, läs böcker och lyssna på musik som skapar lust.
…….. Olust: Det är bara att acceptera att det finns perioder i livet när man inte har någon lust. Och så länge man är någorlunda synkade i ett förhållande är det inget konstigt. Det är när det uppstår ett glapp, som ökar, som det blir problem.
…… Våga se könsskillnader: Oavsett om det handlar om homo- eller heterosexuella förhållanden, så tänder män lättare på det visuella, medan kvinnor är mer beroende av det sexuella klimatet. Vågar vi inte se skillnaderna mellan könen, så kan det bli problem. 
…… Sönderprata: Varför prata så mycket om hur man vill ha det i sängen? Man vet ju ändå inte hur man vill ha det förrän man är i den situationen. Dessutom, om man har en ny partner vet man inte hur man passar tillsammans och vad som är skönt med just den personen.

- Vilken är din favorit sexhjälpmedel? frågar jag. 

- När det gäller sexleksaker eller hjälpmedel måste varje individ prova detta själv, svarar Helena på den frågan. 

- Vilka är dina bästa råd för att ha bättre sex?

- Närhet och bekräftelse: Skratta tillsammans och var nära. En kärleksrelation behöver inte alltid innehålla den sexuella akten, det finns många anledningar till att så inte är fallet. Men det är viktigt att kyssas och få bli sedd som en sexuell och åtråvärd person. Skapa ett positivt sexuellt klimat!

……. Att skapa ett positivt sexuellt klimat med närhet, kyssar, komplimanger, se varandra! Se till att man får egen tid. Undvika stress och press som oftast är direkt lustdödande, svarar Helena.

- Vad tycker du om sexologen Malena Ivarsson? 

- Malena är en oerhört kompetent person som genom bl.a. sina tv-program ”Fräcka fredag” och ”Sköna söndag” vågade öppna upp för en positiv sexualitet i samhället. Jag tycker hon är klok och häftig!

- Om det kommer en ny säsong av ”Gifta vid första ögonkastet”, hur tycker du att man kan förbättra programmet? Kommer du att vara med då? 

- Inga kommentarer ännu. Vet inte om det blir fler program!

- Tills sist, vilka drömmar har du i livet som du vill uppleva? 

- Mina drömmar är här och nu. Jag älskar just nu mitt liv som det är och hoppas att det så få vara. Blivit mycket duktigare med åren att ”fånga dagen”. Befinner mig ju i livets ”tredje del” med dess för och nackdelar.


Låter härligt! Jag avslutar dagens blogginlägg med att säga GRATTIS till de två paren som valde att fortsätta att vara gifta. På söndag kommer paren tillbaka och pratar om tiden efter. Det blir spännande. 

Ha en fortsatt bra vecka! 
Kram!
Sara. 

 

Bild på Sexolog Helena från "Gifta vid första ögonkastet!" 

 

Boris Aranovich: - Aquatone är framtidens terapi! 

Hej mina härliga vänner!

Hoppas att det är jättebra med er. I detta blogginlägg ska jag berätta om en fantastisk apparat som kan göra ditt liv bättre på många plan. Jag gick för ett par veckor sen en utbildning hos Boris Aranovich på Människans Resurser. Fick lära mig det viktigaste om Aquatone. Jag hoppas att jag kan hjälpa flera att få förbättrad hälsa med denna unika apparat. Är du intresserad när du läst detta att köpa Aquatone så har jag inlett ett samarbete med Boris och du får hela 700 kr rabatt. Då skickar du bara ett mail till mig så fixar jag det. 

Finns någon universell metod för att återställa hälsa, förebygga sjukdomar och bromsa åldrandet? Kan man med en och samma metod hjälpa vid sjukdomar och besvär i leder och ryggrad, vid kroniska besvär av alla de slag eller vid sjukdomar i ögat och allergier, sömnlöshet eller högt blodtryck eller minska rynkor på en åldrande hud?

Ja, det finns en sådan metod. Aquatone påverkar alla inre organ eller kroppsdelar och återställer normala funktioner i sjuka organ och system, hos de flesta av kända sjukdomar. Att så är fallet är visat av mer än 150 vetenskapliga studier och kliniska prövningar under 14 år. Aquatone stärker immunförsvarets förmåga att bekämpa infektioner och inflammationer av olika slag. Den kan minska eller helt eliminera besvär från en mängd sjukdomar. Behandlingar med Aquatone utförs inte bara när man har hälsobesvär utan även när man vill ta bort stagnationer från kroppen, rensa kroppen och bromsa åldrande processer.

Blodet och lymfan är helt avgörande roll för kroppens alla funktioner. Eftersom elektro-magnetiska strålar återställer vattenmolekylers resonansfrekvens hos blodet och lymfan, där dessa är ur balans, förbättrar det ämnesomsättningen, förkortar inflammatoriska processer och bromsar åldrandet. På denna sida kan du läsa uttalande om Aquatone:
http://aquatone.se/uttalande-om-aquatone/
Jag vill verkligen rekommendera er att gå in och läsa dessa uttalanden. Själv har jag precis börjat använda min Aquatone men är säker på att jag kommer att få resultat. 

Nu vill jag presentera Boris Aranovich som är forskare, upphovsman till flera hälsometoder samt författare. Han är även programledare för radioprogrammet ”Bättre och bättre dag för dag”. Han driver företaget Människans Resurser AB.

Boris metoder är innovativa och vetenskapligt belagda. Konceptet är skapat för att hjälpa kroppen att ta fram sina egna resurser för att behålla hälsan och stoppa åldrandet. 

Några frågor till Boris Aranovich……- Du sa på utbildningen jag var på att du vill bli 140 år. Vad gör du för att uppnå detta mål? frågar jag. 

- Hela konceptet bygger på arbete med cellerna, att förbättra cellernas miljö, förbättra transport för cellerna – blodkärlssystem, hjälpa kroppen att öka antalet goda bakterier som skyddar oss, förbättra cellernas funktioner genom att förbättra syreupptaget, näring upptaget och ge rätt näring. Allt det är huvudregler för föryngring, svarar Boris.

- Berätta kort om Föryngringsprocessen! 

- Utgå från huvudregler man följer upp konkret program som inpräglas i vardagsliv. Program bygger på arbete med Aquatone som ta bort stagnationer och förbättrar inre miljö, andnings övningar som förbättrar syreupptaget, aktiv vatten som förbättrar inre miljö och minskar fria radikaler, arbete med Triomed som förbättrar cellernas membran och ökar upptaget av näring och syre. Med hjälp av Aquatone ökar antalet goda bakterier i kroppen. Man lär sig kunskaper om rätt mat och näring för att på rätt sätt tillföra näring till kroppen. Viktigast av allt tänka rätt för att föryngra kroppen.

- Ditt livsmotto? undrar jag.

- För att förbättra livet – håll kontroll över din tänkande! svarar Boris. 

- Du sa att det är viktigt att äta surkål, varför? Någon speciell surkål? 

- Surkål är fermenterat mat som är bästa maten för goda bakterier!

- Vilka organ i kroppen och besvär kan Aquatone förbättra ? 

- Aquatone är universell apparat som återställer miljö i blodet , lymfa, vätskor, inre organ och kroppsdelar. Vill också påminna att apparaten inte är symptom dämpande, utan hjälper kroppen att förbättra läkningsprocesser.

- Tränar du och i så fall vad? 

- Promenader och arbete med ryggraden, annars följer jag upp konceptet som lär ut till andra.

- Tror du på ett liv efter döden? frågar jag. 

- Ja, jag tror att själen är evig och det finns reinkarnationer. 

Vill du köpa denna fantastiska apparat så får du hela 700 kr rabatt. Så istället för att betala 4900 kr betalar du 4200 kr. Det går att betala av på tre månader. Jag ser det som en försäkring till sig själv. Vi lägger ofta ner pengar på kläder, bilar, prylar etc och kanske cigaretter och alkohol, men borde istället lägga ner pengar på saker som kan förbättra vår hälsa, som gör att vi mår bättre. 

Skicka mig ett mail med ditt namn, adress, telnr och mailadress om du vill köpa Aquatone och få 700 kr rabatt.

Ha en underbar fortsatt vecka!
Kramar från Sara. 

Elina:  - Fokus borde ligga mera i hur vi mår inombords! 

Hej mina fantastiska vänner!

Ni som har följt min blogg vet att jag gillar att gå på föreläsningar. Detta år har det blivit många. Jag går både på föreläsningar som handlar om hundar och föreläsningar som handlar om hälsa och personlig utveckling. Psykologi tycker jag är ett jätte intressant ämne. Veckan som var nu har jag i tisdags varit på en föreläsning med Elina Sundström som heter ”Hälsohets -och vägar till hälsa”. I torsdags var jag på en annan med Tomas Gunnarsson som heter ”Träna din inre kondition – Mindre stress – Mer glädje!” 

Elina och jag har liknande utbildningar inom hälsa och yoga så jag beslöt att kontakta henne och fråga om hon vill vara gäst i min blogg. Och det ville hon! 

Helena är författare till boken Hälsohets och hon ställer frågan varför vi fokuserar så mycket på vad vi gör -hur vi tränar, vad vi äter -snarare än hur vi mår inombords. Medan många svenskar lever ett stillasittande liv finns det de som stressar sig sjuka i sin jakt på hälsa. Hur kan vi få igång fler att röra sig i vardagen och samtidigt motarbeta hälsohetsen?

Elina hade många fina och långa svar på mina frågor så nu ska ni få ta del av dom. Hon är bloggare på Yoga World, jobbar som Frilans och har studerat hälsocoaching, gym- och gruppträningsinstruktör, massör vid Lillsveds Idrottsfolkhögskola. Hon har studerat journalistik, människa, miljö vid Södertörns högskola. Hon är även föreläsare. Elina bor själv i Sala men har nära till vänner och familj.

- Hur mår du idag? börjar jag med att fråga Elina.

- Jag har mycket att vara glad och tacksam för, och mår otroligt mycket bättre än under tonåren. Jag jobbar med sådant jag har stort intresse för och som känns meningsfullt, har möjlighet att resa och trots ett osäkert, ibland väldigt otryggt frilansliv, bor jag trots allt i ett gott land och har det bättre ställt materiellt än majoriteten av världens befolkning. Men när det inre måendet inte är med en, kan alla dessa faktum ibland ändå inte få upp en från en inre turbulens som är både själsligt och fysiskt utmattande. Jag har så länge jag kan minnas lidit av ångest och lätt att hamna i depression. Jag har haft en negativ självbild som uttryckt sig i självkritik och att jag försökt kompensera min känsla av lågt värde med att "göra och förändra". 

….. Jag kan fortfarande känna av så väl ätstörningstankar som hjärnspöken och rädsla för att inte duga. Men jag har i dag många verktyg för att se, hantera och komma tillbaka till ett mer sunt och vänligt tänkande på ett helt annat sätt än förr. Jag har fantastiska vänner som har en stor förtjänst i att jag efter lång tid förstått att jag kan duga precis som jag är och trivas mer med mig själv, och jag har i dag bättre stöd och förståelse av familjen. För att svara kort, så mår jag bra, och ibland inte så bra...

- Vad är Hälsa för dig? 

- Att må bra och känna att livet har mening, en livslust, svarar Elina.

- När har Hälsa övergått till Hälsohets? 

- När man fokuserar så mycket på de yttre tingen, på metoderna, att man glömmer det inre välmåendet och snarare blir mer ångestfylld mår sämre.- Hur kan en dag se ut för dig? frågar jag vidare.

- Väldigt olika! :) Jag frilansar som journalist, så ibland gör jag intervjuer, ibland skriver reportage. Skriver på böcker, föreläser ibland och håller yogapass. Brukar träna, träffa vänner och vara ute i naturen.

- Dina morgonrutiner? 

- Slår upp ögonen ganska tidigt på morgonen och tänker FRUKOST! Äter och så är morgonen den tid jag bäst skriver på och jag brukar sitta med morgonrocken och skriva innan jag tar en paus för lite meditation och gärna en promenad. Men jag har ingen speciell rutin jag följer, det kan se lite olika ut.

- Är du nöjd med din kropp idag? 

- Det går upp och ned. Jag försöker låta bli att värdera min kropp utan vara tacksam för att jag har en fungerande kropp.- Vad har du kvar att jobba med dig själv? undrar jag. 

- Jag triggas ganska lätt av sådant jag tycker är misslyckanden och behöver hantera tankar och känslor bättre och avgöra vad som är "sant" och påspädda hjärnspöken för att vara med rättvis och schyst mot mig. Alla gör ju misstag och det kan bli fel och vi kan lära och utvecklas, men att ha skuld- och skamkänslor i en evighet efteråt gör ju ingenting bättre. 

- Om man har haft ätstörningar av något slag, kan man bli helt frisk? 

- Det är det många som säger, till exempel inom organisationen Frisk och fri och viss ätstörningsbehandling. Medan andra menar att man får vara noga med att ta hand om sig och vara vaksam på triggers. Jag tror att man kan bli fri om man kommer till rätta med grundorsaken till symptomet ätstörning.

- Ditt bästa tips för att få bättre självkänsla? 

- Att göra sådant som känns meningsfullt, göra goda gärningar (följa sin moral så gott man kan), ha goda relationer och ta hand om sig själv - ge sig det man behöver, och det kräver att man lär känna sig själv och sina behov. Dvs jag tror man får bättre självkänsla genom att vara sann mot sig själv och sina värderingar och snäll mot sig (inte för höga krav...) än att tänka en massa positiva tankar. Jag har till exempel behövt anpassa mitt liv efter hur jag är som person i stället för hur jag tror att jag måste vara, och det har stärkt självkänslan. Jag har till exempel insett att jag är högsensitiv och kan inte pressa in en massa sociala aktiviteter och mår bra av att ha tid i skogen varje dag. Någon annan har andra behov. Man kan såklart inte styra sitt liv helt fullt ut själv eftersom vi människor är i samspel med så många andra människor och har olika saker vi vill eller behöver ta hänsyn till, men det finns också mycket vi kan påverka, skala av och lägga till. Det stärker självkänslan att kunna ta ansvar över sitt liv - både i praktiken och mentalt acceptera och med sin inställning till det vi inte kan förändra, i alla fall just nu. Att lägga sin energi på rätt ting...... Jag har hela tiden gått igenom utmanande händelser som stärkt mig mentalt, även om det ibland är ett inre krig också. Jag har valt att göra mycket som ger livet meningsfullhet och glädje, även om det också kan kosta otroligt mycket ångest och utslagenhet. Att jag har lätt att hamna i depression och ångest är inget som bara går att tänka bort, men det innebär inte heller att livet är mörkt hela tiden. Men genom att välja det som känns meningsfullt, stärks självkänslan och jag mår bättre i längden. Det här beror såklart på hur pass allvarlig psykisk ohälsa man har. För många behövs professionell hjälp och eventuellt medicinering för att man ens ska ha en grund att kunna börja tänka på att bygga sin självkänsla. Klokt svar från Elina tycker jag. Att vara sann mot sig själv och sina värderingar är något som jag ganska nyligen verkligen bestämt mig för att vara. Jag har alltid tänkt mer på andra än på mig själv och inte bekräftat mina egna värderingar. Rädd att hamna i konflikt om jag gör det och låtit mig till viss del styras. Nu är det slut med det och jag tänker att det är ”mitt liv”, ”mina känslor och mina tankar!” De som kan acceptera detta får stanna kvar i mitt liv. Jag är 54 år och det kanske är vid min ålder som man kommer till insikt om många saker. Halva livet har gått, så tänker jag. 

Tillbaka till Elina….

- Vad kan du ge för råd till ungdomar mellan 10-18 år? frågar jag. 

- Välj ditt liv utifrån hur du fungerar, inte utifrån normer om hur du tror att du måste leva. Våga satsa på det som skriker, talar eller viskar inuti. 

….. Jag vet att en del tycker att jag är naiv när jag säger det här, men min människobild är sådan att jag tror att vi alla kommer att vilja göra gott för oss, andra och helheten när vi gör det vi innerst inne vill. Att lyssna djupast inåt tror jag alltså inte innebär att vara egoistisk i negativ mening om att "skita i alla andra och bara bry sig om sig själv". Jag tror att vi alla vill hitta meningsfullhet, sammanhang och delaktighet. Att välja sitt liv inifrån tror jag alltså är detsamma som att vilja följa goda värderingar. Sedan kan det vara svårt i en komplex värld där det finns så otroligt mycket att förhålla sig till, men om man utgår från att göra det man innerst inne tror på, så tror jag att man kommer må så mycket bättre än om man försöker leva upp till något yttre, som egentligen inte ger en så mycket.

- Vad betyder ordet Hälsosamt för dig? 

- Sunt, balanserat! svarar Elina.

- Hur många vänner har du? 

- Oj, jag har inte tänkt på antalet förut. Jag har många vänner och bekanta, och några som står mig mycket nära. Det är närheten som är viktigast, inte antalet.- Hur ska en sann vän vara? 

- Man kan ju ha vänner för olika delar av livet, någon man träffar genom gemensamt intresse, någon som man får klokskap av och någon som man är kollega-vän med. Hur en sann vän ska vara tror jag beror på hur man är som person och vad man önskar med vänskapen. För mig betyder mina närmaste vänner följande: Värme, omtanke, glädje, stöttning och liv! Mina närmaste vänner är liksom mig både djupa i avseende att vi kan ägna flera timmar åt reflekterande, ärligt snack om livets stora frågor och vad vi själva går igenom just för tillfället, blandat med skämt, skratt och lättsamhet. Jag kan lita på att mina närmaste vänner säger vad de tycker, de är raka och ärliga, och de har väldigt mycket kärlek inom sig som gör dem till så godhjärtade människor. Vi kan hitta på något kul, eller stötta varandra i svårigheter. De finns alltid där, och de vet att jag alltid finns för dem. Det betyder inte att vi är gränslösa och försakar oss själva, det betyder att vi har mycket vi-tänk, som gör att vi prioriterar vår vänskap. Vi kanske inte ses på länge och har fullt upp på våra håll, men är det något finns vi för varandra. Jag får mycket klokskap och utbyte av dem, och de är ickedömande och jordnära människor. 

- Ditt livsmotto? 

- Jag har nog inget uttänkt livsmotto, men jag brukar försöka basera mina beslut på värderingar utifrån olika kategorier. Jag tror på att vara sig själv, följa sitt hjärta och välja det som känns gott även när det tar emot. Det vill säga, se till helheten i stället för bara sitt eget bästa, och det blir bra i längden. Men jag vet inte hur jag ska kunna formulera det utan att det blir klyschiga platta ord.

- Vad är psykisk hälsa? 

- Att må bra mentalt och känna meningsfullhet i livet.

- Handlar förändrat beteende alltid om psykisk ohälsa? 

- Man kan förändra beteenden av många olika orsaker, svarar Elina.

- Har du haft både anorexia och bulimi? frågar jag.

- Jag har haft ätstörning UNS - utan närmare specifikation.- Hände det något som fick dig att inse att du behöver förändra ditt liv? 

- Det har varit en lång process, där jag hade sjukdomsinsikt från tidig ålder men för den sakens skull blev inte måendet toppen i en handvändning. Det handlade inte om någon stor insikt eller livsförändring, utan om en process i att bli vän med mig själv och trygghet i mig själv.

- Vad vill du säga till en person som anser att hälsohetsen inte finns? 

- Jag har svårt att förstå hur folk kan bestämma hur andra ska må. Bara för att man själv kan hantera alkohol, jobb eller mat, så kan man ju inte säga att alkoholism, arbetsnarkomani eller matmissbruk inte finns. Det finns många myter om hälsohets, som att det handlar om att man äter och tränar "för nyttigt". Det finns inget som heter att vara för nyttig, för när man mår dåligt, är något inte längre nyttigt för varken kroppen eller själen. Mat, träning, kroppsuppfattning etc har blivit ett symptom och ett sätt att försöka hantera någonting inre, det ligger ofta någonting djupare bakom, och det behöver inte synas utåt. Ätstörningar har till exempel funnits i alla tider, men det har också alltid funnits oförståelse från omgivningen som menar att det bara är att "äta och vara glad" eller att man borde ha lite perspektiv, andra svälter ju. På samma sätt finns det dem som inte förstår vad psykisk ohälsa är, utan tänker att man bara kan tycka upp sig, tänka lite positivt och vara glad. Hade det varit så hade ju inte 1600 personer tagit livet av sig varje år i Sverige.

- Om en person är utsatt för hälsohets. Vad kan personen göra? Tips? 

- Aha! Menar du hälsohets utifrån, jag ser på hälsohets som någonting inuti individen. Om man menar att hetsen är något i det yttre, så kan man säga att det finns extremt mycket mediebilder med mera som talar om hälsa, träning, "äta rätt", gå ned i vikt etc. Vissa tolkar detta som inspiration, vissa som hets, vissa mår bra av det och andra väldigt dåligt. Överlag tror jag att all den här fokuseringen inte är sund, utan att vi behöver få en bredare bild av hälsa - som handlar om just hälsa och inte bli-smal-prestera-mer-ät-senaste-trendiga-dieten. Svenska folket rör sig generellt för lite och sitter för mycket, men jag tror inte att vägen till ökad hälsa går via kroppsfokusering. Har det gått så långt som till en ätstörning finns professionell hjälp att få. Man kan lära sig att lyssna till sin kropps behov, få in den dagliga rörelse som är bra ur hälsosynpunkt, men man blir inte mer hälsosam för att man tränar senaste trendträningen, eller äter senaste innedieten. Hälsa handlar om helhet, hur du mår mentalt och hur din kropp mår, hur du har det på jobbet och med dina relationer, vad du lägger tid på, hur du sover och hur du prioriterar. Genom att fångas i bara en ensidig bild av en snedvriden bild på vad hälsa är, kan vi missa allt det som hälsa också är.

- Varför bestämde du dig att skriva en bok om Hälsohets? 

- Jag såg att det fanns ett behov av att lyfta frågor som var utspridda i samhället, om identitet/självbild, prestationsbaserad självkänsla, ätstörningar, ideal, stress, och hälsoråd som kan göra det svårt att finna sin egen balans. Jag hittade vissa gemensamma nämnare och kallar det Hälsohets, och tror att det är ett symptom på någonting existentiellt för många av oss.

- Många som bloggar visar sin kropp i olika positioner, även med lite kläder på. Samtidigt som de hela tiden pratar om vad man ska äta och hur mycket man ska röra på sig. Vad tycker du om det? 

- Jag tror att det är en svår balansgång att inspirera utan att det blir en snedvriden bild av att hälsa endast skulle vara svindyra bär-smoothies och magrutor. Det är såklart jättebra att människor finner rörelse och mat de mår bra av nu och långsiktigt, och folk kan säkert bli inspirerade av dessa bloggar. Men jag har inte kunnat följa dessa, då jag lätt hamnade i att nedvärderande jämföra mig och få en massa fix idéer om hur man "bör leva/ se ut/vara" fastän detta egentligen är irrelevant utifrån vad jag vill lägga mitt fokus på. Jag älskar mat och motion, och det ska få göra gott för mig så väl psykiskt och mentalt, men när det i stället blir krav och piskor och jämföranden och tron på att man måste en himla massa som man inte måste, är det inte hälsosamt. Det kan tyckas dumt att man ska må dåligt av bilder, men om man nu gör det, så är det bättre att avfölja.

- Stina Wolter i ”Let´s Dance” visar stolt sin kropp i programmet och att hon älskar den. Jag tror hon är en bra förebild för dom som inte är smala. Vad tycker du?

- Jag gillar Stina Wolter av det lilla jag sett av henne. Jag brukar se Let's Dance men har varit utomlands och bara hunnit se ett par avsnitt. Hon verkar vara en härlig personlighet, stark och ödmjuk på samma gång, klok och med stort hjärta. Jag läste lite av det hon skrev i samband med någon dansvideo på instagram och tycker att hon har en fin inställning som handlar om att alla kroppar får synas och ta plats och att vi kan fokusera mer på glädje och funktion än utseende. Hon är en förebild för hennes fina personlighet för alla oavsett kroppsform tänker jag.- Dina fem bästa råd för att vara lycklig och må bra? 

- Skriv ned dina fem viktiga områden i livet. Skriv vad de innebär för dig, och om det är någon del som du skulle må bra av att lägga mer omtanke om, så skriv ned konkret vad du kan göra för att stega ditåt. Var mer snäll mot dig själv, och prioritera.

……. Listan kan till exempel handla om: Ett stort intresse du mår bra av eller flera, Relationer, Jobb/studier, Boende, Hälsa

……. Vad vill du med de olika delarna, varför, och hur kan det gå till att nå dit?

..... Allt går såklart inte att fixa i en handvändning, du kanske inte har det jobb du önskar, relation eller är för tillfället sjuk. Men det hjälper dig att veta vad det är du strävar mot, prioriterar och varför. Och försöka vara schyst mot dig på vägen.Tack fina Elina för dina svar! Fotot på Elina är taget av fotograf Anicia Sundström. 

Jag vill avsluta dagens blogginlägg med ett av mina favoritcitat som passar så bra till detta ämne. 
"Ta hand om din kropp, för var skall du annars bo?"

Tills vi hörs igen; SKÖT OM DIG! KRAMAR FRÅN SARA.
 

Prova HundBoxen GRATIS till ett värde av 400 kr! 

Hej mina Hunderbara vänner! 


Häromdagen hämtade jag ut en ny HundBox och det är lika spännande varje gång att se vad den innehåller. Du ser på bilderna nedan vad som fanns i aprilboxen. Har du inte en hund själv är detta en jättebra present att ge bort till en hundägare. 

Jag öppnar boxen tillsammans med min hund Molle och sedan får han välja en sak som han får direkt. Boxen är fullproppad med hundgodis, snacks, tuggben och leksaker till ett värde av 400 kr. 

Du får prova den GRATIS och betalar endast portot. Det är ingen bindningstid så du har inget att förlora. En rolig box att ha tillsammans med sin hund. Jag brukar säga till Molle: ”Ska vi gå och titta i boxen?” Han vet var den finns och brukar öppna den själv. När det ätbara är slut så finns leksakerna kvar och dom blir fler och fler varje månad. 

Så bästa hundälskare gå in på denna länk så får du första boxen GRATIS:
http://duktigvovve.se/utm_source=Sara&utm_campaign=g&utm_medium=post 

Vi hörs snart igen!

Kramar från Sara.

Sara Pärleros: -Min hund är inte ett husdjur! Det är en FAMILJEMEDLEM! 

Hej mina fantastiska vänner!

Jag har haft lite att stå i senaste veckorna och inte haft tiden att blogga. Känner efter det som hände i fredags, den 7 april, att jag vill skriva ett blogginlägg om det. Jag har fortfarande inte ”landat” och det känns lite overkligt men tyvärr sant. Stockholm fick uppleva terrorn med flera döda och skadade. Jag hade själv gått utanför Åhlens med min hund tre timmar innan det hände. Nu verkar dom ha tagit fast rätt person som körde lastbilen och tog människors liv och en hund. Min äldsta son Alexander blev ögonvittne och fick se döda kroppar. Han sprang till Odenplan och tog taxi hem. Min dotter jobbar i stan och fick flera timmar senare promenera till Gullmarsplan och ta bussen hem. Igår var det en manifestation med mycket kärlek vid Sergels torg, jättefint gjort. Hur polisen, sjukvården och Stockholmarna hanterade detta är fantastiskt.Jag följde hela fredag em, kvällen och lördagen på tv om utvecklingen. Det skrevs flera gånger i tidningar och sades på tv att det var fyra döda. Jag reagerade på det då jag visste att även en hund hade mist sitt liv och skrev en kommentar om det på min facebook-sida. Att döda ett oskyldigt djur är för mig mycket gripande. En hund har precis samma värde och rätt att leva som en människa och tillhör familjen. Det resulterade i att flera hundra gillade min kommentar och jag fick många som skrev och tyckte likadant. 

Jag fick veta att husse till hunden lever och att han hade bundit fast hunden utanför en affär. Han fick se sin älskade familjemedlem dö. Visst, jag tycker inte att man ska binda fast en hund utanför en affär och speciellt inte på Drottninggatan med så mycket folk, men jag känner bara stark medlidande med honom. Jag försökte komma i kontakt med familjen som hade hunden genom en kvinna, men dom hade sagt att dom inte vill ha uppmärksamheten så vi får skänka dom varma tankar istället. Vi som har hundar själva förstår att hunden är en familjemedlem och självklart sörjer man en hund lika mycket som en annan familjemedlem. Hunden som förlorade sitt liv ska självklart ha kärlek och uppmärksamhet och inte bli bortglömd. Jag mailade Aftonbladet om detta och de svarade: ”Hej, med all respekt till hunden så prioriterar vi människoöden idag.” Grrr… säger jag om detta svar.

Hundar och människor är djur med känslor och rätt att leva. Och vill leva. Finns ingen skillnad. Människor är ibland instabila varelser, ibland fulla av ilska och ibland av lycka, ibland tjuriga och ibland passionerade. Hundar är alltid på samma sätt och vill bara en sak: att vi ska tycka om dem. De blir jätteglada när vi kommer hem och vi tas emot med stora glädjeskutt.Hundar har rätt att bli en del av familjen som sanna medlemmar. De tycker om rutiner, vanor och gör det alltid på samma sätt. Jag märker på mina hundar hur mycket det gillar rutiner. För våra hundar, är vi alltid samma personer oavsett vad som händer. Dina fel spelar ingen roll, eller vad som har hänt förr. De lever i nuet och vill bara visa dig att du är en person som förtjänar att bli älskad.

Hunden lever varje ögonblick så enkelt som möjligt, lever i nuet. De vill bara spendera tid med dig och väntar på att du ska komma hem. En trognare vän finns inte. De kommer aldrig att döma dig och de kommer dra fram det bästa i dig. Denna kärlek från våra hundar, ja även katter, ger oss villkorslös kärlek och utan baktankar och gör våra liv bättre. Jag skulle kunna skriva hur mycket positiva saker som helst som våra hundar ger oss.

Men tillbaka till det som hände i fredags i Stockholm. Massor av blommor har lagts ut efteråt men ingenting på platsen där hunden hade dött. Då fick jag se på facebook ett fint initiativ som en kille vid namn Markus hade gjort för hunden. Jag grät faktiskt när jag läste det, så fint gjort. 

Jag kommer att avsluta dagens blogginlägg med att berätta vad han hade gjort. Vila i frid vovven och även de människor som miste sitt liv. Eloge till alla som hjälpte till denna dag, till polisen och sjukvård. Nu får vi TILLSAMMANS se till att detta inte händer igen.Kramar från Sara. 

Här kommer texten: (Av Newsner) 

Hunden miste livet i lastbilsattacken – då ordnade Markus en egen minnesplats. Hittills har fyra människor avlidit efter attacken i centrala Stockholm i fredags. Men även en hund fick sätta livet till vilket uppmärksammades av Markus Krantz. Han såg til att ordna en egen minnesplats för den fyrbenta vännen.

Lastbilen som körde in i Åhléns City på Drottninggatan i centrala Stockholm i fredags har hittills krävt fyra liv. Flera personer vårdas fortfarande på sjukhus och under söndagseftermiddagen hölls en stor kärleksmanifestation på Sergels Torg i Stockholm för att hedra offren.

Tusentals människor har placerat ut blommor och ljus längs Drottninggatan och i närheten av platsen där dådet skedde. Men det var även en fyrbent vän som fick sätta livet till i attacken.
En hund blev påkörd och dog efter lastbilens framfart – och det var någonting Markus Krantz ville uppmärksamma.

Då han märkte att ingen hade ordnat en minnesplats för den stackars hunden tog han saken i egna händer. På Facebook la han upp en bild med ett halsband, några hundkex och fyra stycken ljus.
"Var på Drottninggatan ikväll. Såg att ingen lagt en blomma eller tänt ett ljus på platsen där den stackars hunden blev ihjälkörd under fredagens attack. Så vi gav den en egen liten minnesplats. Vila i frid lilla vän", skrev Markus på Facebook.

Exklusiv intervju med hundpsykolog Ingrid Lingmark! 

Hej mina fantastiska vänner!

Idag är det söndag och solen skiner ute. Jag hoppas ni alla får en jättefin dag! Jag går en hundskötarutbildning och som komplettering, blir det en hel del kurser och föreläsningar som handlar om allt som har med hundar att göra. Jag var på en bra kurs i fredags med min flat Molle som är 4 år och imorgon ska jag på en kurs med veterinär Ylva Trygger. Hon är jätte duktig!

Inatt sov jag på en madrass på golvet så om jag gör lite stavfel i detta blogginlägg beror det på att jag inte är helt klar i hjärnan, sov ej så bra. Jag har också en irländsk setter som är 13 år och 2 månader, han har hjärtfel och artros men är hyfsat pigg ändå. Han hostade konstigt igår kväll så jag kände att jag vill sova nära honom och hålla koll. Jättekul med matte på golvet tyckte båda hundarna! :) 

Jag har haft Anders Hallgren och Eva Bodfäldt som gäster i min blogg. Ni som har hund eller är hundintresserade vet säkert vilka de är. Dagens gäst är inte mindre än hundpsykolog Ingrid Lindmark! Så roligt att få ha henne med i min blogg. Jag har varit på Hundmöte-kurs med henne och hon kan verkligen det mesta om ämnet. 

Ingrid Lingmark är en av Sveriges mest djupgående hundpsykologer gällande hundens sociala förmåga till sin ägare och andra hundar. Hennes hundsyn innefattar att hundägaren har en relation till sin hund och att den relationen är viktig när hunden ska möta andra hundar. 

Ingrid växte upp under 50- och 60-talet i Sverige där lösa hundar fick springa omkring och klara av möten utan hundägare. Hon reagerade starkt på de smärtsamma disciplinmetoderna som många använde sig av för att uppfostra hundar och började istället belöna sin egen hund för att fokusera på det som var ”rätt” istället ”fel”.

Hon var i slutet av 70-talet och början av 80-talet chefredaktör för Vi hundägare och har därefter tagit sig an utsatta och avlivningshotade hundar som hon har baserat mycket av sina teorier kring. Hennes första bok kom 1997 med titeln Hundbok för erfarna. Boken tar upp hundslagsmål och analyserande orsaker till varför de sker och vad man kan göra för att förebygga dessa. Ingrid föreläser om hundslagsmål och hundens sociala spel. 

Ingrid säger:

– Jag erbjuder dig min filosofi som en tanke, en idé, en möjlighet och kanske en chans för dig och din hund. Jag vill inte lära dig någonting, jag vill ge dig tilltro till den förmåga du redan har.Jag ber Ingrid att berätta hur hennes familj ser ut och hon svarar:

- Jag har en make och två vuxna barn med familjer. Just nu har jag två hundar, Maicy ca 10 år mamma strävhårig vorsteh pappa mittelspitz/tax och Shoona strävhårig vorsteh. Har levt med vorsteh i 54 år och har haft andra raser samtidigt alla omplaceringar. Schäfer, labrador, kleiner münsterländer, cocker, schäfer/pointerkorsning, ovtjarkakorsning. Vi bor i villa centralt i Vallentuna, men precis vid kanten av en stor skog.

- Vilken är din filosofi när det gäller hundar? Din ideologi?

- Jag har läst inlärningspsykologi och lärt mig praktiskt i mitt hundliv om vad som förstärker beteenden och vad som inte gör det. Jag har köpt flera hundar med s k problematiskt beteende och de har samtliga blivit fantastiska hundar. Jag konfronterar inte mina hundar, slutade med det 1969, istället avleder jag, jag "korrigerar" med avledning, snäll röst och allra helst belönar jag hunden och eventuellt något jag vill hunden ska göra. Det har fungerat utmärkt i snart 50 år med samtliga hundar (och våra hästar) att belöna, belöna och belöna.- Hur bygger man upp en bra relation med hunden utan kommandon? frågar jag vidare. 

- Syftet med en relation är att stärka båda parter. Alla inblandade i goda relationer ska känna välbefinnande och kunna fungera i sitt dagliga liv, även om man är hund. Det är ett strävansmål och det man faktiskt gör bör mätas mot hur det påverkar välbefinnandet. Inte alltid så lätt, men om man reflekterar över om relationen berikas eller inte, kan man hamna ganska rätt. En trygg hund som mår bra, den lever med en god stressnivå och då är hunden nåbar och utvecklar lyhördhet och lydighet. Blir man "arg" på hunden ofta och tar tag i hunden, då ökar stress- hormonerna hos hunden och hunden blir till slut avstängd och svår att nå. 

- Kan man uppfostra en hund med bara belöningar tycker du?

- En hund kan absolut "uppfostras" med vänlighet och belöning. Att förstå vad någon vill att jag ska göra, genom att man belönar och visar, skapar en hund med självförtroende och tillit, svarar Ingrid.

- Vilket belöningssätt tycker du är viktigast till en hund?

- Det belöningssätt jag alltid har med mig är min röst och min kropp. Vänligt prat och en glad och inbjudande kropp eller att kunna visa ointresse i vissa lägen, när hunden vill närma sig "fel" person, skapar inte stress hos hunden eller rädsla för dig.

- Vilka moment tycker du är viktigast att lära en valp? 

- Till vardags kommer ofta naturligt sådant som "stanna/vänta" t ex vid bilen eller vid gatan eller vid dörren. Kanske viktigast. Att inte hoppa upp på människor - svårt hoppande är ofta stressbeteende - belöna hunden på marken, eller om hunden kollar maten på bordet, kan irritera gäster osv. Sociala färdigheter är viktigast, har man kontakt med hunden i dessa lägen, då är vägen öppen för det mesta i träningsväg.- Hur kommunicerar du med dina hundar? 

- Min kontakt med mina hundar vilar mycket på att jag beter mig lugnt och verkar förutsägbar och säker i hundens ögon. Jag vandrar mycket med dem lösa och aktiverar oss i skilda lägen kring det som dyker upp. Under promenaderna har vi täta kontakter och jag försöker konsekvent uppmärksamma när hunden kontaktar mig.

- Råder olika om pinnar och leka med dessa. Vad anser du? undrar jag vidare.

- Man kan leka med bollar och pinnar med hunden, jag ger hunden en boll och hunden leker en stund med bollen och sedan samlar jag in bollen. Hunden hämtar pinne och leker med den, ibland ger jag hunden en pinne som avledning. När hunden får ett överdrivet pinn eller bollintresse, då finns det ibland en problematik bakom. Att utbyta leksaker på ett lugnt sätt är helt ok.

- Något som du inte har gjort i livet och vill göra?

- Som hundägare - och häst i decennier - blir resandet något begränsat. Men en badstrand någonstans varmt utan att ha ansvar just då för något, vore inte fel ibland. 

- Din favoritmat & dryck?

- Jag gillar vegetarisk medelhavsmat och champagne, svarar Ingrid. 

- Vad gör dig lycklig?

- Jag blir lycklig av mina djur alltid!

Det förstår jag. Finns inget jag själv blir lyckligare av än att t ex göra en bra dag för min hund, kanske åka iväg på en utflykt och leva i nuet som hundar gör. Bara hunden och jag. Att se sin hund rulla sig i snön på vintern eller bada i vattnet på sommaren är lycka för mig. Att få se det där leendet på hunden, ögonen som visar att jag älskar dig lika mycket som du älskar mig. De som inte har hundar har svårt att förstå denna lycka har jag märkt, men vi ”hundmänniskor” förstår. Nu tillbaka till Ingrid….- Hur tycker du att en bra hundlärare/instruktör ska vara?

- En bra instruktör/utbildare är lyhörd och försöker förstå djurägarens behov. För att bli trygg och nyanserad i rollen som instruktör är erfarenhet bra att ha.

Jag måste här inflika med att säga ett tack till Linnéa som är min utbildare på hundskötarutbildningen som jag går. Du har detta som Ingrid säger. Vi närmar oss slutet på utbildningen och jag tycker att du har varit jättebra Linnéa. Kände att jag vill säga det om hon läser min blogg. :) 

- Om du ledde en hundkurs, vilka är dom 5 viktigaste ämnen som du skulle ta upp då? 

Ingrid svarar:

- Vad lär jag hunden till vardags, vilka beteenden bekräftar jag omedvetet.
Hur vet jag att min hund mår bra.
Hur kan jag få min hund att komma när jag ropar på hunden?
Hur ska jag bete mig vid hundmöten?
Vilka sjukdomar kan en hund ha?- Har du någon favoritras eller ser du på hunden som en individ och alla är olika? 

- Eftersom jag haft 8 vorsteh under mer än 50 år, har jag många minnen kopplade till just dessa hundar, som råkar vara av samma ras. Min ambition är att mina hundar ska kunna umgås med 99 hundar av hundra, så det är bra om hunden är socialt duktig och medveten, har ett gott självförtroende, en frisk och stark kropp och inte så petig och känslig om en annan hund är lite "grinig". Men jag ser en individ, när jag ser en hund, i främsta hand är en hund alltid det, en individ. Jag har levt med hundar av andra raser och flera blandraser och jag har behandlat dem precis likadant och de har samtliga blivit ganska så lika oavsett deras "ras". Lättsamma och sociala.- Vad har du för relation till dina hundar? Får dom sova i din säng t ex? frågar jag. 

- En hund sover vid fotändan och den andra vid huvudkudden. Både hund och människa mår bra av närhet. Hundarna får ta den plats de behöver. De är familjemedlemmar.

Kunde inte ha sagt det bättre själv. :) 

- Dina råd för en lycklig hund?

- En lycklig hund har inte utsatts för våld eller smärtsamma och plötsliga korrigeringar, ingen vrålar heller "nej" till hunden. En lycklig hund är trygg och tillitsfull, "snäll" mot hundar, både lugn och livlig och vågar ta egna initiativ. En lycklig hund är lätt att nå och gör många goda val.

- Vilket medel tycker du är bäst mot fästingar?

- Jag tror inte något fästingmedel är "bra" men hunden måste skyddas. Har provar droppar, halsband och tabletter och mina hundar har mått bra. Tacksam för det.- Nu är det snart ormtider… Vad bör man tänka på som hundägare om sin hund blir hundbiten i skogen? Ska man ha med sig något i fickan?

- Jag har ännu aldrig själv råkat ut för ormbett. Förr kunde man få ha med sig kortison och adrenalin, idag är detta mer tveksamt. Fort till veterinär och bär gärna hunden eller gå mycket långsamt.Den erfarenheten har jag tyvärr med min flat som blev huggormsbiten när han var valp. Det var en mardröm och vill aldrig uppleva detta igen. Han fick ligga ett dygn på djursjukhus med dropp. Sedan några veckors rehabilitering efter det. 

- Har du lätt att kommunicera med alla hundraser eller är det svårare med en del?

- Alla hundar är individer oavsett ras. De hundar som är osäkra på människor och känsliga för ögonkontakt får jag lättast kontakt med, eftersom jag inte hotar dem. Jag kan säga så här, hundar brukar se mig. Kanske för att jag ser dem.

- Du är känd för att ha föreläsningar och kurser om ”Hundmöten”. Ska man alltid låta sin hund få hälsa på hundar man möter? När ska man inte det? 

- Jag har inga egna regler för hundmöten. Ibland får och tar man kontakt, ibland inte. Jag är alltid vänlig vid hundkontakter, säger "hej på dej" till andra hundar, jag är lugn, jag litar på mina hundar, dels är de "snälla" - men också att de klarar av och förstår om den andra hunden är osäker eller lite grinig. Jag tänker att vi hundägare faktiskt kan prata med varandra.

- Om en hundägare är ute och går med din hund och det kommer en mötande hund, vad ska man tänka på då? Hur ska man agera?

- Vid hundmöten - var lugn och vänlig. Läs av situationen, kanske gå åt sidan, titta på den egna hunden - inte den mötande hunden. Vid ett hundmöte är du som går med hunden - alltid den viktigaste faktorn. Du lär din hund...- Vad tycker du om kamplekar? Ska man göra det med alla hundraser eller bara med vissa raser? Gör du det med dina hundar? undrar jag.

- Vorsteh har kamplust och vissa individer ska man inte kampa med, det behövs inte. Lek är viktigt - inte kamp. I leken har man utbyte och skapar kontakt, i kamp kan det bli strid. Det finns nyanser i allting, lek med hunden - gå inte i strid med hunden.

Precis så tänker jag. Visst är leken viktigt men man måste tänka på vilken ras och personlighet hunden har. Jag gick ganska nyligen en kurs där instruktören sa att den absolut bästa belöningen till en hund är kamplekar. Jag håller inte med som har en flat och vi leker, gör sökövningar och apportering. Jag kampar inte med honom. 

- Vilka olika beröm använder du till dina egna hundar? 

- Jag använder rösten mycket, kroppsspråk och mat givetvis. Jag talar ofta om för hunden att "du är fin" och annat mycket privat, jag vill bygga avspänd kontakt och vara en väldigt, väldigt snäll människa mot min hund, svarar Ingrid. 

Jag känner som det Ingrid säger kommer från mig. Håller med helt och fullt. Själv pratar jag konstant med mina hundar och dom vet det mesta vad jag tycker och tänker. ”Du är fin!” ”Du är duktig” säger jag massor av gånger varje dag. Jag vill precis som Ingrid vara en väldigt snäll matte till min bästa vän. Att prata mycket med sin hund tycker jag är viktigt.

- Vad är dina bästa knep att bygga en bra relation till sin hund?

- Mitt bästa råd för en god relation, var vänlig mot din hund och belöna "rätt" beteende, strunta i att "korrigera". Avled om så behövs.

- Hur får man en stressad hund att inte var stressad?

- Vanlig vardagsstress som roligt att gå ut eller ett busigt förslag från hunden, lek tillbaka. En hund med stresspåslag som gör hunden svår att hantera, ska bli undersökt av en veterinär. Hunden är sannolikt sjuk. Det finns också stress hos hund som kommer av svåra upplevelser. Om hunden behandlas och blir smärtfri sjunker stressnivån, men alla hundar behöver motion, mer än vi tror, bästa stresshanteringen, särskilt efter svår upplevelse. Aldrig, aldrig "säga till" hunden. Att lösa upp svår stress tar tid, lång tid, ibland flera år. Blir hunden sakta bättre då gör du rätt.- Vilken hundmat tycker du är bäst?

- Den hundmat som är bäst är den mat hunden mår bra av. Fäller måttligt - bra i magen - och bete sig lugnt.

- Kan en hund se färger? (har hört så mycket olika om det)

- Jag tror att man tror att de är färgblinda, men ser gråskalan, svarar Ingrid.

- Hur ser detta år ut för dig?

- Vår semester är på landet med sol och bad, hästar och kor och många kaniner.

- Är det något som du vill tillägga? frågar jag till sist.

- Var snäll mot din hund, hunden är så utlämnad till dig, det är ett stort förtroende du fått.Tack härliga Ingrid för dina svar. Så tänk på att belöna, berömma, förstärka hunden och beteendet är viktigt! Man får en lugnare och tryggare hund om man avleder med ett belönat alternativ. Det positiva erbjudandet gör den avledande personen mer intressant för hunden. Man skapar en god kontakt med sin hund.

Vill du komma i kontakt med Ingrid Lingmark så når du henne på denna mail:
info@ingridlingmark.se

Är du inte medlem på ”Dog’s don´t fight” på Facebook där Ingrid skriver mycket, kan jag rekommendera dig att gå med där. Mycket bra och lärorik sida. Ingrid finns också på Youtube.

Ha en  superskön dag!

Kramar från er Sara. 

 

 

Verisure: - Behöver du hjälp att hitta rätt larm?

Hej mina fantastiska vänner!


Dagens blogginlägg kommer att handla om något som jag tycker är viktigt att alla har och det är ett hemlarm. Har du som läser det inte ett hemlarm så fundera om du inte ska skaffa det. Larmen avskräcker inte bara inbrottstjuven, utan varnar också för brand, vilket ger en trygghet för de boende och ger räddningstjänsten en bättre chans att rätta liv och egendom.

Om det finns en trend i branschen så är det att allt fler vill ha inbrottslarm med kameror. Det innebär att larmet ringer upp villa/lägenhets -ägarens mobiltelefon, eller till larmcentralen, och de kan då se om det är en tjuv som tagit sig in, eller om det är en förvirrad hantverkare som glömt avlarmningskoden.

Larmen kan delas in i tre kategorier nämligen: 

• Enkel larmlösning: Har en siren som börjar ljuda om någon utlöser larmet.
• Mellanlarmlösning: Har även en GSM-sändare kopplad till larmet som meddelar husägaren om att någonting händer hemma.
• Avancerad larmlösning: Larmet är även kopplat till en larmcentral som tar emot larmet och sänder en väktare till bostaden.

Det är alltid dina behov du ska sätta främst när du ska välja ett hemlarm till ditt boende. Det är väl investerade pengar och något som du kommer att leva med i vardagen under många år. Verisure är Europas mest rekommenderade larmföretag och är det populäraste hemlarmet i svenska hem. 

Verisure har en App och 9 av 10 använder appen regelbundet. 95% av nya kunder är villiga att rekommendera Verisure och de största försäkringsbolagen rekommenderar dom. De har lokal närvaro, dygnet runt öppen kundtjänst och larmcentral. De har fria väktarutryckningar som de flesta inte har. 

Vill ni läsa mer om Verisure så gå in på denna länk:

https://www.verisure.se/hemlarm.html

”Home is where your heart is!” 

Sköt om er tills vi hörs nästa gång!
Kramar från Sara.

Sara: - Vilken premiärkväll! 

Hej mina fantastiska vänner!


I fredags var jag på premiären på Let´s Dance med min väninna. Tack Ann Wilson att du fixade biljetter åt oss. Jag tänkte här berätta lite om kvällen och vad jag tyckte. Är extra roligt att gå på premiären då alla deltagare är med. Sen försvinner dom en efter en när dom röstas ut. 


Jag har haft äran att ha alla i juryn som gäst i min blogg och även Cecilia Ehrling. Förra veckan träffade jag Johannes Brost som också finns i bloggen och på min hemsida. Eftersom jag nyligen har träffat honom och tycker han är en härlig person så hejar jag lite extra på Johannes, det ska jag erkänna. Jag tycker inte som Tony att han är för gammal för att vara med. Åldern är bara en siffra på ett papper! :) 

Det var lång kö när vi kom och vad jag har hört så är det slutsålt alla fredagar. Kan finnas biljetter till sista fredagen. Många kändisar syntes och anhöriga till deltagarna, programledarna och juryn. Efter att ha hängt in våra kappor så fick vi valfri dryck och provsmakning på olika choklader. Innan programmet sänds på tv är det alltid förinspelningar så därför måste man vara på plats innan. 


Vi satt ganska nära juryn, men tyvärr var en pelare lite i vägen. En härligt stämning i lokalen som man måste uppleva för att förstå känslan. Det är uppvärmning med publiken och i reklampauserna som är på tv händer det massa kul i lokalen. Allt måste klaffa med tiden.
 


Årets deltagare i Let´s Dance 2017 är: Johannes Brost, Anja Pärson, Anders Öfvergård, Dominika Peczynski, Ellen Bergström, Jesper Blomqvist, Messiah Hallberg, Samir Badran, Mikaela Laurén och Stina Wolter.

I premiäravsnittet kunde inte Anders Borg vara med och stötta kärleken Dominika så hon överraskades av en videohälsning från den tidigare ministern. Det märktes att Anders var trött på att få heta ”Arga snickaren”. Han rättar programledarna flera gånger. Tilde De Paula Eby gjorde succé som ny programledare tillsammans med David Hellenius. Hon var jätte duktig! 
 


I publiken satt många kändisar och en del pratade David med. Viktor Frisk var där för att heja på Samir, Pernilla och Bianca fanns på plats för det hade ju varit konstigt utan någon i familjen Wahlgren där. David gjorde även en kort intervju med härliga Mia Skäringer.
 


Om deltagarna tycker jag såhär; Stina Wolter som dansade Tango och fick högst poäng var värd det. Hon hade en otrolig inlevelse och förde in sina konstnärstalanger in i dansen. Hon är 52 år så igen Tony… åldern har ingen betydelse. De äldre visar en helt annan mogenhet tycker jag.
 
 
Johannes Brost fick den svåraste dansen som sin första dans; Samba. Han dansade till ”Somliga går med trasiga skor” med sin danslärare Jasmine Takacs. Jag tycker att han gjorde det mycket bra. Jag vet att han har tränat mycket. Han är också mycket van med kameror. 
 


Messiah Hallberg fick minst poäng och tyvärr måste jag hålla med om att de han var sämst men man får inte glömma att det var första programmet och mycket nerver stod på spel. Dominika tycker jag dansade bra och har förutsättningar för att bara bli bättre och bättre. Det handlar också om att utvecklas.
 
 
Samir Badran har jag lite svårt för, gillar inte hans kaxiga personlighet. Det förstör så mycket. Jag är mer för ödmjukhet än kaxighet. Känns att han bara vill visa upp sig och vara tuff precis som han gjorde när han medverkade i ”Paradise hotel”. Med hans tjat till sin danslärare Sigrid ”Säg bara att du är kär i mig så blir de nöjda” får man en känsla att han inte tar dansen på allvar. Han bara pratar om hur snygg hon är. ”Vad ska jag säga?” …. svarar Sigrid och det märkts att hon tycker att det är jobbigt. Jag undrar om han har kommit över tiden sen Paradise hotels vilda liv. För mig verkar han mer intresserad av hur tjejen ser ut än av dansen. För omogen. Det är min åsikt! 
 


Kvar som jag inte har pratat om är Anja, Anders, Ellen, Jesper och Mikaela. Jag tror Anders har förutsättningar för att utvecklas och komma långt fram i programmet. Även dom andra fyra. Det är inte lätt att vara boxare som Mikaela är och sedan dansa och tänka på att hålla axlarna nere. Det gjorde hon bra. Anja är favorit bland många så vi får se hur det går. Efter första programmet kan jag inte säga vem som är en klar vinnare, då alla var mycket duktiga. 

Jag ska med spänning följa programmet. Premiären 2017 bjöd på en stor succé och vi åkte hem med ett leende på läpparna. Fick en Goodiebag när vi gick ut med lite smått och gott. Jag har sett programmet efteråt hemma för att en gång till se deltagarna och känna efter vad jag tycker. Detta som jag har skrivit är alltså mina tankar. Smaken är som baken -delad! 

Jag kommer alltid att beundra David Hellenius för han är så snabbtänkt. Tänk om man hade den förmågan. :) 
 


Ett hälsotips till er vill jag avsluta dagens blogginlägg med. Förutom dans som ger motion och är kul så försök varje dag att ta en liten promenad medan det fortfarande är ljust ute. Även om det bara blir en kvart på lunchen så är det bättre än inget. Vi behöver ljus och luft. Jag har hundar så för mig är promenader inga problem, men ni som inte har hundar glöm inte bort detta. Ta in så mycket ljus som du kan! Även inomhus på kvällarna. Brist på ljuset kan göra att man känner sig trött och nere. 
 


Ha nu en riktigt bra vecka!

Kramar från er Sara. 
 
 
 
 Här dansar Stina med sin danslärare Tobias! 
 De fick mest poäng i första programmet! :) 
 

 

Cecilia Lazar: - Det flödar av positiva endorfiner i min värld!

Hej alla fantastiska vänner!


På fredag är det premiär på Lets Dance, ett program som jag tycker om jätte mycket. Jag har gått sex stycken buggkurser i min ungdom och sen gjort som citatet säger ”Livet är en dans. Ibland leder vi, ibland följer vi. Inte oroa sig om vad vi inte vet, vad som är viktigt är att vi lär nya steg när vi går”. 
 


Nya steg lär sig just nu året deltagare i Lets Dance och de är: Johannes Brost, Stina Wolter, Samir Badran, Mikaela Laurén, Messiah Hallberg, Jesper Blomqvist, Ellen Bergström, Dominika Peczynski, Anja Pärson och Anders Öfvergård.
 


Jag tog pulsen på Johannes Brost i söndags och vi hade ett långt, härligt samtal. I mina tidigare blogginlägg kan ni läsa intervju med Tony Irving, Ann Wilson, Cecilia Ehrling och Johannes. Inför premiären på fredag har jag också tagit pulsen på Cecilia Lazar, en av jurymedlemmarna som ersatte Dermot Clemenger. Nu har Cecilia blivit varm i kläderna och det ska bli kul att få se dom alla på fredag. 
 


Cecilia Lazar är född 27 maj 1959 och bor i Göteborg med sin make Per som backat, stöttat och älskat henne sedan 33 år tillbaka. De har en dotter, Marielle, som arbetar i deras familjeföretag Lazars Danssklubb. Klubben har på kort tid blivit en av Sveriges största och mest aktiva inom tiodans.

Kan berätta att det finns två olika dansstilar inom tiodans; latinamerikansk dans och standarddans. Bland de latinamerikanska danserna hittar vi Cha-Cha, Samba, Rumba, Jive och Paso Doble. Inom grenen standarddans ingår Vals, Quickstep, Tango, Slow Foxtrot och Wienervals. Cecilias Dansklubb är ansluten till Svenska Danssportförbundet (DSF), som i sin tur blev medlemmar i Riksidrottsförbundet år 1977.
 


Får jag presentera härliga Cecilia Lazar!

- Hur mår du idag? 

- Jag mår lysande - en ledig dag idag - sedan kör jag fram till 12 maj i ett sträck, svarar Cecilia.

- Är du laddad inför Lets Dance premiären på fredag?

- Ja, jag är såååå peppad!  :) 

- Tilde de Paula blir ny programledare. Något annat nytt denna säsong?

- Nej det är samma koncept -men ribban på bra dans ökade verkligen förra året - både Bianca o Elisa var så duktiga, aldrig förut har det stått så värdiga vinnare i finalen.
 


- Har du hunnit att skaffa dig några favoriter?

- Nej och jag har inte sett dom träna, svarar Cecilia. 

- Om du fick välja en låt att dansa till och en dans, vad väljer du då? frågar jag.

- Jag arbetar med musik 7-9 timmar om dagen, det som skiftar är min känsla - så ingen dag är den andra lik. En dag rumba, en annan dag en vals.... 

- Tycker du att någon dans är svår? frågar jag. 

- Samba och Slowfox är de svåraste danserna!

- Har du tävlat i dans?

- Ja, slutade dock som 17-åring för jag ville tjäna pengar på dans och då blev man proffs......idag finns ingen skillnad amatör eller proffs.

- Vad kommer du att tänka på när du bedömer denna säsong av Lets Dance?

- Att ta för mig mer-våga mer..... Svårt första gången med två veteraner som hade suttit 100 ggr förut och så kommer jag första gången..
 


- Vem vill du se delta i programmet nästa säsong?

- Jag älskar starka personligheter -Mikael Persbrandt?

- Vad har du gjort i ditt liv för att behålla hälsan?

- Min hobby är att laga mat -så det är viktigt- vällagad mat VARJE dag! Jag dansar, så det ger både kondition och harmoni.

- Vad har du för relation till alkohol? undrar jag. 

- Sund, alla människor har ett val och det är viktigt att sätta gränser! svarar Cecilia.

- Favoritmat?

- Allätare, men fisk o kyckling är det som jag aldrig skulle kunna vara utan.

- Har du någon annan passion än dans?

- Det är min familj och att laga mat! 

- Är du rädd för något?

- Jag är rädd för ensamheten.

- Ditt mest pinsammaste minne i livet?

- Jag var 13 år och dansade jazzbalett. Vi satt och tänjde benen för att göra split och plötsligt släpper jag en brak som hördes. För mig kändes det som en hel blåsorkester på en gång, alla tittade åt mitt håll och jag ville bara försvinna från jordens yta. Jag försökte låtsas oberörd men ansiktet lyste som en tomat.
 

- Vad gör dig lycklig?

- Naturen, skärgården, sjöar….. allt det som ger mig vackra bilder och som jag kan känna och lukta, svarar Cecilia. 

- Dina råd för ett lyckligt förhållande?

- Prata om allt! Leta inte efter fel hos varandra, leta efter kvalitéer tillsammans, njut av varandra....
 


- Är det något som du borde ta itu med? I så fall vad?

- Ja kanske att lära mig att säga nej någon gång! Jag vill så gärna göra alla till lags och vara behjälplig, inte alltid så bra för mig själv!

- Hur ser detta år ut för dig efter Lets Dance?

- Först och främst hoppas jag att jag får vara frisk och ha hälsan. Jag har min dansskola, mitt arbete. Älskar att arbeta med mina grupper och tävlingspar 5 dagar i veckan. Min karriär är klar. Jag är mycket omtyckt som tränare och domare utomlands så jag kommer fortsätta som vanligt ...resa och arbeta o döma. Låter kanske tråkigt men mitt arbete är fantastiskt! Alla som kommer för att dansa gör det för att det är roligt -alltså flödar det av positiva endorfiner i min värld! Och som du säkert har förstått kommer jag att ta vara på min make Per.

Fina ord och jag håller med om att det är bra att vistas där det finns positiva endorfiner. Ska bli så roligt på fredag att få följa alla i Lets Dance. 

Tills vi hörs igen; MÅ BÄST!

Kram! Sara. 

 

Johannes Brost: - Alla ska få vara med i TV-reklamen! 

Läs gärna också min intervju med honom på min blogg: 

http://blogg.xn--saraprleros-p8a.se/2017/march/johannes-brost-alla-ska-fa-vara-med-pa-tv-reklamen.html

 

Hej mina fantastiska vänner!

Hoppas allt är bra med dig! Idag är det den 7 mars och utanför mitt fönster snöar det så fint. Jag sitter och tänker på vilket härligt möte jag hade i söndags med dagens blogg-gäst Johannes Brost. Vi träffades på Mornington Hotel i Stockholm. Det var mycket folk där, men vi hittade en hörna där vi fick vara ifred. Det kändes nästan som om tiden inte hade gått då jag för ca 35 år sen har träffat Johannes. Vi hade en del kontakt då. Var verkligen kul att få träffa honom igen. Och inte ser han ut som 70!

Jag kände att jag ville ta pulsen på honom inför premiären på Lets Dance på fredag. Så det blev en hel del prat om det och mycket annat. Han kommer att dansa med Jasmine Takasc som bor i London annars. Hon har dansat bakom stjärnor som Justin Bieber, Jason Derulo, One Direction, Katy Perry mm. När jag träffar Johannes kommer han nästan direkt från dansträningen och denna dag var det samba de övade på. Johannes Brost behöver nog inte så mycket presentation. Dom flesta känner nog till att han t ex spelade bartendern Joker i tv-såpan ”Rederiet”. I januari i år medverkade han i programmet ”Stjärnorna på slottet”. Johannes är född 25 september 1946 i Stockholm. Han är son till författaren Sven forssell och skådespelaerskan Gudrun Brost. Johannes har fyra barn.

Genom sin medverkan i julkalendern Stjärnhuset 1981 blev han rikskänd. Året därpå medverkade han i Gäster med gester. Det blev en rad komedier och farser på olika teatrar. Jag var och såg honom i ”Är du inte riktigt fisk” på Chinateatern. Han har medverkat i flertal långfilmer bl a Black Jack, Ängagård, Bröllopsfotografen, Jönssonligan dyker upp igen och Besökarna. 

I Avalon fick Johannes Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Det var år 2011. Han har kommit ut med en självbiografi som heter ”Dö inte nyfiken”. Jag har inte läst den men kommer att göra det. I boken berättar han om sina kärlekseskapader med olika kvinnor genom åren. Många kända namn, en av dom är Hollywoodfrun Gunilla Persson.Johannes mor var teaterprimadonnan Gudrun Brost. När hans ”stökiga” far Sven Forssell försökte fly ett fängelsestraff sa fru Brost: ”Det heter ju i nöd och lust, och han är i nöd men jag har ingen lust längre!” Jag tycker det var väldigt klokt sagt och kände att jag ville ta med dessa ord. Gudrun har alltid varit den allra största kärleken för Johannes. De stod varandra mycket nära. När hon dog var han 47 år och utan någon familj att dela sorgen med. Han var mammas enda barn.

Får jag nu presentera den folkkära härliga skådespelaren Johannes Brost!- Hur mår du idag? börjar jag att fråga medan Johannes smakar på sitt glas vin. 

- Jag mår likadant som jag mår alla dagar… trött i kropp, muskler och ben efter att ha tränat danssteg hela tiden. Har haft en vilodag i veckan, men nu blir det ingen mer. Vi dansar 2-3 timmar per dag. Men jag blev glad för jag har gjort en läkarundersökning som vi måste göra med blodprov, ekg och allting. När jag kom till läkaren sa han att i din ålder ska du vara glad för allt var bra… lever, njure…allt var perfekt och det är ju bra eftersom jag dricker vin till maten och tar en stänkare på kvällen och röker gör jag ibland också. Jag springer inte ens till bussen!

- Var bor du och är du singel? Har något djur? 

- Jag är singel och har inget husdjur, har ej tid för det. Jag bor i en 70 kvm lägenhet på Östermalm och på Skottorps slott i Halland delar av året.

- Du tränar just nu för Lets Dance. Din lärare heter Jasmine. Har ni bra kemi, funkar bra ihop?

- Första gången som jag träffade henne var hon på en föreställning som jag spelade som heter ”Aska”. Det var med Görel Crona. Jag tänkte efteråt ”att den där kvinnan vet vad hon snackar om när det gäller dans”. Hon är kanon och vi kramas när vi ses och när vi skiljs. Hon bor i London men vi kommer säkert att hålla kontakt efter Lets dance. Hon har bott där i 10 år, dansat bakom Justin Bieber och varit med i James Bond filmer. Den här tjejen är hungrig, hon vill. Hon är hård men det har jag sagt att hon ska vara, samtidigt vet hion att jag är en bit över 40 och anpassar danserna. Idag satte jag alla steg och fick beröm, det var kul.- Hur långt har ni kommit, dansat alla danserna? Vilken tycker du har varit svårast?

- Vi har dansat latino och lite tango har jag känt på. Jag frågade Jasmine vad som är svårast och hon sa samba. Det är dom där stegen…. (här gjorde Johannes en massa läten:) Men jag koncentrerar mig bara på dom 2,3 första veckorna. Dom andra danserna kommer. 

- Om du fick välja en favoritlåt att dansa till, vilken dans skulle du välja och vilken låt? undrar jag nyfiket. 

- Jag är ju rock´rollare så jag skulle välja en Rolling Stoneslåt och dansa loss. Gamla fina Stoneslåtar är bra… t ex ”Jumpin´ Jack”. (Ni har låten längst nere på detta blogginlägg:) 

 

- Vilka tror du har mest chans att vinna Lets Dance?

- Det är inte den som dansar bäst som vinner utan dom som har flest tittare. Anja Pärson har man sett dansa ner för backen så kan vara en. Hon är ju en tävlingsmänniska. Jag har lätt för att fokusera, där tror jag att jag är bra. Jag har spelat August Strindbergs ”Dödsdansen” och där dansade jag. Jag funderar inte så mycket, jag går min väg. Jag sa till Johannes att han är folkkär så jag tror och hoppas att han kommer långt. Vidare pratade vi om att på tv-reklamen visas bara Anja och Arga snickaren. Jag sa att jag bara har sett Anders Öfvergård (snickaren) på reklamen. Johannes sa att han hade pratat idag med Jasmine om detta och hon hade sagt att även på bussar är det bara Anja och Arga snickaren. ”Det är väl flera i programmet”, sa Johannes. 

- Jag ska gå upp till redaktionen imorgon, jag kommer att klaga på dom! De är flera med i programmet, inte bara dom två. Då ska man visa alla! Jag kommer att gå upp och säga till dom! Det där är ett jävla sätt! sa Johannes.- Är du nervös inför premiären? 

- Näe, jag är inte nervös. Jag vet att jag har tränat så mycket och jag kan dansa! Jag kan leverera!

- Har du fått någon skada under träningen?

- Nej men det kan ju inträffa, svarar Johannes.

- Har du ändrat dina matvanor sen du börjat dansa?

- Ja det finns mat och energidrycker på träningsstället, men jag har börjat tänka.. kött, fisk… variera kosten och äta mycket grönt, men det har jag alltid gjort. Det enda som jag har börjat med är att pressa två blodapelsiner på morgonen, röda blodapelsiner med knallröd saft, det är gott! - Hur mycket vill du vinna Lets Dance? undrar jag.

- När jag väl bestämde mig, tackade ja till det här, dom har varit på mig i 8 år, men det har inte passat i tiden och jag har ej velat, men nu när jag hade en lucka, tänkte jag ”nu ger jag det en chans”. Jasmine säger såhär: ”Ja vi står med glasskon i maj”. Jag fattar inte vad hon menar men man får tydligen en glassko. Finns storlek 42 är min fråga i dom där glasskorna? 

Jag svarade att du får bara en så du behöver vara med en säsong till för att få en till på den andra foten.  - Det blev 318 avsnitt under tio år av TV-serien Rederiet. Du spelade den hygglige bartendern Joker. Var det roligt hela tiden att spela Joker eller kände du vissa perioder att du ville hoppa av? - Det var så att efter 5 år tänkte jag att nu får jag sluta med det här. Då fick tydligen dramaledningen höra det där ryktesvis och kallade in mig. Jag tänkte ”vad har dom hittat på nu då?” Dom sa att dom hade hört rykte att jag ville sluta efter den här säsongen. Jag svarade att det vore väl ganska bra. Då sa dom att jag inte fick sluta. ”Det där låter som en bankgiroangelägenhet!” sa jag till dom då. ”Ja, ja kom upp på kontoret nästa vecka så löser vi det”. Så det blev höjning och 5 år till. Passade bra, hade familj och barn och det var 9-5 jobb. det var praktiskt på alla sätt och vis.

- Du har nyligen medverkat i programmet ”Stjärnorna på slottet”. Var det en rättvis bild av dig som visades i programmet? Är det något du vill tillägga som borde ha visats? 

- Man har bara den där dagen på sig och det ska klippas ner till en timma. Man kan inte berätta en människas liv på en timme. Så det är klart, det fanns vissa bitar som kanske inte hängde med där. Men dom sa till mig att dom hade behövt en timme till med mig för jag hade så mycket att berätta. Jag tyckte det var bra, jag fick titta på det innan. Jag frågade Magnus Uggla då om han var nöjd med sitt och det var han. Det var väldigt trevligt att vara med! Ett litet smakprov med mig!  Vidare säger Johannes……

- Jag rekommenderar att alla människor ska ta med sig ett par vänner och hyra in sig på slott med middag och vin och sitta och berätta om sina liv! Vi kom varandra väldigt nära på Ericsbergs Slott. Jättefint slott, fantastiskt! Jag bor på ett slott, ska åka dit efter det här programmet.

- Slutet av maj då, inflikar jag.  Det sista programmet brukar också alla komma tillbaka och dansa lite. Har varit så i tidigare säsonger. 

- Va? sa Johannes. Det står inte i mitt kontrakt! Näe, det måste jag kolla upp!

- Du har sagt att du älskar att umgås med kvinnor, både i arbete och privat. Att det är mycket skönare att jobba med kvinnor, behagligare. Skulle du hellre själv ha velat bli född till en kvinna? 

- Ja jag älskar att jobba och umgås med kvinnor, man slipper det där testoron-tjafset! (Johannes gör lite roliga läten här :) Det är så trevligt att jobba med tjejer, det har jag alltid tyckt. Vad var nästa fråga? Jag är nöjd med mitt kön!

- Vad tycker du att det finns för fördelar med att vara en man? frågar jag.

- Att slippa som jag vet många kvinnor har med menstrationen, som dom har ett helvete med i vissa yrken. De kanske måste vara borta en eller två dagar och mår mycket dåligt. Det där räknar vi män inte med av någon konstig anledning. Vissa kvinnor har ett helvete med det, märkt på vissa kvinnor som jag har varit tillsammans med. Det är tråkigt att det inte accepteras. Och föda barn, det är också ett helvete för kvinnor, ja det är underbart, men sista tiden är jobbig, jag har följt några kvinnor. Sedan efteråt, att det inte blir några komplikationer, svarar Johannes. 

Vi kom här in på rakning som män måste göra och Johannes berättade att han njuter av att raka sig. Han har ingen maskin utan rakar sig för hand varje morgon, har aldrig haft skägg. 

- Har män mer krav på sig när det gäller sex än kvinnor? 

- Det är klart att när man var tonåring och skulle börja med det sexuella, då var det mycket ångest hit och dit. Men det har jag beskrivit i min bok tror jag, att första gången jag hade sex med en kvinna så var vi tillsammans. Vi lånade en lägenhet, gick på restaurang och åt mat, drack vin. Vi köpte kondomer och gick hem, vi hade planerat att ha sex. Vi var 16-17 år och gjorde detta, hade varit tillsammans ett år innan. Det flöt så bra, det var ingen ångest grej, det var planerat med middag, vin, lägenhet, kondom… vad var frågan förresten… vi hade inga krav! Jag har alltid haft trevlig och roligt med en kvinna så jag har aldrig haft något krav. Jag har haft flyt på det sättet!Jag flikade in här att en kille som inte har kunskap och erfarenhet kanske kan känna krav. Johannes höll med och berättade sen: 

- Jag kommer ihåg när min mamma tog med mig utomlands. Vi åkte till Hamburg och Berlin. Jag var inte mer än 12,13 år. Då gick vi till Friedrich strasse, den där stora horgatan. Min mamma sa ”kom nu” och hon visade mig skyltfönster där det stod kvinnor i underkläder. På den tiden var det så. ”Dom där kvinnorna säljer ut sig så. Akta dig för dom!” sa min mamma. ”Det är riktigt dåligt när kvinnor säljer ut sig så och lockar folk med sina underkläder”. Då kom det en vakt och tog ut oss, inga barn fick vistas där. Min mamma är halvtyska så hon sa att hon bara ville visa sin son. Jag har aldrig någonsin köpt en prostitution och kommer aldrig att göra det! Det har inte varit min grej, har aldrig behövt det. 

Vi började sen prata om hur det var på Malmskillnadsgatan förr och Johannes sa att det nu är på hotell och massageställen istället. Vi pratade också en stund om Johannes mamma och programmet ”Vem tror du att du är” som Johannes varit med i. Han berättar att han fick flyga till Tyskland och se sin morfars hus. Det var häftigt. Programmet visades under hösten 2013. Min mamma är från Tyskland så det blev lite prat om landet också. 

- Tränar du något och i så fall vad? frågar jag. 

- På sommaren simmar jag i havet. Spelar ingen roll om det är kallt, det struntar jag i. Annars går jag bara. Hade jag inte tackat ja till Lets Dance så hade jag varit därnere nu och badat i havet.

Skottorps Slott som Johannes pratar om så varmt ligger i Halland. Det är Sveriges bäst bevarade Empireslott och man kan besöka det. Ingmarie och Thomas Müller-Uri äger det. Mest berömt för att Karl XI gifte sig här den 6 maj 1680 med Ulrika Eleonora av Danmark. Gå gärna in på hemsidan och titta!  

- Googlar du om dig själv på nätet? 

- Väldigt sällan. Bara när någon har sagt ”Har du sett vad som står där” då kanske jag kollar. Jag är inte intresserad av mig själv! Ibland när jag har gjort en intervju med en tidning, kan jag gå in och kolla att det inte är något fakta fel. Jag är så trött på kvällstidningarna! Skriver saker som har hänt för 30 år sen. Får man göra ett misstag här i livet?

- Vilka framtidsdrömmar har du? Något som du vill uppleva? undrar jag.

- Jag vill klappa en blåval! Dom finns i haven runt Antarktis. Jag har inte riktigt dom kontakterna, men det har jag alltid velat göra. Det är det största djur som överhuvudtaget finns och det går inte att ha dom på landet, för dom är 30 meter lång. Du kan fråga dina läsare om dom har något tips och fråga blåvalen om han dyker upp.  Resa med mina alla fyra barn och mina barn-barn, det skulle vara kul. Västindien kanske. Jag fick snabbt det svaret från Johannes så jag förstår att han verkligen vill det och har tänkt på det. Som han säger så är Blåvalen det största djuret som någonsin existerat på jorden. Blåvalar kan vara upp till 33 meter och väga upp till 200 ton. En blåval tunga kan väga så mycket som en elefant -och dess hjärta lika mycket som en bil. Visste ni att en Blåvalskalv dricker 400 liter mjölk från sin mamma varje dygn, och går upp 90 kilo i vikt varje dygn? När den föds väger den 2,7 ton, lika mycket som en stor flodhäst. 

Det uppskattas att det för närvarande finns mellan 10.000 och 25.000 blåvalar i världen. Att dom minskas mycket beror tyvärr främst på mänsklig jakt. Idag är blåvalar en hotad art. Jag hoppas Johannes får klappa en Blåval. Inget händer om man inte tar tag i det. Ni som vet hur och var man kan klappa en Blåval får gärna skriva en kommentar om det på min blogg. 

- Är du rädd för döden? frågar jag vidare. 

- Nej det är jag faktiskt inte. Jag är inte tänkt på det, jag har så mycket liv kvar! 

Här kom vi in på att prata om testamente och Johannes berätta hur det var när hans mamma gick bort. Hon hade skrivit ett testamente som hon hade lämnat in hos Henning Sjöström. Hon gick bort väldigt snabbt. Johannes berättar: 

- När hon levde sa hon till mig ”Är det så att det händer något så kontakta Henning Sjöström”. Men dom ringde mig. Henning sa när han öppnade det, att det var det enklaste testamente han hade läst. Pälsen, smycket ska gå dit… det är sällan man får så där sa han. Det gick på 20 minuter och så var det klart. Jag har inte tänkt på testamente, nu har jag dansen. 

.........Jag ska på begravning nästa måndag, en kollega, Björn Granath, han rökte inte och dog i lungcancer och det gick såhär snabbt. Jag tänkte ”Vad hände där?”. Men jag blev så glad när jag fick läkarrapporten, jag kan ta det lugnt ett tag till. Det är många i min ålder som har dött, och så var det Noppe som tog livet av sig, som jag också kände. Han gick på Djurgården. Jag trodde att allt var hur bra som helst för honom. Att få en sjukdom som släpper till är hemskt, framförallt för mina barn och barn-barn. Det är något jag har respekt för men inte är rädd för. Jag har respekt för ödet! 

- Om du kunde ha bytt yrke mitt i livet, vad skulle du ha bytt till då och varför?

- Innan jag började med teatern så var jag i hamnen i Malmö. Då fick jag en lustig känsla att gå på ett fartyg och åka runt i världen. Jag skaffade då vad heter det.. sjöpapper… sjömanspapper. Jag satt där och väntade varje morgon, men jag fick inget fartyg. Det var min dröm för länge sen, att åka runt på ett fartyg och se världen. 

- Vad har du gjort för att behålla hälsan i livet?

- Det frågade läkaren mig också. Det är ju så att jag var väldigt aktiv på scenskolan, spelade mycket fotboll bl a. Även upp i åren. Spelade mycket vänskapsmatcher över hela Sverige med Ralf Edström, Glenn Hysén, Ingemar Stenmark och Thomas Wassberg. Vi åkte runt och spelade välgörenhetsfotboll. Jag höll mig igång på det sättet. Sen har jag för 30 år sen aldrig varit full eller berusad. Jag tycker det är så tråkigt att se människor som … (här härmar Johannes berusade människor :) Sedan vill jag ha kontroll på mig själv. Så det har jag slutat med. Jag tycker om att dricka ett glas vin och vid festliga tillfällen bli salongsberusad. Sedan äter jag nyttig mat. Inget hysteriskt, utan jag äter det jag tycker är gott. Vi kom in på att det är viktigt att ha bra personer omkring sig som ger kärlek och Johannes berättar att hans dotter följde med när han tränade dans, hon hade sportlov. Hon sa då ”Men pappa, jag är så stolt över dig!” Hon är 18 år och hon ska komma nu på fredag också. 

- Vilken period i ditt liv skulle du vilja leva en gång till och varför?

- Jag tycker att att det man har gjort är gjort. Nu håller jag på med Lets Dance, och jag ska vara med i Jordskott säsong 2 och sedan de och de….. Jag ser det som olika paket. Skulle vara när vi spelade in Rederiet och vi hade två barn under 15 år, det var en väldigt trevlig period.

- Vilka är dina bästa tips för ett långt förhållande?

- Jag kan svara med ett ord. RESPEKT! Jag tycker att det är ett väldigt underskattat ord. Respekt och Hänsyn. Då får man ett långt förhållande! 

- Vilken är den vackraste platsen du vet i världen? 

- Laholmsbukten! Du förstår om man går ner där till havet…. Där finns Sveriges längsta strand. Du har hela Hallandsåsen… det är vackraste platsen.. 

Johannes berättar att det finns en stor hund där, en irländsk varghund och att en påfågel brukar möta honom när han kommer. Jag känner till den hundrasen och blev lite tveksam om det var en irländsk varghund när jag gick in på slottets hemsida och kollade. Så jag frågade Ingmarie, ägaren av slottet och hon svarade att det är en rysk vinthund borzoi. Det är en jättetrevlig hund som behöver stor yta för att springa på.- Vilket är ditt mest pinsamma minne i livet? frågar jag.

- Jag förtränger sånt. Det har säkert funnits många. Måste tänka….

- Vem har varit din största kärlek i livet? (Ja hans mamma Gudrun vet vi ju)

- Får man säga sina barn? Jag tycker att man får det, svarar Johannes.

- Vilken tycker du är den mest idealiska åldern på en människa är och varför?

- Jag är uppvuxen med en mamma som tycker att åldern har ingenting med något att göra. Åldern spelar ingen roll, bara man har det kärleksfulla och lekfulla i sig. Jag struntar i åldern, det är ointressant. Det kan vara underbart att prata med en 7,8 åring. Jag tänker aldrig framtiden, som Albert Einstein sa ”den kommer tid nog”. 

……… Jag retar ihjäl mig på när det står ”Gösta Johansson 38 år” Varför ska det stå ålder.. det viktiga är vad han säger! Jag har inget förhållande till åldern. 

Här kom vi in på Dagny Carlsson som fyller 105 år i maj och som jag har haft två gånger som gäst i min blogg. En härlig kvinna! Roligt klipp med henne när hon sa efter en gala; ”Jag ska gå hem nu och ta det lungt, jag är ju inte 103 år längre!”

- Längtar du efter att leva med en kvinna eller vill du vara singel? Kan du tänka dig att nätdejta?

- Nätdejta nej! Leva med en kvinna… jag har inget emot kvinnor…men att börja nu att bo ihop med en ny kvinna… då ska man lära sig,,, jaha hon hänger sin där, hon äter inte det, dricker det… jag orkar inte med det… inte just nu. Det är så skönt när man har jobbat att bara komma hem och stänga dörren, hänga av sig. Inget ”Hur är läget?” Det har jag gjort så många gånger. 

- Särboförhållande? 

- Möjligtvis, men det är inget jag funderar över just nu. Om någon knackar på dörren så får jag se!  Vem är det där? Jag berättade att jag lever med två killar, mina hundar. Och vi pratade hund en stund. Johannes gillar stora hundar mera precis som jag. Jag förstår Johannes i det som kan vara jobbigt att lära sig hur en ny person funkar, rutiner och vanor. Och att kompromissa. 

- Vilka viktiga saker har du lärt dig att ett bra och fullständigt liv innehåller?

- Grundstenarna är Respekt och Hänsyn så jag måste säga det, svarar Johannes. 

Jag sa att problemet är när man träffar folk som inte har det. Då avviker jag snabbt, sa Johannes. Jag vill inte umgås med såna människor.

- Hur ser detta år ut för dig? frågar jag. 

- Jag har semester efter Lets Dance. Då åker jag ner till mitt slott. Sedan kanske jag tar mina barn och åker på en trevlig resa. 

Här blev vi avbrutna och fick en stor tallrik med sötsaker av personalen. ………Sen har jag jobb igen, ska spela en pjäs med Sanna Ekman. Den ska jag åka runt med, finns reda 20 bokade föreställningar. ”Han ska bli min” tror jag den heter. 

- Låter förutsägbart, sa jag.

- Sedan Jordskott också säsong 2. I sommar är jag ledig, har bara lite ströjobb, jag måste vara ledig, bada i havet.. 

Johannes sa vidare att han ikväll ska testa fotmassage-mattan han fick utav mig. Jag tog med mig mattan som present, kan han behöva som dansar så mycket. Jag berättade hur jag brukar gå på min hemma, passar på när jag borstar tänderna. Den sätter igång blodcirkulationen, vilket säkert är bra för dansen. Efter Johannes toalettbesök blev det lite till prat om slottet han bor på och djuren som finns där. Det märks att han längtar dit. 

- Har du något favoritcitat? undrar jag. 

- Ja det har jag. ”Tre ting vända aldrig åter! Ordet man säger, gärningen man gör, tiden som går!” 

Jag har inte skrivit fel, det ska vara vända. Gammal svenska.

Vi avslutar vår träff med att ta några av sötsakerna vi fick och Johannes berättar vad han ska handla för mat och berättar att hans barn brukar säga ”Pappas pasta är bäst!” Denna kväll blir det kalvfilé. 

Det blir en ”Hej då” kram utanför Mornington Hotel. På vägen hem tänkte jag att det är många saker som vi har gemensamt. Vi är båda personer som tar en sak i taget. Vi tycker att det är skönt att vara singlar och slippa lära hur en ny person funkar. Vi älskar havet (ja jag är uppvuxen i Vaxholm och har behovet av att vara vid vatten ofta). Johannes älskar havet vid sitt slott. Vi tycker att åldern bara är en siffra och det är viktigare vad en person säger. Vi gillar båda stora hundar mera och jag tycker precis som Johannes att respekt och hänsyn är så viktigt. Finns många fler likheter.

Jag önskar Johannes ”Lycka Till” på fredag på premiären på Lets Dance och jag kommer att heja på honom. Det blev ett långt blogginlägg men vi hade mycket att prata om och han har ett innehållsrikt liv. 

Bilden härnere är taget av mig i söndags på Mornington hotel. 

Tills vi hörs nästa gång: SKÖT OM ER!

Många kramar från Sara. 

 

Sara: -Testa HundBoxen GRATIS! Ingen bindningstid! 

Hej mina fina vänner!

Att vi människor mår bra av att umgås med husdjur är ingen nyhet. Forskningen har länge visat hur husdjur kan göra människor friskare. Blodtryck kan sänkas och depression och stress kan minska. 

Jag personligen skulle aldrig klara av att inte ha en hund. För mig är det livskvalité på hög nivå. En ära att få vara matte till en hund och jag har sån tur att min Flatcoated retriver Molle och jag är så tajta. Men jag jobbar också för det varje dag. Det är som ett förhållande, inget kommer utan att man jobbar för det.

Det gäller att bjussa på sig själv till sin hund. Våga vara lite tokig och leka med hunden, göra roliga saker tillsammans. Använda sin mimik och skoja med hunden i vardagen. Ett tips är att leka med två roliga leksaker tillsammans med din hund. När din hund har den ena, då är den du har den roliga. På så sätt kommer hunden att älska dig för du är roligast.

Det finns så mycket man kan göra för att ha en bra relation med sin hund. Jag brukar tänka att två roliga saker varje dag ska jag göra med Molle, förutom långpromenaderna. Det kan vara alltifrån att göra sökövningar till att träna. Jag pratar mycket hela dagarna med honom också. 

Jag får också hem Duktig Vovve-boxen i mitten/slutet av varje månad. Fick en box hem häromdagen. Boxen innehåller både ätbart och leksaker. Molle och jag får en mysig stund tillsammans när vi öppnar boxen och tittar vad som finns i den. Vi är lika nyfikna båda två och det är alltid så spännande. I varje paket finns massor av spännande överraskningar som roliga leksaker, nyttiga godbitar och belöningar, hundben, hundprylar och mycket mer. Är det något man inte gillar så kan man alltid ge det till en hundkompis, men allt brukar gå åt. Det roliga är att leksakerna finns kvar när allt ätbart är slut. Går jättebra att ge bort till någon som har hund om du inte har någon själv. En superuppskattad present! 

Jag har inlett ett samarbete med HundBoxen och använder du min länk här får du första boxen GRATIS! (endast betala för frakten) Jag och Molle kan verkligen rekommendera dig att testa och se vad du tycker. Det är INGEN bindningstid så du har inget att förlora på att testa.

Så bästa hundälskare gå in på denna länk så får du första boxen GRATIS:

http://duktigvovve.se/?utm_source=Sara&utm_campaign=g&utm_medium=post 


Lycka till med din hund!

Kramar från er Sara.
 
 
 

Diana Butas:  -En självklar men otippad vinst! 

Hej mina fina vänner! 

Den 9 augusti 2007 tog min son Alexander Pärleros rekord i hamburgerätning på Vegabaren i Haninge. Jag var själv på plats denna dag. Tio år senare, den 13 januari 2017 slog Diana Butas detta rekord. Jag har fått äran att ha denna härliga, målinriktade tävlingstjej som gäst i min blogg. Ni ska få höra hur allt gick till och hur hon upplevde det.

Diana fyller 26 år den 12 mars, så supergrattis! Hon är alltså född i ”Fiskarnas tecken” precis som Alex. Undrar om detta stjärntecken är mer tävlingsbenägna…. Diana är lettisk, efternamnet är inte typiskt lettiskt för hennes pappa hade påbrå från Azerbajdzjan. Men båda hennes föräldrar är från Lettland. 

Diana är energisk och driven som person. Hon bor förtillfället i Täby men kommer att flytta till stan i slutet av mars. Ja ni som inte bor i Stockholm vill jag säga att vi som bor lite utanför, brukar säga att vi åker till stan när vi åker in till Stockholm. Vegabaren som hon satte rekordet på ligger i Haninge och är Sveriges äldsta hamburgerrestaurang som öppnades 1964.- I media pratar Alexander konstant om sitt rekord. Jag ville slå det, säger Diana. Mina arbetskollegor ringde upp Vegabaren och de sa att maten blir gratis för mig, om jag klår det nuvarande rekordet. Så maten var gratis för mig! 

På en timme åt Diana detta: Åtta hamburgare på 200 gram och en 90-grammare, pommes, mjukglass och en liter läsk. Totalt: 2626 gram. Hon är 1.74 cm lång och väger 58 kg så det är verkligen imponerande. Hon hade aldrig varit i Haninge tidigare, men nu finns det skäl att återvända för att titta på hennes fina silvertallrik med rekordet. - Berätta lite vem du är! ber jag Diana.

- Som person är jag energisk och driven. Mina vänner skulle nog beskriva mig som rolig och galen, haha, men även om jag gillar spontanitet och många människor runt om mig så uppskattar jag tystnad och lugn väldigt mycket. Ibland kan de bästa av helger vara de helger man spenderar med sig själv. Då sätter jag på olika dokumentärer eller läser på om något tema jag känner att jag kunnat mindre om. Såg en dokumentär nyligen om tertapak, haha, det skulle jag säga är typiskt mig, jag kollar hellre på en halvdålig dokumentär än en bättre film, för då lär jag mig något iaf. Fick ett otroligt sug att börja spela piano nyligen, så jag beställde hem ett YAMAHA-keyboard och har börjat plinga lite :) 

........ Jag är singel just nu, men jag har haft två stycken långa förhållanden som varade 5 och 4 år, men nu - äntligen - kan jag fokusera på mig själv, min karriär, min nya lägenhet och mitt liv, och det känner jätteskönt. Även om jag har många människor i mitt liv så har jag alltid plats för att lära känna någon mer, människor ger mig så mycket, deras relationer och erfarenheter om olika skeden i livet som de upplevt ser jag så mycket värde i för min egna utveckling och förståelse för människor, relationer och val. 

- Dina föräldrar är från Lettland. Har du bott i Sverige i hela ditt liv? undrar jag.

- Jag är som sagt född i Lettland, båda min föräldrar är lettiska, men när jag vad 4-5 år så flyttade jag, min syster och mamma till Sverige när min mamma gifte om sig med en svensk man som hade familj i Sverige. Min mamma tog beslutet att vi skulle få en bättre uppväxt i ett tryggare samhälle med högre möjligheten till vidareutbildning och sådant. Så hon tog det svåra beslutet att flytta ifrån hennes egna familj (alla mina släktingar inklusive pappa) till ett främmande land med en ny man. Jag och min ett åt yngre syster har bott i Sverige ända sedan dess. Det fanns inget svårare än att skiljas från min mormor på loven när sommar- eller julloven var slut. 

........ Vi kom dock in i det svenska samhället väldigt lätt, när jag och min syster gick i skolan var alla nyfikna på oss och ville bli vänner med oss trots att vi inte förstod någon svenska. På så sätt lärde man sig snabbt att kommunicera och min mamma berättade att jag och min syster pratade svenska med varandra redan efter ett halvår i Sverige. Men jag och min syster har varit varandras stöd i allt vi gjort och jag vore inte så stark som jag känner mig idag utan henne. - Du slog min son Alexander Pärleros på Vegabaren i Haninge. Hur kom du i kontakt med dom?

- I januari slog jag Alexanders matrekord. Han åt, 8X200 gr hamburgare, 2x50 cl läsk, 175 gr pommes, 250 gr mjukglass och 75 gr tårta. Jag åt samma som honom plus en extra 90-grammars hamburgare. Det var mina kollegor som kontaktade ägaren till Vegabaren och sa att de har en kollega som vill utmana vinnaren. Dom sa "ni är välkomna, maten är gratis om ni klår det stora rekordet". Sagt och gjort, var vi där några dagar senare för att kamma hem vinsten. 

- Så du slapp betala för att dom ville få någon som slog hans 10-åriga rekord? Alex fick betala när han var där. 

- Jag tror att dom såg det som en möjlighet att göra reklam för restaurangen. Dom hade hört av sig till pressen också för evenemanget. Min kollega sa att det var väldigt lätt att få dom att stå för maten, så det var smart marknadsföring. De såg nog det som en större förlust om jag inte kommit, så de var snabba med att säga att de bjuder. Det var priset för marknadsföringen, så det var väl fördelaktigt för båda parterna. Men pressen att vinna var enorm, inte bara för att hela kontoret hejade på mig, utan även för att slippa betala OCH för att inte förlora framför pressen (Aftonbladet). När jag vunnit, ville de flesta tidningar göra ett inslag med mig, både skriftligt och på TV, men jag sa stop efter ett tag - jag kände att det blev lite för mycket uppmärksamhet där. Vissa ville att jag skulle komma till studion för att försöka slå rekordet igen. Då kände jag att det hela gått lite överstyr. Så jag har tackat nej till Dagens nyheter, Metro etc. 

........ Det handlar om värdighet också, det var en rolig grej för mig själv och mina vänner i början, men jag är ingen clown och det började kännas lite "cirkusaktigt" om du förstår vad jag menar. Det blev säkert en så stor grej bara för att jag var tjej och mycket mindre till vikt än Alexander. Om man tänker på hur mycket vi åt i förhållande till kroppsvikt så åt jag ju mycket mer, jag väger 56 kg och är 174 cm lång, det är mycket hamburgare för en person som mig, haha. - Du har vunnit en matätartävling på jobbet. Vad åt du då? Fick du något pris? frågar jag vidare. 

- Mattävlingen på jobbet var mest en rolig grej vi skojade om som tillslut blev av. Ingen annan vinst förutom den viktigaste - värdigheten! Det var jag och männen på jobbet som var med och tävlade i en Gorby's-tävling (du vet pirogerna). När vi tävlade i matsalen på kontoret kom folk från andra våningar ned för att heja på, det var riktigt kul faktiskt.

- Är du alltid tävlingsinriktad? Har du gjort andra tävlingar i ditt liv eller har tanke att göra?

- Jag är väldigt tävlingsinriktad. Jag hatar att förlora och mår jättedåligt av att se andra vinna. Så jag måste erkänna att jag är en riktigt dålig förlorare. Därför undviker jag spel och sånt på fester för att jag vet hur jag kan bli. Så är inte med i så många tävlingar faktiskt, men i sådant jag väl ställer upp ser jag till att vinna. Har faktiskt inte varit med i så många andra tävlingar och det var nog min sista mattävling, haha. Men vem vet, en vacker dag kanske jag dyker upp på någon ny sedel, med ett nytt erhållet rekord. 

- Hur mådde du när du hade ätit upp allt på Vegabaren? Har du fått din tallrik dit än med rekordet?

- Mitt rekord är inte inskrivet på deras hemsida än, utan där står fortfarande Alexanders rekord, så det är nog rätt trögflytande, haha. Men jag väntar fortfarande på min tallrik, dock ska dom ha den på restaurangen är tanken. Jag mådde bra och dåligt - otroligt bra psykiskt för att jag slagit rekordet och dåligt fysiskt för att jag knappt kunde ställa mig upp med all mat i magen. Men när jag smält maten lite - efter några timmar så gick jag ut med mina kompisar för att fira vinsten med champagne! - Hade du kunnat äta mer? Vad var jobbigast att äta?

- När jag var klar med maten, kände jag att jag inte kunnat få in en tugga till. Men om jag är säker på att om Alexander ätit en hamburgare till, så hade jag ätit två till, haha. Jag var där för att kamma hem vinsten, det var mitt mål för livet - just den dagen. haha!


- Du såg väldigt oberörd ut när du hade ätit allt och på instagram skrev du att din sista tugga var lika god som den första. Hur var mättnadskänslan då?

- Kommentaren om att sista tuggan var lika god som första, var mest bara en rolig sak att säga tycker jag för att markera att ingenting är svårt så länge man bestämmer sig för att göra något. Jag tror på att människor har ett otroligt starkt psyke. Vi ställs ständigt inför prövningar i livet, både psykiska och fysiska, där somliga överlever de mest otroliga hinder i livet. För mig är detta inte bara en mattävling jag vunnit utan det är ett kvitto på att man kan klara vad som helst (även om man har sämre förutsättningar för att vinna) så länge man ger 110 procent. Som en kvinna på 56 kg (58 efter mattävlingen, haha), så var det även väldigt kul att vinna en tävling med endast vuxna män som rekordhållare.

........Tävlingar av olika slag har genom tiderna varit könsuppdelade, det finns damfotboll och herrfotboll, damhockey och herrhockey. Det är väl inget fel med det, kanske är det så att man skall hålla tävlingar uppdelade enligt de förutsättningar man har, såsom boxare som tävlar i sin egen viktklass. Men jag ibland tror jag att det är nyttigt med tävlingar där tjejer får möta killar för rätt som det är - kammar en otippad tjej hem vinsten! ........ Det är inget nytt att män generellt är självsäkrare och starkare än kvinnor. Jag tror att det är viktigt att inte separera könen allt för mycket, vilket till och med görs ibland på idrotten i grundskolan. Man kan lära sig så mycket av varandra. Vi tjejer kan lära oss så mycket av killar och vice versa. Vissa tjejer kanske behöver tävla i samma kategori som killar för att nå sin fulla potential, och jag verkar ju var en av dom bara, haha. Om jag ingått en mattävling med endast tjejer så kanske jag gett mig efter 5 hamburgare, då den senaste vinsten legat på 4 hamburgare. En tävling mot killar gör att tjejer pushar sig själva mer, tror jag, och dom förlorar ju ingenting på det för att i slutändan handlar det om vem som kunnat äta mest.Vilket härligt svar, säger jag. Många kloka ord. Man kan klara vad som helst om man ger 110 procent! Och visst ställs vi inför både psykiska och fysiska prövningar i livet. Jag frågar Diana om hon har varit i kontakt med Alex efter rekordet och hur han tog det. Hon svarar:

- Jag tror att mina kollegor skrev något, men jag minns inte riktigt, jag har iallafall inte skrivit till honom. :)

- Om man skulle äta det du åt i vegetarisk mat. Vad skulle man äta då? Både jag, Alex och min dotter är veganer så därför uppkom min fråga. Ja, jag har ingen tanke att slå rekordet men blev nyfiken. 

- Jag äter knappt kött själv, nästan aldrig rött kött iallafall. Jag min kost består mest av fågel och fisk och väldigt mycket sallader. Så att vego-mattävling skulle vara bättre till och med. Finns mycket gott vegetariskt…vegoburgare, qourn eller halloumiburgare.. jag är rätt intresserad av den livsstilen, svarar Diana. - Har du funderat på att bli vegetarian eller vegan?


- Min gudfars familj är vegetarianer så jag vet hur den livsstilen är, det finns många fördelar med det dels hälsogrundande samt miljörelaterade, så det är definitivt någonting jag skulle kunna tänka mig, men jag gillar fisk och kyckling för mycket för att gå all in för tillfället!

- En dag i ditt liv. Berätta vad du t ex kan äta till frukost, lunch och middag? Mellanmål?

- Mina kostvanor är minst sagt annorlunda. Jag ÄLSKAR att äta, men om jag ätit vad jag velat varje dag så hade jag vägt 200 kg idag. Därför består min kost om vardagarna på sallad till varje lunch under jobbveckan (äter sällan frukost, för att jag inte känner mig så hungrig på morgonen), sedan något animaliskt såsom fisk eller kyckling till middag. Men jag äter inte djur varje middag, utan ibland kan det bli gröt, fetaost med bulgur, lite sånt. På helgerna det är då jag äter vad jag vill, då kan jag unna mig något gått och går ibland på buffeer med mina kompisar, det är nog då min magsäck töjs lite extra, haha :) 

- Om du hade misslyckats att slå Alex rekord. Hade du försökt igen en annan dag? frågar jag nyfiket. 

- Ja det hade jag! :) 

- Hur laddade du upp innan? Hur var tiden efter? Ätit hamburgare sen dess?

- Helgen innan, åt jag så mycket jag kunde för att töja magsäcken men två dagar innan åt jag nästan ingenting, åt en tomat dagen innan liksom. Och det funkade, var vrålhungrig när jag var där! Blev bjuden på en hamburgare av en kompis nästa vecka för att fira vinsten, så ja, hamburgare finns i med min personliga tallriksmodell ibland, haha. 

- Vilket var ditt driv att lyckas?

- Jag älskar att bevisa för mig själv att jag klarar av saker som jag kanske från början tror är en omöjlighet. Det är en otroligt skön känsla att uppnå någonting som man från början sett som en omöjlighet. En annan drivkraft är att bevisa att andra har fel, om det är någon som säger till mig "du kommer aldrig att klara detta", så tänds en glöd inom mig som kommer göra allt för att motbevisa detta och därmed tillfredsställs även mitt egna ego när jag väl klarat de hinder och uppnått de mål som sett svåra ut från början. Det gäller inte bara sådana här tävlingar, utan andra prövningar i livet där jag varit nära på att ge upp, svarar Diana.- Motto i livet? frågar jag.

- Människor är mycket starkare än vad vi ger oss tilltro för. Om man ger allt så kommer man att klara de flesta mål i livet. Även om inte allt går enligt plan, jag menar det kan finnas omständigheter då utfallet inte blivit som man tänkt sig, så har man ändå lärt sig något till nästa gång som man kan använda som erfarenhet för att bli bättre. 

- Du jobbar på Handelsbanken. Vad gör du där?

- Jag är teamleader Handelsbankens AML (Anti Money Laundering) - avdelning. (På grund av sekretessavtal och liknande så får jag tyvärr inte berätta mer djupgående vad jag sysslar med där!) :)

- Vad är det bästa och sämsta med Sverige?

- Det bästa med Sverige är att jag har så många fina människor i mitt liv här. En tråkig och regnig månad går jag till jobbet med ett leende på läpparna för att jag har verkligen supergoda kollegor där, många har blivit mina närmaste vänner och en riktigt bra chef som sett till att jag utvecklats som medarbetade och som ledare. Man uppskattar sällan vad man har, jag tycker inte att det finns något dåligt med Sverige, tycker bara att det är synd att inte hela min släkt bor med mig här! - Tränar du något? I så fall vad? frågar jag vidare. 

- Jag tränar nästan ingenting, Jag håller min vikt tack vare min kost på vardagarna. Ibland lyckas mina kollegor tvinga ner mig till gymmet som vi har på jobbet där jag fungerar mest som underhållning.

Eftersom jag är utbildad Hälsopedagog (brinner för träning) och jobbat på gym i 12 år av mitt liv som medlemsrådgivare och spinningledare så frågade jag Diana:

-      Vill du inte träna för att få bra kondition, stärka skelettet, bygga muskler och få en bättre fysisk prestationsförmåga och bättre mental hälsa? Jag berättar att motion även har en förebyggande effekt mot hjärtsjukdomar, risk för blodproppar, högt blodtryck och stelhet i muskler och leder. Att man av träning får ett starkare benstomme, stärkt immunförsvar och bättre värden överlag.

-       Joo, jag vet så lite om vad träning gör egentligen med kroppen. Jag har tränat rätt mycket när jag var yngre… konståkning, sportgymnastik, dansat mm. Jag vill i så fall träna för att få muskler och må bättre inombords! Idag tvingade en kompis med mig på gym haha. Det blev lite olika muskelgrupper… mycket mage, rygg och ben, det e typ dom delarna man vill ha lite finare muskler på. 


- Gillar du djur? Haft djur?

- Jag har varit uppväxt med hundar och katter, då vi hade 2 hundar och en katt när vi bodde i hus i Lettland. Sedan dess, i Sverige, har vi bott i lägenhet vilket är mindre anpassat till djur, speciellt när vi reser iväg till Lettland (så ofta som vi kan) så är det opraktiskt också. Men min pappa bor i hus i Lettland och vi har två hundar där som jag kan leka av mig med!

- Hur ser en bra dag ut för dig? Vad gör din dag? 

- En bra dag för mig beror lite på min energinivå, som jag tidigare nämnde så älskar jag att vara för mig själv när min energinivå är låg. Då kollar jag på dokumentärer, läser på om inredning och designers, skriver dikter eller läser. Men oftast umgås jag med mina kollegor och vänner. Det blir mycket på After-Works men även mer kulturella evenemang såsom teatrar och orkestrar. Jag gillar att mixa min vardag med att göra lika olika saker som ibland är otippade. Mina kompisar vet att det är mig dom ska ringa om de vill ha med någon till en spontan över-helgen resa till Karlstad eller om de har en extrabiljett till något event, spontanitet gör min vardag! :)- Vad vill du säga till han/henne som vill slå ditt rekord? frågar jag till sist. 

- "Lycka till! Men, om en vecka kommer det rekordet vara slaget av mig igen!" 

Det tror jag absolut att hon kommer att göra. Vilken kreativ härlig tjej hon är! Diana berättar att hon just nu försöker planera ihop ett födelsedagsfirande för henne och vännerna. Jag ger lite förslag på ett par ställen som jag rekommenderar. 

Jag önskar Diana lycka till med sitt födelsedagsfirande och livet! Avslutar dagens blogginlägg med detta citat:

"Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." 

Många kramar från er Sara. 

 

Sara Pärleros: -Skäm bort dina fötter! 

Hej mina underbara vänner!

Visste du att du kan identifiera många olika typer av hälsoproblem, både fysiska och känslomässiga, bara genom att undersöka dina fötter? Bryr du dig om dina fötter? Tyvärr får de ofta inte den uppmärksamhet de förtjänar. Våra fötter bär upp vår kroppsvikt hela dagen lång, vilket gör att det kräver extra omsorg. 

Ofta belastar vi våra fötter fel och för mycket. Långa dagar där man står mycket upp och har mer eller mindre bekväma skor kan orsaka smärta i fötterna. Många gånger belastar vi foten snett och då minskas dess prestationsförmåga. 

Fotmassage sägs enligt österländsk medicin vara vägen mot god hälsa. Det finns ett direkt samband mellan kroppens olika organ och särskilda punkter på fötterna enligt zonterapi. Fotmassage håller även våra fötter friska och spänstiga. 

Jag har köpt en fotmassagematta från Homeshop och det är ett av mina bästa köp. Det är som att gå på ”hälsans väg!” För att det verkligen ska bli av och få in rutin så gör jag det varje morgon när jag borstar tänderna. Då tar jag inte tid från något annat. Min matta ligger hela tiden utrullad utanför mitt badrum. 

Jag börjar med att stå stilla på ”fötterna” på mattan en stund. Från början hade jag tunna strumpor på, men nu har fötterna vant sig så nu är jag barfota. Sedan går jag fram och tillbaka på mattan, varvar sakta med lite snabbare. Avslutar med att stå en stund på ”fötterna” igen. 

Hela kroppen blir skönt avslappnad samtidigt som blodcirkulationen ökar och jag känner mig piggare. En superbra start på dagen! Vill man inte ha mattan utrullad är det enkelt att rulla ihop den. Gummipiggarna ger en bra stimulering. Man kan använda mattan både stående och sittandes.

Massage av fotsulorna frigör en massa spänningar vilket ger en behaglig känsla i hela kroppen. Jag rekommenderar verkligen denna matta! 

Eftersom jag är så nöjd så kontaktade jag Homeshop och frågade om vi kan göra något för mina läsare/följare så dom också får en möjlighet att uppleva hur det är att ge sina fötter en härlig massage. Dom ville gärna hjälpa till!

Så för bara 149 kr (ordninarie pris är 299 kr) så får du denna matta FRAKTFRITT! Du betalar alltså ENDAST 149 kr! Väl värt investering för dina fötter! 

Du kan beställa på två sätt:

1. Ringa tel 0320-92 210 och uppge koden ”SARA 17” för Fraktfritt och detta pris. Artikelnr är: 56-1050. Fotmassagematta!

2. Maila till: kundservice@homeshop.se och göra din beställning med koden ”SARA17” för Fraktfritt och detta pris. Artikelnr: 56-1050.

Fri frakt-erbjudandet gäller fram till 2017-02-28


Du är värd att må bra, tänka på dig själv och din hälsa!
Sköt om dig!

Kramar från er Sara. 

Dagny Carlsson snart 105 år: -Man blir först gammal när man slutar vara nyfiken! 

Hej mina härliga vänner!

Jag har tidigare gjort ett blogginlägg med proffsbloggerskan Dagny Carlsson och då skulle hon fylla 104 år. Inlägget var mycket uppskattat så jag beslöt mig för att kontakta henne igen för att se hur hon mår och hur det går med allt. I och med hennes popularitet så har hon fullt upp med allt hon blir bjuden att medverka i. 

Du kan läsa mitt blogginlägg med henne här: http://xn--saraprleros-p8a.se/2016/march/dagny-carlsson-snart-104-ar-kvinnor-maste-kaxa-upp-sig.html

Dagny berättar att hon mår alldeles förträffligt och har inget att klaga över. Den 8 maj fyller Dagny 105 år, är född 1912. Fantastiskt! Jag frågar henne hur hon ska fira det…....

- Lever jag i maj så skall jag fira födelsedagen med stort kalas och massor av champagne! svarar Dagny. 

- Du är med i filmen ”Hundraettåringen” och spelar en kvinna i en säng på ett ålderdomshem. Hur var det att vara med i en film? 

- Att vara med i en film är kanske något flickor drömmer om. Att ligga i en soffa och se en gubbe klättra ut och in genom ett fönster är väl rätt trivialt, men det var roligt att se hur mycket jobb och omtagningar det blir när en scen spelas in. Det var hur som helst smart av regissören att välja en känd ”kärring” för rollen! :) 

Jag har inte själv sett filmen, men kan bara hålla med Dagny. Jag har varit med på en del inspelningar och vet att det tar tid med alla omtagningar. Flera gånger har jag varit TV-publik och där får man också uppleva alla omtagningar som måste göras, vilket man inte tänker på hemma i soffan. 

- Jag frågade förut om du hade någon dröm som du ej har upplevt och du svarade att du ville se midnattssolen. Har du fått göra det nu? 

- Midnattssolen har jag inte fått se ännu, men lever på hoppat.

Jag hoppas att någon som läser detta kan hjälpa Dagny att få uppleva detta, kanske som en present till hennes 105-årsdag. 

- Läste att du skulle köpa en smartphone. Har du reden köpt en? Hur går det?

- Jag har inte köpt någon smart telefon. Jag klarar mig ett tag till med den gamla eftersom den går att ringa med.

- Är det något i livet som du ångrar? undrar jag vidare. 

- Jag ångrar att jag aldrig fick studera och fick det yrka jag ville ha, svarar Dagny.

- Vilka yrken har du haft? 

- Jag har varit kontorist, sömmerska, arbetsledare och chef på en konfektionsfabrik, privatsekreterare och till sist pensionshandläggare på försäkringskassan. På Försäkringskassan avslutade jag arbetslivet med att ta hand om ”klagomuren” och skriva inlägg i besvärsärenden. 

- Din favoritmat och dryck?

- Jag tycker om vanlig och varierad husmanskost och gärna en god efterrätt. Jag dricker gärna ett glas vin till maten. Helst rödvin eller champagne när det är fest!

- Om du var en politiker med makt. Vad skulle du vilja förändra i Sverige? I Världen?

- Om jag hade makt skulle jag göra allt för att få varaktig fred på jorden och se till att ingen fick svälta och fara illa, svarar Dagny.

- Är du singel idag?

- Jag är singel och har lärt mig att leva ensam. Någon ny att bo tillsammans med vill jag inte ha. Men ibland skulle det kännas trevligt med någon att sällskapa med på middagsbjudningar eller att gå på teater med.

- Hur ser detta år ut för dig? 

- År 2017 har börjat bra. Jag är efterfrågad och får vara med om en massa trevliga saker. Folk vill efterlikna mig och äldre personer ser hoppfullare på att bli äldre och förstår att det inte bara är negativt att bli gammal. 

Jag hoppas verkligen att Dagny får leva många år till och få vara frisk. Hon är en fantastisk kvinna och förebild. Vill du veta vilket yrke hon hade velat bli eller bara njuta av hennes berättelse om sitt liv och tankar kring livet så köp hennes bok som heter: ”Livet enligt Dagny! I huvudet på en 104-åring!” Jag har den hemma och den är rolig, klok och mycket intressant.

Tänkte avsluta mitt inlägg med att skriva några ord från Dagny ur hennes bok. ”Moderna människor köper sina möbler på Ikea, byter ut dem efter ett tag och slänger de gamla på tippen. Fast helst tycker de visst att ett rum ska vara nästan tomt, eller avskalat, som man säger på lite finare inredningsspråk. Jag tycker inte om avskalade rum för det finns ingen riktig hemtrevnad i dem. Är det för glest med möbler ser det ut som om kronofogden varit på besök och lagt beslag på en del av bohaget. Det borde inte vara något att eftersträva, tycker jag.”

”Ingen dam har heller rejäla underbyxor numera. Det de sätter på sig kallas för trosor och ju mindre de är desto bättre tydligen. För att inte tala om nutida badkläder som är så minimala att de knappt döljer någonting. Varför det är så begriper jag inte. Hur ska man våga visa upp sin skrynkliga lekamen i en sådan?” 

”Som tur är har jag fått ett nytt arbetsliv på äldre dagar. Men mitt arbete idag är inte särskilt betungande utan mest roligt. Jag bloggar lite varje dag och för det blir jag inkallad som expert i alla möjliga frågor och sammanhang och intervjuad och inbjuden till tv-program och galor. På tv får jag ofta frågan om jag inte blir nervös inför sändningarna. Det blir jag inte, för det är inte lönt att oroa sig i förväg. Det kan ju inte bli mer än fiasko och blir det så illa, så är det ingen mening att ta ut misslyckandet i förskott.”

”Annars är det inget större fel på min kropp, jag är rörlig och nätt och har friska, raska ben. Folk frågar hur jag som är så gammal kan gå så fort, men jag tycker att det är ett högst normalt sätt att transportera mig på och det fungerar utmärkt så länge kroppsdelarna mår bra.”

”Vi kan mycket mer än vi tror och om man inte är rädd för besvär går det lättare. Att se slaget förlorat ska man akta sig noga för. Så länge det finns liv finns det hopp. Det är totalt meningslöst att tycka synd om sig själv och hänga upp sig på småsaker. Det kan inte mer än gå åt skogen men oftast ordnar sig allt på något sätt i slutändan.” 

Tills nästa gång vi hörs; Sköt om er! 

Och som Dagny säger; Sluta aldrig att vara nyfiken!