Välkommen

Ändra till en bild som passar din startsida och skriv en text som passar till bilden ovan.

Hejsan! På denna sida kommer jag att lägga in goda efterrätter! Kram! Sara.

Mycket god Äppelkaka med hasselnötter! 

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 äpplen
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 dl grovhackade hasselnötter
  • 50 g smör

Så här gör du:

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och mandelmjöl.
  3. Bred ut smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  4. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda med citronjuicen.
  5. Stick ner klyftorna i smeten i ett fint mönster. Strö över kanelen och nötterna. Hyvla över smöret.
  6. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. Servera gärna medvaniljsås.

För alla:

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri vaniljsås.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och mjölkproteinfri vaniljsås.

 

CITRONSORBET

En fin blandning av syrligt och sött.

Servera i små glas med småskedar som en fräsch avslutning på en middag.

Ca 8 små glas

 

Ingredienser:
3 msk socker
1/2 dl vatten
1/2 dl pressad citron
150 g fryst mango
ev. citronmeliss till garnering

Gör så här:
1. Koka upp socker och vatten tills sockret smält. Låt kallna. Blanda med citronsaften och ställ kallt en stund.
2. Mixa den frysta mangon med citronlagen. Skeda upp i små glas. Ställ in i frys en kort stund om den är för lös. Garnera ev. med citronmeliss.

 

 

KRÄMIG PEPPARKAKSCHEESECAKE MED MANDARIN

Smidig dessert att ha klar i frysen! Glöm inte att ta fram en stund innan så att de hinner mjukna.

Ca 12 små glas

Ingredienser:
12 pepparkakor
4 digestivekex
25 g smör
200 g philadelphia light (12 %)
2 dl kesella (10 %)
2 äggulor
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mellangrädde (27 %)
1 kg apelsiner
2 burkar mandarinklyftor, à 312 g
ev. hackad chilifrukt till garnering

Gör så här:
1. Mixa pepparkakor och digestivekex. Smält smöret så att det blir lite brynt. Rör ihop smulor och smör. Tryck ut i små glas.
2. Blanda färskost, kesella, äggulor, socker och vaniljsocker i en bunke. Vispa grädden och tillsätt den. Fördela smeten över kaksmulet. Ställ i frysen ca 4 timmar.
3. Skär hinnfria klyftor av apelsinerna och skär i bitar. Häll av lagen från mandarinklyftorna. Blanda apelsin och mandarin.
4. Ta ut glasen. Garnera med citrus, ev. lite hackad chili och servera resten vid sidan om.

 

 

SNABBGLASS MED HALLON OCH MYNTA

ca 2 portioner

 

En enkel dessert med massor av variantionsmöjligheter. Byt hallonen mot dina favoritbär. Fyll frysen under bärsäsongen så räcker det hela vintern.

Ingredienser:

  • 2 dl (250 g) grekisk yoghurt eller kesella (1 %)
  • 200 g frusna hallon
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk myntablad

Gör så här:

Mixa yoghurt, frusna hallon, honung och mynta. Dekorera med lite extra myntablad. Servera genast och njut.

 

 

Kladdkaka utan ägg

En äggfri kladdkaka är lika enkel att laga som god att äta. Passar året om, men dekorera gärna med färska fikon och klyftad apelsin så får du en härligt julig känsla.

 

12 portioner

Ingredienser:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk flingsalt
  • saft och rivet skal av 1 apelsin (1 apelsin motsvarar ca 3/4 dl saft)
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • 4 msk kakao

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).   
  3. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och salt. 
  4. Skölj apelsinen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda mjöl och kakao.  Tillsätt mjölblandningen, apelsinskalet och -saften, rör ihop till en smet. Bred ut den i formen.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. 
  6. Låt kakan svalna i formen på ett galler. Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm.
  7. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

För alla

Fri från ägg.
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Garnera gärna med färska fikon, apelsinklyftor och mynta.

 

 

Smala nyttiga semlor

Semlor med mindre socker, dinkel och mer fiber samt honung, mandel och grädde.

 12 stycken semlor

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min
  • Ingredienser:
  • 50 g jäst
  • 3 dl havremjölk eller sojamjölk
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk honung
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning: 100 g sötmandel
  • 5 msk honung eller agavesirap
  • 1 dl grädde

Tillagning:

  1. Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke.
  2. Blanda i mjöl, honung och smör.
  3. Blanda ihop till degen i en bunke.
  4. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning.
  5. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  6. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle.
  7. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
  10. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den.
  11. Mixa mandel med honung och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke.
  12. Fördela fyllningen i bullarna.
  13. Vispa grädden och lägg en klick i varje.
  14. Lägg på locket

 

Nyttiga chokladbollar utan socker

Ca 15 st

10–12 dadlar
3 dl havregryn
1 ¾ msk kakao
1 dl kokos
¾ dl kokosolja
1 nypa salt
2–3 msk kaffe

Garnering
kokos (hackad sötmandel eller hasselnötter)

 

GÖR SÅ HÄR

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.

3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.

4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.

 

 

 

Goda Lussebullar!

Ingredienser:

  • 5 dl gammaldags ekologisk mjölk
  • 1 ägg
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 1 krm salt
  • 5-8 dl dinkelsikt
  • 1 pkt saffran
  • 175 gram smör smält
  • 2,5 dl råsocker
  • 1 ägg till pensling
  • Russin

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt). Smula ned jästen i en bunke, strö över saltet.

Slå mjölken i bunken och rör ut jästen. Tillsätt ägget och saffran. Rör ned mjöl, lite i taget tills degen släpper från kanterna i bunken. Degen skall dock fortfarande vara på gränsen till kletig.

Låt jäsa till dubbel storlek ca 35 minuter.

Smält smöret. Häll smöret över den jästa degen samt tillsätt sockret. Rör/knåda ned mera mjöl tills degen fått en fin och luftig konsistens.

Häll ut på bakbordet och knåda degen ca 7 minuter.

Forma degen till lussekatter i önskad form. Lägg på smörad plåt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

Pensla lussekatterna försiktigt med det uppvispade ägget. Tryck i russin.

Grädda i ca10 minuter i 220 grader i mitten av ugnen.

Låt svalna innan bullarna packas i påse.


 

Citronmuffins

Jag har varit ensamstående med tre barn och ibland kan då tiden ha varit knapp för att baka, men muffins i alla former går fort att tillaga och det har jag alltid hunnit med. Snabbt, enkelt och gott! :) 

 

Ingredienser:

  • 50 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 msk citronsaft
  • 3/4 dl mjölk
  • rivet skal av en citron
  • 1 dl lemoncurd

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och socker poröst.
  • Tillsätt ägget och vispa tills allt blandats ordentligt.
  • Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smörblandningen.
  • Tillsätt citronsaft, mjölk och citronskalet.
  • Klicka i smeten i muffinsformar och lägg en tsk lemoncurd i varje form.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

 

Glutenfria chokladmuffins, 12 stycken

Du behöver:
3 1/2 dl bovetemjöl
2 dl socker
2 ägg
3 msk raw kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 dl mjölk
1 rivet äpple
50 g margarin (alternativt 1/2 dl rapsolja)

 

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingredienser för att sedan tillsätta de övriga ingredienserna, rör ihop till en slät smet. Klicka smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

             Äggfria muffins

 

4,75 dl vetemjöl 

 2,5 dl socker 

 1 tsk vaniljsocker 

3 tsk bakpulver 

 2 dl mjölk 

 150 g smält smör 

 

Blanda alla torra ingredienser & tillsätt sen mjölken & det smälta smöret. Fyll formarna till knappt hälften & grädda i 200 grader ca 15 min. 

 

Vaniljmuffins tillsätt en 1/2 tsk vaniljpulver

Bärmuffins stick ner några bär i varje muffins

Citronmuffins tillsätt skalet från 1 citron

stratchatella tillsätt ca 75 gr hackad choklad + en skvätt rom i smeten

 chokladmuffins uteslut ca 1/2 dl vetemjöl & tillsätt 3-4 msk kakao 

 

Bilden nedan är på blåbärsmuffins! Använd fantasin och variera dina muffins! :) 

 

Önskar er alla en fin dag!

 

Under fliken "Hälsa & Friskvård" finns också några recept! :) 

 

 

Vegansk saffrans glass!

Receptet räcker till ca 2-3 personer.

Du behöver:

2 sharonfrukter/ persimmonfrukter,  dom ska vara mjuka när du känner på dom.

350-400 gram fryst banan (ca 4 st)

1/3-½ paket saffran.

½- 1 krm kardemumma.

1 krm äkta vaniljpulver

1 msk mandelsmör (ej nödvändigt)

Topping:
Granatäpple kärnor & pumpafrön

eller om du vill ha något annat.

Gör så här:

Kör alla ingredienserna till glassen i matberedaren eller i en stark mixer till det är helt finfördelat, krämigt och lent i konsistensen. Toppa med granatäpplekärnor och pumpafrön. Servera direkt!

-----------------------------------------------------

Saffransglass på 2 ingredienser, 1 port:

2 frysta bananer
0.5 g Saffran
-
Tag fram de frysta bananerna och låt de tina i 1 minut.
Mixa bananerna tillsammans med saffran i din blender.
Mixa till en slät glass.
Servera direkt.

 

 

GODA SAFFRANSBISKVIER! 

Kräm
2 dl havregrädde
4 tsk majstärkelse
2 tsk strösocker

Biskvibottnar
400 g mandelmassa
½ dl florsocker
1 tsk bakpulver
4 msk majstärkelse
2 msk havregrädde

 

Saffransfyllning
100 g mjukt margarin
½ dl florsocker
0,5 g saffran
1 sats kräm

Choklad
200 g mjölkfri choklad
1 msk rapsolja

Börja med krämen. Koka upp grädde med majsstärkelse och strösocker i ca 3 min. När krämen tjocknat tas den av från plattan. Låt svalna. Riv mandelmassan grovt, blanda med florsocker, bakpulver och majsstärkelse och arbeta ihop med mandelmassa och grädde.

Forma bollar som sedan plattas ut till ca 1 cm tjocka plattor, dessa ska gräddas i 150°C i 16 – 20 minuter, låt sedan svalna.

Vispa margarin luftigt med florsocker och vispa i krämen lite i taget och tillsätt saffran. fyllning på bottnar och frys de i 30 min. Smält chokladen och ha i rapsolja. Doppa biskvierna i chokladen och låt de rinna av innan du ställer ner de. 

 

 

Gott med Chiafrön!

Chiafrön är:

  • Rika på Omega 3
  • Rika på fibrer
  • Gelébildande i vätska - mättar bra
  • Innehåller mycket protein
  • Innehåller antioxidanter
  • Innehåller Zink, Magnesium, Järn mfl
  • Innehåller A och B Vitaminer
  • Gott som mellanmål el för att piffa till lunch / middagen

Klassisk Chiapudding!

  • 3 msk chiafrön
  • 2 dl mjölk, mandelmjölk eller sojamjölk
  • 1 krm vaniljpulver
  • Valfri topping

Gör så här: Blanda chiafrön, mjölk och vaniljpulver i ett glas. Inga torra frön ska ligga kvar på ytan. Låt stå minst ett par timmar i kylskåp, men helst över natten, och rör om efter halva tiden. Toppa med frukt, bär eller nötter efter tycke och smak.

 

Jordgubbschia!

  • 2 dl frysta jordgubbar
  • 3-4 msk chiafrön
  • 1 msk kokos
  • 3 droppar stevia med vaniljsmak

Gör så här: Låt jordgubbarna tina och mixa sedan med stavmixer till slät konsistens. Blanda ner chiafrön, kokos och stevia. Vill du ha den sötare variant kan du ta extra droppar stevia efter önskemål. Rör om och ställ i kylskåp med lock i minst ett par timmar, men gärna över natten. Blanda efter halva tiden. Servera med valfri yoghurt och toppa med bär efter tyckte och smak.

Chiagröt!

  • 3 dl mandelmjölk
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 dl blåbär
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 skivad banan
  • 1 hand hallon
  • 1 nypa riven kokos

Gör så här: Blanda mandelmjölk och chiafrön och ställ in i kylen över natten. Rör om lite då och då för att undvika klumpar. Innan du ska äta det: mixa ner blåbären och toppa sedan med riven kokos, hallon och banan.

 

 

 

Grön spirulina smoothie

Spirulina är en riktig superalg som boostar kroppen med vitaminer, mineraler och antioxidanter.


2 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl valfria bär
1 näve bladspenat
1 msk spirulina

Kör allt i en blender (gärna med lite is i) 

 

Saffranskladdkaka

Fantastisk saffranskladdkaka! Serveras ljummen/kall som den är eller med en klick grädde och bär.

Ingredienser:

Tillagning :

  • 1. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen.
  • 2. Riv mandelmassan och blanda ner den i smeten.
  • 3. Smält smöret och rör ner saffranet i smöret.
  • 4. Rör ner saffransmöret i smeten. (Se till att inte saffran fastnar i kastrullen, det vill säga se till att få ner allt med hjälp av en slickepott eller dylikt).
  • 5. Smörj och bröa en form (helst med lösttagbar botten) och häll i smeten.
  • 6. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 22 minuter (vill man ha den fastare låter man den stå inne någon minut extra)
  • 7. Låt den svalna, annars kommer den att rinna ut vid uppskärning.
  • 8. Serveras ljummen/kall som den är eller med grädde eller glass.
  • 9. Om man vill kan man även pudra florsocker över kakan.