Välkommen

Hej mina underbara vänner! :)

Hunden är människans bästa vän, heter det och visst är det sant. Jag vill ge er ett tips här att så ofta som möjligt göra en VISITATION AV DIN HUND! Gå igenom hela hunden. Om man tar till vana att visitera sin hund någon gång per vecka så blir det lättare att avgöra om något inte är bra med hunden. Regelbunden visitation gör också att hunden vänjer sig vid hantering. Ni ska få en guide av mig att följa, använd gärna denna mall. Skriver ni på ett papper så skriv UA som betyder "utan anmärkning" när allt är ok. 

Lycka till! Kram! Sara. 

-----------------------------------------------------------------

Börja med att skriva datum och din hunds namn. 

Medvetandegrad: Hur pass kontaktbar är hunden? Vid nedsatt medvetande reagerar hunden inte när man pratar till den. 

Temperatur: Tag tempen på din hund! En hunds normaltemperatur ligger mellan 37,5-39 grader. En valp har oftast högre temperatur än en vuxen hund. Det är bra om man är två när man tar tempen. En som håller hunden under magen, så den inte sätter sig ner. Sätt lite vaselin på termometern och för in den ca 3-4 cm snett uppifrån.

Slemhinnor: Friska slemhinnor är normalt rosa och fuktiga, men färgen kan variera mellan olika raser. Bleka slemhinnor tyder på dålig blodcirkulation. Om man trycker med fingret mot tandköttet i 5 sek och släpper ska fläcken anta normalfärg inom 3 sekunder om blodcirkulationen är normal. 

Puls: En normalpuls känns stark, regelbunden och fyllig. Pulsen varierar mellan ålder, ras och om hunden är i vila. En stor, vuxen hund har en puls på mellan 70 och 160 slag/minut. Lättast är att ta pulsen när hunden ligger och vilar. Man närmar sig sakta hunden och lyfter ena bakbenet så ljumsken är blottad. Bra att ha en sekundvisare på sin klocka som får ligga bredvid också. Under en minut räknar man pulsslagen. (Eller på 30 sek X 2) Sätter pekfinger och långfinger ihop på den stora lår artären ungefär där ljumske och lår möts. 

Nos: Kontrollera att det inte rinner ur nosen och att inga smådjur finns runt nosen eller i näsborrarna. Löss eller noskvalster.

Ögon: Kontrollera att det inte rinner eller varar från ögonen. Normalt är att det är lite skret på morgonen men sen ska ögonen inte vätska. 

Munhåla: Kontrollera att det inte luktar illa från munnen. Titta efter tansten och om någon tand är trasig. 

Öron: Kontrollera så att öronen är torra och rena. De ska vara luktfria. Värme, fukt och syrebrist är en bra grogrund för bakterier. 

Päls: Titta efter mjäll, hårfällning, hudförändringar, ohyra och glanslös och tovig päls. En frisk hund har en päls som är glansig och slät. 

Tassar och klor: Det är bra om hunden tidigt vänjer sig vid att man håller på med tassarna, utan att det kopplas ihop med kloklippning. Trampdynorna ska vara elastiska och fasta. Smörj med tassalva om de är torra och spruckna. Huden mellan trampdynorna ska kontrolleras, är huden mörkrödfärgad har hunden svamp som måste behandlas. Klipp regelbundet hundens klor. 

Bröst och buk: Kontrollera att huden inte ömmar eller känns svullen.

Muskulatur: Känn igenom hunden på båda sidor samtidigt, då känner du om det finns olikheter mellan sidorna. Börja vid halsen, nerefter frambenen, sidorna av ryggen och bakbenen. Är hunden bra musklad över hela kroppen?

Ändtarmen: Titta efter svullnader, fistlar och sår. Ändtarmsmynningen kan torkas rent med tjärsalva och ett mjukt papper. Åker hunden kana på rumpan eller försöker bita sig, kan det betyda att hunden har problem med analsäckarna eller har mask. 

Yttre könsorgan: Flytningar eller sekret kan vara tecken på irritation eller inflammation. Kontakta veterinär i så fall. 

Fick din hund UA (utan anmärkning) på alla eller måste något behandlas? 

-----------------------------------------------------------------

Hälsokontroll på äldre hundar!

Med åren kan fysiska problem öka hos hunden precis som den gör hos människan. Så en grundlig hälsokontroll bör göras när hunden uppnår 7 års ålder. 

Varningstecken och symtom på senil som man kan tänka på är om:

¤ Hunden är disträ och orolig, framför allt på natten.

¤Hunden skäller på personer den känner.

¤Hunden går vilse och känner inte igen sig.

¤Hunden har stel och stapplig gång.

¤Hunden kissar eller bajsar inomhus. 

¤Hunden är ouppmärksam på sådant den tidigare var intresserad av.

¤Hunden glömmer var den varit eller är på väg.

¤Hunden tycker inte om att vara ensam, blir orolig. 

 

Artros.

Artros är en ledsjukdom som drabbar ungefär var femte hund i Sverige. Sjukdomen bryter ned brosket i lederna, vilket orsakar värk och stelhet och detta påverkar hundens livskvalité. Många blir bättre med glukosamin och jag tror personligen att min Gordon Setter som blev 14 år levde två år längre för han fick glukosamin. Det är ett kosttillskott som kan hämma nedbrytningen av brosket och lindra smärtan. Du kan läsa om artros på www.hundartros.se

----------------------------------------------------------------

Vinter och kyla!

Den första vinterkylan har slagit till och det gäller att skydda sig. Glöm inte bort husdjuren – hundens päls skyddar inte automatiskt mot kylan. Och många glömmer bort att skydda hundarnas tassar.

Skor och tassalva.  Hundars tassar klarar visserligen kyla på marken bättre än vi människor men det handlar ändå om direktkontakt med snö och is och tassarna måste skyddas. Det finns skor för hundar och smörjande tasskrämer som underlättar för hunden. På vintern saltas gatorna så det är viktigt att ta bort saltet efter promenaden, då detta kan ge torrsprickor. Tassalva behövs bara om hunden har torra tassar/sprickor, salvan mjukgör och tassarna mår bättre tills nästa promenad. Försvarets hudsalva är också bra att köpa. Ha gärna en hink med ljummet vatten och handdukar tillhands innanför ytterdörren. Isbollar i pälsen löses lättast upp med ljummet vatten.

Köp ett täcke! Valpar, unghundar, korthåriga och/eller tunnpälsade hundar klarar kylan sämre än hundar med tjock och lång päls. Köp ett bra täcke i rätt storlek och hellre för stort än för litet. Vindar kan vara kalla för hunden även vid plusgrader. Bra om täcket är vattentätt.

Tvätta tassarna med ljummet vatten! Tänk på att om du duschar av hundens tassar eller päls med varmt vatten när de är kalla så gör det jätteont. Tvätta därför av med ljummet vatten.

Använd reflexer! Se till att du och din hund alltid bär reflexer när ni är ute på promenaderna i vintermörkret – reflexer gör att du och din hund lättare och snabbare syns i trafiken när ni går.

Ge gärna hunden lite extra fett under vintern, men det ska vara rätt storts fett. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna. Ge 1 msk rapsolja som tillskott i maten till stor hund, 1 tsk till liten hund vid varje måltid. 

En uppfriskande hundpromenad om vintern är tycker jag alldeles underbart! Men mörkret, snön och kylan ställer en del extra krav på oss som hundägare. Och vi vill ju vara rädda om våra hundar och se till deras bästa, eller hur? 

-----------------------------------------------------------------

 

Tänk på detta på sommaren och lämna aldrig en hund ensam i en varm bil! 

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. 

SUPERBRA TIPS!

Jag köpte för ett tag sen VIACUTAN Pumpflaska och jag vill varmt rekommendera dig som har hund att köpa det. Visserligen kostar flaskan ca 200 kr men den räcker länge. Jag såg resultat redan efter ett par dagar på min hund Molle. Pälsen blev mycket mjuk och glansig och trampdynorna jättefina. Viacutan innehåller Essentiella fettsyror (näringsämnen) som hunden inte kan tillverka själv och därför måste tillföras via kosten. Det behövs för att hålla hud och päls frisk och för att bygga upp nya celler. VIACUTAN Plus doseras med 1-2 pumpslag en gång dagligen per 10 kg kropspvikt. Det sprutas direkt på fodret. Ett bra köp till din hund! 

 

Vill man inte köpa Viacutan vilket jag tycker är bäst så kan man köpa RAPSOLJA.  Tillskott av kallpressad rapsolja kan man ge dagligen, 1 msk till stor hund och 1 tsk till liten hund. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna.

 

En annan sak som är bra att ha hemma i hundens apotek är Canicur tuggtablett. Canikur tuggtabletter är ett fodertillskott som är utvecklat för att återställa tarmfunktionen vid akut, okomplicerad diarré. 

 

DIET VID TILLFÄLLIGA KRÄKNINGAR OCH DIARRÈER!

Om din hund har diarrée ska du svälta hunden i 24-36 timmar och ge risavkok under tiden. Tag gärna med 1 matsked druvsocker och 1 tesked salt per liter vätska. Hunden bör ha 70-80 ml vätska per kg kroppsvikt och dygn. Avorioris är mer näringsrikt än vitt ris. Risavkok gör du såhär: 2 dl avorioris, 1 liter vatten. Skölj riset. Låt koka i cirka 30 minuter. Sila av vattnet och det är detta som kallas risavkok. Riset kan sparas i kylen i ett par dagar. När kräkningarna och/eller diarrén har upphört ges det kokta riset med kokt mager fisk. Ge flera små mål mat om dagen. Hunden måste ha tillgång till friskt vatten hela tiden.

 

 

Nu kommer julen med alla gottiga tillbehör. Men har ni tänkt på att detta är hundens största helg med faror….

 

Undvik att hunden kommer åt detta nedan!

 

Choklad. Som många säkert redan vet är choklad inte alls bra för hunden. Choklad innehåller xantinalkaloider som koffein och teobromin, vilket har en stimulerande effekt på nervsystemet och kan göra att hundens hjärta och hjärna blir överstimulerade. En hund som har fått i sig choklad kan börja kräkas, bli uttorkad, få buksmärtor, darrningar, förhöjd kroppstemperatur, oregelbunden hjärtrytm och kramper och i värsta fall kan chokladen leda till döden. 

Lussebulledeg. Degen kan jäsa i hundens mage och börja producera alkohol. Degen kan också skapa en stor mängd gaser i hundens matsmältningssystem, vilket kan leda till svår smärta eller i värsta fall en sprucken mage.

Vindruvor och russin. Inte heller här vet man exakt vad det är i produkterna som är skadligt, men konsumtionen kan leda till att hunden drabbas av njursvikt – och det kan vara dödligt. Hunden kan börja kräkas, få diarré eller tappa aptiten. 

Lök. Om hunden får i sig för mycket lök kan det vara skadligt. Löken kan skada hundens röda blodceller och göra dem svagare. Får hunden i sig tillräckligt med lök kan det leda till att man tvingas göra en blodtransfusion.

Mjölk. Mjölk innehåller mjölksocker – vilket hundar inte har enzymer för att bryta ner. En hund som druckit mjölk kan drabbas av kräkningar, diarré och andra problem. Det behöver inte vara direkt livshotande, men kan leda till att hunden får allvarliga sjukdomar

Äppelskrutt. Kärnorna i ett äppelskrutt kan avge cyanid, vilket kan leda till att hunden blir yr, får svårt att andas, kollapsar eller till och med hamnar i chock eller koma. 

Ost. Precis som med mjölk innehåller även ost ämnen som hunden inte kan bryta ner. Och precis som när hunden har fått i sig mjölk så kan den drabbas av bland annat kräkningar och diarré även av ost

Julpynt kan vara farligt för din hund. Granen är vacker och fin, men har faror med sig.
En allt för nyfiken hund kan få tag på en gren eller hoppa upp i den etc. och granen kommer farandes över dem. Se till att den står stadigt eller att hunden inte kommer i närheten av den.
Magen på hunden kan inte smälta granbarr så dammsug ofta under granen (om ni inte har plast gran). En krossad kula kan ge rejäla skärsår under tassarna.

Julklapps snören är en större fara för våra hundar än vad många tror. Det är både vassa och spännande. Om din hund får i sig snöre, kan det 
snöra åt tarmarna och skära sönder dem med stora skadade tarmpartier som följd.

 

 

NÅGRA ANDRA SAKER SOM ÄR FARLIGA FÖR HUNDEN!

 

Blågröna alger.

Hundar som badar eller dricker vatten ur sjöar eller vattendrag under algblomning kan drabbas av förgiftning. Blågröna alger innehåller algtoxiner (cyanobakterier) som är giftiga för din hund. Om din hund blir förgiftad eller inte beror på halterna av algtoxiner i vattnet, hur länge din hund badar och om hunden druckit av vattnet.

Göra själv: Misstänker du att din hund är förgiftad, skölj och schamponera hunden. Se till att din hund inte slickar sig i pälsen.

Symtom: Diarré, kräkningar, fradga, klåda, irritation, kramp, förlamning, leverskador, njurskador, nervskador, lungpåverkan, invärtes blödningar m.m. Kan även leda till dödsfall.

Getingstick.

Ett getingstick eller andra insektsbett eller stick brukar inte vara farligt för hunden. Men hundar kan precis som människor vara överkänsliga mot exempelvis getingstick och därför få en allergisk reaktion. En hund kan, utan att vara överkänslig, även drabbas av en allergisk reaktion om den blir stucken ett flertal gånger. Jordgetingstick framkallar oftare allergiska reaktioner då de är mer "aggressiva" än vanliga getingar.

Göra själv: Håll din hund under uppsikt. Upptäcker du några tecken på allergisk reaktion kontakta veterinär för rådgivning eller uppsök din veterinär vid stora besvär.

Symtom: Lokal svullnad, ömhet, kräkningar, andningsbesvär med mera.

 

Glykol.

Glykol är mycket giftigt för hundar, även i liten mängd. Kylarvätska och spolarvätska är exempel på vätskor som innehåller glykol. Glykol är väldigt sött och hundar brukar tycka att det är gott att slicka i sig. Om en hund fått i sig glykol bildas kristaller i njurarna.

Göra själv: Uppsök veterinär vid misstanke om glykolförgiftning.

Symtom: Ökad törst, ökad urinering, vinglighet, nedsatt njurfunktion med mera.

 

Värktabletter.

Värktabletter ämnade för människor skall aldrig ges till hund utom på direkt rekommendation av veterinär, t.ex.  Alvedon (paracetamol)  och Bamyl (acetylsalicylsyra). Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och behöver därför fastställas av en veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning hos hund.

Symtom: Vid överdos av paracetamol : leverskador, försämrad syretransportering i blodet m.m. Acetylsalicylsyra: kan ge kräkningar och diarré.

Xylitol.

Xylitol är farligt för hundar då det sänker blodsockernivån och kan förgifta din hund. Tandkräm, tuggummi, godis och lättprodukter är exempel på produkter som innehållet xylitol. Hur mycket xylitol en hund klarar är individuellt och storleksberoende. Ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol.

Symtom: Kräkningar, skakningar, slöhet, lågt blodsocker, kramper, medvetslöshet med mera. Kan leda till dödsfall.

 

Övervikt hos hundar!

Det är ett enormt hälsohot som kan ge upphov till kroniska sjukdomar och förkorta livet. Minst 30% av alla hundar lider av övervikt, troligen fler. Orsaken är i de allra lesta fall densamma som för människor - kombinationen för mycket mat och för lite motion. 

Överviktiga hundar kan drabbas av i stort sett samma allvarliga sjukdomar som överviktiga människor – diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar. Orsaken till fetma hos hundar är i de allra flesta fall att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar.

 

HUGGORMSBETT!

Under den varma delen av året är huggormsbett vanligt hos hund. De flesta fall av huggormsbett sker vanligtvis mellan april och november. Vanligast är att hundar blir bitna i ansiktsregionen eller frambenen. Generellt är påverkan hos de hundar som blivit bitna i ett ben kraftigare och allvarligare jämfört med dem som fått bett i nosen.

När huggormen hugger, injiceras ofta samtidigt gift. Reaktionen efter huggormsbett varierar kraftigt beroende på mängd injicerat gift. Ibland injiceras inget gift alls, vid andra tillfällen injiceras en större mängd. Huggormsgiftet ger i huvudsak muskelsönderfall och koagulationsstörning (störning i blodets levringsförmåga).

De flesta ormbitna hundar blir kraftigt påverkade av ett ormbett. Huggormsgift kan ge mycket allvarliga skador.

Symtom:

Efter ett allvarligt huggormsbett uppstår en kraftigt ömmande svullnad som ökar i storlek timme för timme och svår smärta följer upp till ett par dagar. Oftast blir hunden trött inom en timme efter bettet.

Symtom kan vara akut hälta och smärta. Det är ytterst sällsynt att en hund svullnar igen i andningsvägarna och får akuta problem med att andas. Giftet kan orsaka blodkärlsskador, blodtrycksfall, yrsel, slöhet, hjärtrubbningar och medvetslöshet. Hunden kan drabbas av chock.

Vad kan man göra själv?

Hunden bör vara stilla och vila eftersom giftspridningen påskyndas vid muskulär aktivitet. En liten hund kan bäras från platsen och, om möjlighet finns, bör även en stor hund avstå från att gå. Bettet skall inte sugas eller kylas och blodcirkulationen ska inte bindas av.

När bör veterinär uppsökas?

Hunden bör alltid undersökas av veterinär så snart det är möjligt efter ett ormbett.

Min hund Molle blev Huggormsbiten på midsommarafton när han var ca halvåret gammal. Det var jobbigt. Blev inlagd ett dygn på Djursjukhus. Så detta med huggormsbett berör mig mycket. Åk snabbt in till veterinär! 

 

FÄSTING PÅ HUND!

Brukar din hund få fästingbett? Är du orolig att hunden ska få en fästingburen sjukdom?

De flesta känner till riskerna med fästingar. Men man ska också komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av en sjukdom. De flesta fästingar bär inte på smitta. Dessutom behöver din hund inte bli sjuk även om den blivit smittad. Men misstänker du något ska du kontakta veterinär!

Hittar du en fästing på din hund eller är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att undersöka hunden regelbundet under fästingsäsongen.

Så här tar du bort fästingar:

Använd helst fästingplockare. En del använder hellre fingrarna, och andra pincett. Med pincett finns en risk att krossa fästingen om man är oförsiktig. Ta tag om fästingen nära huden och dra rakt ut. Det är bra att få med alla delar av fästingen men om huvudet eller mundelarna sitter kvar är det inte farligt. Det släpper inom något dygn. Fästingbettet kan ge en liten varig infektion, tvätta då med klorhexidin från apoteket.

BRA TELEFON-NUMMER ATT ALLTID HA TILLHANDS LIKSOM TELNR TILL DITT NÄRMASTE DJURSJUKHUS!

Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation – dygnet runt.

Ring 010-456 6700 i mindre brådskande fall - dygnet runt. 
Allmänna och förebyggande frågor om akuta förgiftningar besvaras vardagar kl 9-17.

 

 

 

BANAN!
Bananer är rika på aminosyran tryptofan som tillsammans med B6-vitamin och C-vitamin, som båda finns i banan, omvandlas till signalämnet serotonin. Bra att ge framåt nyår om hunden är rädd och orolig.. 

 

MORÖTTER!

Morötter och kål brukar hundar  gilla att gnaga på och det innehåller mest fyllnadsmaterial=fibrer, vilket är bra för mättnaden och dessutom är de roliga att gnaga på. Lätt att köpa när man ändå handlar.  Jag har alltid morötter hemma till mina hundar. 

 

 

”Hunden domesticerades för sin förmåga att samarbeta
– inte för sin förmåga att underkasta sig.”

 Per Jensen

 

För mig är HUNDENS HÄLSA att ta hand om sin hund och ge den ett bra liv! Därför lägger jag in versen HUNDENS BÖN här som är så vacker! 

 

HUNDENS BÖN

Jag lever i cirka 12 - 15 år 

Varje gång Du lämnar mig betyder sorg för mig

Ge mig tid att förstå vad Du begär av mig

Gör mig lycklig, Du är hela mitt liv

Var inte arg på mig länge åt gången och lås inte in mig som straff

Du har ditt arbete, dina vänner, dina nöjen. Jag har bara Dig.

Tala med mig fastän jag inte förstår orden, jag blir bara glad över att höra Din röst

Kom ihåg att jag aldrig kan glömma hur Du är mot mig.

Innan Du slår mig, kom ihåg att mina tänder kan krossa din hand men jag använder inte min styrka mot Dig.

När Du blir irriterad på mig för att du har mycket att göra, så tänk på att jag kanske är sjuk, har ont i magen, är trött eller deppig.

Ta hand om mig när jag blir gammal, kom ihåg, Du blir också gammal.

Var hos mig när jag har det svårt, allt blir lättare bara jag har Dig.

 

Jag älskar Dig!

Din Hund

 

 

 

 

Dikt av Anders Hallgren

 

En kall nos.

Ett par fuktiga ögon.

En varm blick.

En tass som lyfts och ett huvud läggs på sned.

Öron som försöker uppfatta och förstå…

Din hund.

 

Han bad inte att få komma till Dig

Han kom för att Du ville ha honom

Han kom till Dig för att ge vänskap,

då andra sviker,

sympati då andra är emot Dig,

trofasthet då andra baktalar Dig.

Han kom för att ge Dig kärlek

då Du känner Dig utelämnad,

sällskap då Du känner Dig ensam.

 

Han gör Dig på gott humör då Du är ledsen

tar emot Dig med ett glädjetjut

då Du äntligen kommer hem.

 

Han är någon som behöver Dig,

någon att smeka, leka med och ha roligt tillsammans med.

Han är beroende av Din omtanke och Din kärlek

Han protesterar inte då du missförstår honom.

Han är utlämnad till Dig på både gott och ont.

 

Han ger Dig sköna avkopplande promenader.

Han ger Dig sällskap

Han ger Dig kärlek och glädje

Han vaktar och skyddar Dig.

Han varnar om främmande kommer

Han överger Dig inte så länge han lever

Han ger Dig trygghet.

 

Vad ger Du?

 

 

 

Ensamhetsträning

Det är viktigt att träna sin valp att kunna vara ensam. Här kan du läsa om hur man bör lägga upp denna träning.

Valpar ska inte lämnas ensamma mer än korta stunder det första halvåret. Men det är förståndigt att förbereda dem för att så småningom klara det. Om hunden inte klarar det blir man lätt låst och lär man inte hunden att klara av detta steg för steg kan det utlösa separationsångest hos hunden. Man måste dock förstå att Hundar är flockdjur och trivs inte att vara ensamma.

Börja träna tidigt

När du och din valp lärt känna varandra och valpen är trygg i sitt nya hem bör du vänja den vid att du går och kommer och att den inte alltid ska kunna följa dig överallt.

Sätt upp ett hinder vid en dörröppning och gå in i det rummet då och då. Säg inget till valpen, titta inte ens på den. Om valpen blir orolig ska du inte låtsas om att du varken hör eller ser den. Gå tillbaka när valpen är lugn.

Börja sen att  lämna din bostad och ställ dig utanför dörren, tänk på att ta på dig ytterkläder och låsa dörren fast du inte ska gå ”på riktigt” detta för att hunden lär sig dessa små signaler och ljud, och kan sen då lätt avgöra om du bara ska slänga sopporna eller åka iväg länge. Börja nu med att gå och hämta posten, slänga soppor, stå utanför och prata med en granne, eller ta en kopp kaffe utanför ytterdörren. Gå sedan in, och släpp ut hunden när den är lugn. Hälsa inte på hunden, då trissar du bara upp den och situationen.

När du upplever att din hund klarar av att vara lugn och tyst dom här små stunderna, och är lugn när du kommer in igen kan du sen snabbt börja utöka tiden hunden ska vara ensam hemma. Efter någon veckas träning brukar även lite ängsliga valpar klara av att ägaren ibland lämnar rummet

 

  • Passa på att träna när hunden är nyrastad och trött, men har hunnit varva ner
  • Gå väldigt långsamt fram, jag lovar att du kommer ha igen det i slutändan
  • Om du får en reaktion, gå tillbaka flera steg i träningen och gör om det ännu långsammare
  • Om valpen har förstört något när du varit borta – ignorera! Det är en stressventil att bita på saker och det påför bara en ännu större stress att få skäll för det. Den förstår inte att det är fel och även om den hade förstått det så är det för valpen det enda sättet att ”överleva” när du är borta eftersom det lindrar stressen och ångesten
  • Om valpen reagerar negativt på något sätt så är det ditt fel och ingen annans. Du har gått för snabbt fram i träningen - skäll aldrig på valpen/hunden!
  • Glöm inte att det är onaturligt för en hund att bli lämnad ensam - köper man en hund så bör man vara medveten om dess naturliga beteende och acceptera detta. Alltså träna istället för att skälla!

       Lycka till med din träning!

 

 

Hundmassage

 

Massage för hunden ger välbefinnande precis som för oss människor.

Massage är inte bara en mysig grej. Det är också livsviktig kroppskontakt, som utsöndrar lyckohormonet oxytocin hos både dig och hunden.

Precis som hos människor blir hundars muskler och leder stela av arbete, ålder, kyla eller kanske ledsjukdom. Alla hundar och människor kan uppskatta en skön massage. Det är också ett bra sätt att komma ner i varv, och att bygga upp en känslomässig anknytning till varandra.

Några saker att tänka på innan du börjar massera din hund finns det dock. En hund med eksem, sårskador, feber, infektion eller hälta bör man inte massera. Inte heller dräktiga tikar. Det är bra att vänta lite om hunden just har ätit, och att inte heller ge mat direkt efter massage.

Jag är själv utbildad massör på Axelssons men för människor, men dom flesta tekniker kan man använda på hundar också. Här ger jag er tre stycken tekniker. Är du intresserad av Hundmassage så rekommenderar jag dig att googla på det.

Cirklar
Använd hela handen (variera lite med mjuka fingertoppar) i cirkulerande rörelser. Börja längs de stora muskelgrupperna. Långa svepande drag längs med sidorna, som när du klappar, fast med mera tryck.

Effleurage
Det här är bra både som inledningsmassage och som avslutande beröring.  Använd hela handflatan i långa lugnande rörelser. Stryk hunden lätt och långsamt över hela kroppen.

Friktioner
Gnidningar med fingrarna med olika tryck beroende på var du masserar. Friktioner är som små cirklar som görs med två eller tre fingrar. På kinderna, på huvudet och över nosryggen är det skönt med mjuka friktioner.

 

 

 

 

 

Vaccination & avmaskning och andra saker som är viktigt att göra för sin hunds hälsa!

 

Du kan vaccinera din hund mot vissa allvarliga sjukdomar, både för att skydda hunden från onödigt lidande och för att förhindra att sjukdomen sprids vidare. Valpen är i regel avmaskad och vaccinerad när du hämtar hem den, men därefter är det du som har ansvaret.

 

Vaccination av valpen

När valpen är runt sju veckor gammal, alltså strax innan valpen hämtas, ser många uppfödare till att valpen grundvaccineras mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation (HCC, hepatit). Det är inte tre sprutor utan en enda, en så kallad trippelvaccination.

 

Påfyllnadsdos vid 3 månaders ålder

Vid 12 veckors ålder tar du med valpen till veterinären igen för vaccination, då är det dags för en påfyllnadsdos. Många veterinärer passar på att samtidigt vaccinera mot kennelhosta, även om den sjukdomen sällan är livshotande.  När hunden är omkring ett år gammal är det dags för ytterligare en påfyllnadsdos. Fortsatt behov av vaccinationer är beroende på smittläge och på hundens kontakt med andra hundar.

Så vaccinering sker alltså vid 7 och 12 veckors ålder samt 12 månader.

 

Avmaskning av valpen

En valp bör avmaskas regelbundet, bland annat mot spolmask som är mycket vanligt hos hundvalpar.


Höftledsröntgen (HD-röntgen) rekommenderas från tidigast ett års ålder, storvuxna raser tidigast från 18 månaders ålder.

Ögonlysning är bra att göra för att upptäcka tecken till ärftliga ögonsjukdomar.

Jag har gjort allt ovan på mina hundar och tycker att det är viktigt!

 

HUNDENS ANATOMI!

Att ha goda kunskaper i hundens anatomi är viktigt tycker jag. Känna till skelettsystemet och muskelsystemet, veta var lederna finns, hur många tänder en hund har osv. Ja det är 42 stycken för er som inte vet. Rörelseorganens uppgift är att möjliggöra hundens rörelser. Jag tänkte in gå in mer på det utan rekommenderar er att köpa ANATOMIBOKEN! Mycket bra bok!

Kram! Sara. 

 

 

 

 

 

 

 

Hundens mat

Det finns många åsikter om vad man bör ge sin hund att äta. Är en påse hundmat köpt i närbutiken tillräcklig eller behöver du laga mat till hunden efter särskilda recept.

Det är stora skillnader mellan olika rasers behov av mat beroende på ras och hur hunden används. Det är inte bara mängden mat som skiljer sig utan också sammansättningen. Hunden har också olika behov under olika delar av sitt liv. Blir en hund sjuk kanske man behöver byta mat eller om hunden behöver gå på diet. En veterinär är kunnig och kan ge råd.

Lyssna på uppfödaren

Uppfödaren har mycket erfarenhet av den egna rasen och kan därför ge dig råd som passar just den ras som du har valt. När du får mer erfarenhet kan du själv avgöra vilket foder som passar bäst.

De flesta helfoder som finns på marknaden i dag är utmärkta. Ett kvalitetsfoder innehåller alla de näringsämnen valpen behöver för sin uppväxt. Själv ger jag mina hundar Royal Canin och har gjort sen de var valpar, för jag känner att dom mår bra av det.

Titta på din hund – är den frisk och pigg? Är pälsen i god kondition och verkar hunden må bra? Kan du svara ja på de frågorna är det sannolikt så att det foder du ger din hund fungerar bra.