Välkommen

Ändra till en bild som passar din startsida och skriv en text som passar till bilden ovan.

Hej mina vänner!

På denna sida kommer jag att skriva saker som har med HÄLSAN att göra. Jag är utbildad Hälsopedagog, Livscoach, Hälsoprofilbedömare, Massör (klassisk & energi), Kostrådgivare, KBT/NLP/MI/SÄLJ Coach och är även utbildad att leda pass i Gympa, Spinning, Stavgång och Yin Yoga. Hälsan och din kropp är viktigt, för var ska du annars bo? :) Kram! Sara.

 

 

Vad är hälsa?

Det finns en hel del olika uppfattningar om vad hälsa är. De flesta skulle nog säga att hälsa handlar om att må bra – kroppsligt, mentalt och möjligen även socialt.

WHO:s definition

Världshälsoorganisationens definition: ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej blott frånvaro från sjukdom och handikapp”.

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa visar hur vi mår känslomässigt och hur vi klarar av daglig press. Den påverkas av flera saker så som:

 • Goda och trygga relationer
 • Fritid
 • Arbete
 • Sex och samlevnad
 • Boende
 • Fritid
 • Motion och fysisk aktivitet
 • Matvanor
 • Sömnvanor
 • Stress
 • Alkohol/droger/tobak

Fysisk hälsa och träning

Rekommendationer för vuxna är att gå en promenad eller röra sig på liknande sätt helst en timme per dag. Detsamma gäller för barn.

Hälsoeffekterna ökar ytterligare om du som vuxen även tränar kondition 3-5 gånger i veckan i en timme. Och dessutom kör styrka 8-10 övningar ett par gånger i veckan.

 

Social hälsa

Sociala relationer påverkar vår hälsa. För att må som bäst behöver vi:

 • Vara bekräftade
 • Känna sammanhang
 • Tillhöra en gemenskap

 

Känsla av sammanhang – kasam

SociologenAaron Antonovsky skapade begreppet kasam som innebär att uppleva sin tillvaro som förutsägbar, begriplig, strukturerad, hanterbar och meningsfull. Antonovsky menade att en hög känsla av sammanhang är viktigt för hälsan. För att uppnå en hög grad av kasam behöver man alltså förstå sin tillvaro, och man ska kunna påverka den och uppleva att den är meningsfull. Graden av kasam är inte ett statiskt tillstånd utan något som varierar under hela livet hos oss alla. Det låter klokt tycker jag. Vad behöver du för att må bra? Är det något i ditt liv som du behöver ändra på för att ha en bra hälsa?

Det är bra att en gång i månaden fundera över detta. Jag tror att HÄLSA och att må bra kan vara olika för olika människor. Det finns inget rätt eller fel. Däremot är det viktigt att hitta en balans mellan allt.

Kram! Sara.

 

Visste du att 1/2 morot om dagen befrämjar mörkerseendet och motverkar torra ögon - så ät några goda, näringsrika och närodlade morötter i din dagliga vintermeny. 

 

 

 

Visste du att kantareller innehåller 2-3 gånger så mycket D-vitamin som vår vanligaste D-vitaminkälla, feta fiskar som exempelvis lax. D-vitamin stärker immunförsvaret och skelettet. 

D-vitamin är extra viktigt att ta på den mörka årstiden när inte solen ger oss det. Känner du dig trött så få i dig D-vitamin! Finns att köpa i tablettform på apotek, hälsokostaffärer och på nätet.

 

 

 

Tips på nyttiga grönsaker!

Spenat

Bra för: Spenat och andra gröna bladgrönsaker har högt innehåll av folat och kalium, samt vitamin A, C, E och K. En portion babyspenat innehåller flera dagars behov av vitamin K, som behövs för blodet och skelettet. Minskar risk för inflammationer.

Gröna bönor/­haricots verts

Bra för: Rika på kostfiber och kalcium, samt ­vitamin B, C och K.

Broccoli

Bra för: Överlägsen C-vitamin­halt och mängder av mineraler och antioxidanter. Förebygger cancer, stärker immunförsvaret och mag-tarmsystemet, sänker kolesterolet. Viktig kalciumkälla för veganer. Broccoli minskar risken för inflammationer som kan göra oss sjuka.

Gröna ärter och sockerärter

Bra för: Bra källor för fiber, folat, vitamin C och vitamin K.

Avokado

Bra för: Nyttiga fettsyror och hög halt av folat och kalium. Innehåller dock inte vitamin D, något som man tidigare ibland har påstått! Kalium är viktigt för kroppens celler, njurarna och musklernas funktion. Folat är viktigt för cellerna och tillväxten och särskilt för gravida med tanke på fostrets tillväxt.

Vita ­bönor

Bra för: Rika på protein och fibrer. Hög halt av folat och järn.

Blomkål

Bra för: En riktig C-vitaminbomb. 100 gram blomkål ger nästan hela dagsbehovet av C-vitamin, mycket mer än exempelvis apelsin.

Linser

Bra för: Rika på järn, fibrer och protein. Mycket hög halt av folat och en bra källa för vitamin B6.

Kikärter

Bra för: Rika på järn, fibrer och protein. Mycket hög halt av folat och en bra källa för magnesium, som är viktigt för skelett, muskler, nerver och immunförsvaret.

 

 

Tankvärd bild nedan som också handlar om att må bra! Jag minns när jag var barn och sa till min favoritfaster på hösten att jag längtade till sommaren nästa år. Då sa hon klokt: "Men det är som att längta att livet ska gå!" Jag fick mig en tankeställare. Idag uppskattar jag alla årstider och försöker som hundarna att leva i nuet. Så jag säger: CARPE DIEM! FÅNGA DAGEN! 

 

 

Om Blutsaft...

Jag vill ge er ett tips på Blutsaft som är mycket bra att ta om man känner sig trött. Jag har tre vuxna barn och under mina graviditeter drack jag Blutsaft och hade alltid över 140 i blodvärde vilket är högt. Så jag rekommenderar er varmt att prova det!

Floradix Blutsaft är ett kosttillskott som innehåller vitaminer och järn. Blutsaft är idag Sveriges mest sålda järntillskott. Den innehåller en organisk och lättupptaglig typ av järn – järnglukonat som bidrar till minskad trötthet. Blutsaft innehåller även B-vitaminer samt örtextrakt.

Floradix Blutsaft  finns både i flytande form och som tabletter. Blutsaft är skonsamt för magen och normaliserar effektivt låga järnnivåer. Tas lätt upp av kroppen och är mycket fördelaktigt för kvinnor, män, gravida, idrottare, äldre och vegetarianer. Effekten känner man väldigt fort och man blir piggare.

 

 

 

God Morgon Fiberdryck

“Praktiskt mellanmål med högt protein- och fiberinnehåll”

Ett annat bra och gott tips som jag vill ge er och som jag själv alltid har hemma är God morgon Fiberdryck osockrad. Du kan välja att dricka den som en dryck eller ta mindre vatten och det blir en gröt. När jag gör gröt-varianten brukar jag ta lingonsylt på. Jag brukar köpa den på Coop men den finns säkert på många ställen.

 

Det är en välsmakande och näringsrik dryck som är färdig på bara några minuter. Lätt att tillaga. Njut av God Morgon Fiberdryck till frukost, innan eller efter träning eller när du är sugen på ett gott och välbalanserat mellanmål. Ingredienserna är utvalda med omtanke, så att drycken innehåller både fiber och protein. Dessutom har den ett högt innehåll av vitamin C och D och är en källa till kalcium.

Allt det goda i Fiberdryck :

• Hög proteinhalt:  protein är viktigt för att bibehålla och öka vår muskelmassa

• Fullkorn:  fullkorn betyder att alla delar från sädesslaget är med och bidrar därför med fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och bra fetter 

• Vitamin C, D och järn bidrar till immunsystemets normala funktion

• Vitamin D bidrar till normalt upptag av kalcium

• Vitamin E och C är antioxidanter som skyddar dina celler mot oxidativ stress.

 

 

Lär känna din kropp, för den är unik!

Hälsa är att trivas med sin kropp och sig själv. Att lära känna sin kropp är en av de bästa investeringar du kan göra i ditt liv! Allt du tänker, känner och gör sker genom kroppen. Kroppen sänder ut signaler hela tiden, den vill röra på sig, den vill vila, den är hungrig, trött, glad eller arg.  

Tänk på att:

TANKEN påverkar hur vi känner och vad vi gör.
KÄNSLAN påverkar vad vi gör och hur vi tänker.
HANDLINGEN- vad vi gör-påverkar hur vi känner och tänker
KROPPEN påverkas av tanke, känsla, handling

Kroppskännedom innebär att lära känna kroppens signaler. Genom att uppmärksamma kroppens signaler kan du börja göra medvetna val, när du ska följa dem och när du inte ska göra det. Mindfulnessövningar är ett av de bästa sätten att lära känna sin kropp. Jag har en mycket stark magkänsla så jag brukar alltid lyssna in den. Kommer den inte direkt så vet jag att den kommer om en stund. 

Vi är alla unika och våra kroppar är gjorda för att röra på sig varje dag.

Genom att anpassa din fysiska aktivitet till behovet får du bättre resultat och mindre skador och besvikelser.  Hitta den motionsform som är roligt och samtidigt ger resultat. Prova olika saker. Går du på gym så testa flera gruppträninsgpass, annars kanske du missar något som du skulle älska. Jobba helt enkelt med din kropp istället för emot den!

Att fortsätta att göra samma val leder till samma resultat. Vill du nå ett nytt ställe och nya resultat så krävs nya handlingar.

Så hur vill du att kroppen ska se ut och kännas? Vad ska du då ändra så att du når den känslan? Kom ihåg att även små förändringar i vardagen ger stora förändringar i långa loppet.

Ta reda på hur du fungerar och vilka behov just du har!

Bli expert på din egen kropp! 

 

 

 

TANKAR! 

Apropå tankar ovan….

Vi har alla en inre monolog som pågår så gott som hela tiden. Tankarna är hjärnans arbetsverktyg som bearbetar, tolkar, väljer, minns, urskiljer och beräknar. Den yttrar sig i ord, bilder, ljud, bedömningar, föreställningar och slutsatser. Vi har en tendens att identifiera oss med våra tankar.

Tänk på att du har tankar, men du är inte dina tankar!

Prova att säga följande meningar högt för dig själv. Se hur de påverkar dig.

Jag duger inte     

Jag har en tanke om att jag inte duger                         

Jag orkar inte      

Jag har en tanke om att jag inte orkar                               

Jag är värdelös  

Jag har en tanke om att jag är värdelös                                  

Jag står inte ut   

Jag har en tanke om att jag inte står ut                               

Vi gör klokt i att medvetengöra det vi tänker. 

 

 

Lägger in en fin låt här som ger positiv peppning!

Fina ord i texten.....
VÄRLDEN ÄR DIN!  med Magnus Uggla.

 

 

 

ODLA POSITIVA KÄNSLOR!

Att ha en positiv syn på livet påverkar hälsan.

Men hur gör man då om man inte har den?

En del av oss har lättare att uppleva positiva känslor, en del av oss har svårare för det och en grupp balanserar däremellan. Vi kan träna upp vår förmåga att uppleva positiva känslor.

Fråga dig själv… Är jag lycklig nu? Stanna upp ett ögonblick. Hur har du det just nu? Hur känns det i din kropp? Vad är det för känsla du har? Är du lycklig just nu? Hur känns det?

Jag ska ge dig några tips!

Varje kväll innan du går och lägger dig går du igenom din dag, påminner dig om tre ögonblick där du mått bra. Ta dig tid att då och då reflektera över vad som gör ditt liv bra, rikt och betydelsefullt.

Spara lyckliga ögonblick. Stanna upp en stund då och då när du till exempel säger godmorgon till dina barn, ser en rolig film eller njuter av en bukett blommor. ”Fotografera” och spara mentalt bilder av lycka i en inre bank som du kan ta fram då och då och njuta av.

Öva upp din tacksamhet. Att känna tacksamhet liknar att känna lycka. Öva upp din tacksamhet genom att meditera över tacksamhet och vad du är tacksam för, skriva ett brev där du berättar vad du är tacksam för, påminna dig själv dagligen om saker som du känner tacksamhet inför.

Se fram emot saker. När du tänker på en dröm eller på något roligt du ska eller vill göra i framtiden frigörs dopamin, hjärnans glädjemolekyl, som får oss att må bra och känna tillfredsställelse. Att visualisera dina drömmar och din framtid hjälper dig alltså att uppleva mer lycka.

Skratta! När vi skrattar sjunker nivåerna av stresshormon i kroppen, endorfiner frigörs, immunsystemet stärks, vi blir friskare och lever längre.

Önska andra människor gott. Att känna medkänsla är något som vi människor mår bra av. Det här är en enkel meditation som leder till ökad medkänsla och därmed lyckokänsla i livet.

Du mår bra av att ha så många positiva känslor som möjligt. Lycka till! 

 

 

BÄTTRE SJÄLVKÄNSLA!

Självkänsla innebär att man har förmågan att bekräfta andra människor och se deras värde. Det skapar en positiv energi som leder till att den andre tänker detsamma om dig.

Skilj alltid på begreppen självkänsla och självförtroende.

 

Självkänsla är samma sak som att vara, en medvetenhet om det egna värdet och ett mått på själens kondition.

Självförtroende är samma sak som att göra, tron på sin egen förmåga att prestera. Ofta blandar vi ihop vårt värde med våra prestationer. Viktigt att komma ihåg att ibland GÖR vi fel men vi ÄR aldrig fel.

Sätt upp ett mål och uppnå det!

Att prestera får oss att må bra. Självkänslan ökar när vi presterar och när vi presterar ökar vi vår självkänsla; de går hand i hand. Så börjar redan nu med att sätta ett mål.

Säg Affirmationer! Det är korta positiva påståenden om dig själv. Det handlar om att säga saker till oss själva som vi vill ska vara sant, t ex ”Jag är bra, frisk och mår fantastiskt”

Du duger!

Det är omodernt att känna sig otillräcklig, lägg av med det! Tänk i stället ”jag är en härlig en som gör så gott jag kan och det räcker verkligen!” Det säkraste sättet att slippa riskera och bränna ut sig är just att mata oss själva, med tankar som ”att det vi gör och är duger”. 

Vill du ha en riktigt god självkänsla behöver du gör dig fri från känslor som skam och skuld. Om du har gjort något, skadat någon – försök ställa det till rätta.

Det handlar om att förlåta sig själv, alla har gjort något de önskar aldrig hade hänt.

Öva på att vara här och nu i stället för att leva i och älta det förgångna eller oroa dig för i morgon. Det enda vi kan påverka är nuet.

Ta reda på dina egna normer och värderingar – vad är rätt och riktigt för dig? Gör sedan vad du kan för att leva efter dessa. Ta ansvar för dina egna behov! Ta ansvar för vem du är och vad du vill bli, vart du vill nå, vad du tycker är roligt och vilka du vill ha omkring dig.

 

Vi behöver stanna upp regelbundet. Bli medvetna om vad vi tänker och tycker.

Ju mer du tycker om sig själv, desto mer tycker du om andra!

 

 

 

Här är mitt blogginlägg, intervju med Mia Törnblom! Passar så bra in här då jag skrivit om självkänsla. Inlägget handlar mycket om vänner också. Vad är en sann vän? Trevlig läsning! :) 

 

Under fliken "BLOGG.sarapärleros.se" kan ni läsa mina andra blogginlägg och följa mig. :) 

 

Mia Törnblom: -Ärlig och lojal ska en sann vän vara! 

 

Hej alla underbara människor!

Idag ska jag ta upp relationen till vänner. Var är det för skillnad på en vän och en sann vän? Hur ska en sann vän vara? Hur ska du vara för att få bra vänner? Hur behåller man dom? Är det bäst att ha några stabila vänner eller många? Vilken ålder bör sina vänner vara? Som man själv? Är det lika bra att ha vänner av sitt eget kön som sitt motsatta? Om en vän sviker en, ska man ta bort sin vänskap med han/henne så? Har man olika antal vänner i olika åldrar?

Det är några frågor som dagens inlägg kommer att handla om. Och vem är inte bättre att svara på dessa frågor än Mia Törnblom! Har även pratat med några av mina vänner.

Jag läste häromdagen denna text i en bok: ”Den människa som inte är intresserad av sina medmänniskor har de största svårigheterna i livet och åstadkommer också de största skadorna på andra. Det är från sådana människor som alla mänskliga fel härstammar.” Det ligger mycket sanning i denna text.

Om du vill få vänner måste du anstränga dig för att göra saker för andra människor –saker som kräver tid, energi, osjälviskhet och eftertanke. Om du vill att andra ska tycka om dig, om du vill få verkliga vänner, om du vill hjälpa andra samtidigt som du hjälper dig själv, tänk då på att vara genuint intresserad av andra människor!

Alla längtar efter goda lyssnare. En del ringer t om efter doktorn när de bara vill ha någon som lyssnar på dem. Viktigt att vara en bra lyssnare men också att uppmuntra andra att prata om sig själva! Låt den andre känna sig betydelsefull! 

En gyllene regel är: ”Ge till andra det du vill att de ska ge till dig!” Alltid och överallt!

Du vill ju ha erkännande från dem som du kommer i kontakt med. Du vill att de ska se ditt rätta värde. Du vill känna att du är betydelsefull. Du vill ha uppriktig uppskattning. Man måste ge för att få! 

Jag har i mitt liv valt att ha få vänner och inte många ytliga. Jag har några vänner som jag lärt känna för 30-35 år sen och som finns kvar i mitt liv idag. Det kallar jag sanna vänner. En del år har man av naturliga skäl mindre kontakt, men jag känner och vet att dom finns kvar. 

Jag har alltid jobbat med människor och en sak som har varit som en röd tråd i mina yrken är att lära mig personers namn. Det är det vackraste ordet för honom eller henne. I min roll som gympa- och spinningledare har jag tagit ett par namn vid varje klass jag kört och lärt mig dessa. Så glad en person blir när jag säger: ”Hej……. Välkommen! ” Dom lyser upp som en sol. 

En annan sak som varit som en röd tråd för mig är att ge beröm! Alla älskar att få beröm och växer när de får det. Något som också är mycket viktigt att ge till sina barn, små som vuxna. Så beröm alla framsteg. Var hjärtlig i ditt gillande och frikostig med ditt beröm. Om jag säger till en medlem efter ett spinningpass: ”Vad duktig du var idag! Vad hårt du kämpade, jättebra jobbat!” så är chansen väldigt stor att han/hon går hem glad och längtar tills nästa pass. Precis som säger du till ett barn: ”Vad duktig du är som gjorde läxan före du går till en kompis!” så kommer säkert barnet att göra detta igen. Slösa med beröm!

Vilka behov av vänskap har du? Vad räcker för dig och vad är du nöjd med? Vissa av oss är mer sociala, vill ha ett stort nätverk omkring oss. För andra räcker det med ett fåtal vänner. Vi har olika behov och det är lika rätt att ha en riktig vän som att ha tio. Utgå ifrån dig själv och dina behov. Med de sociala nätverken som vi har är det lättare att hålla tätare kontakt med nära och kära. 

Vänskapsrelationer utvecklas med tiden och ibland glider vi åt olika håll. Vi upplever saker och gör val som utvecklar oss åt olika håll. Man kan bli osams med en nära vän, men man är fortfarande vänner, för den förstår. Man förstår varandra och kan reda ut saker. 

Min allra bästa vän är min hund Molle, en flat på 3 år. Det behöver inte alltid vara en människa. Vi behöver inte alltid ord utan förstår varandra. Han är förstående, rädd om mig. Jag brukar säga till honom och även tänka: ”Du är inte min hund utan du är min bästa vän!” För mig låter det bättre för jag vill känna att vi är på samma nivå då vi båda är djur. Vi är båda djur med känslor! Innerst inne vet jag såklart att han är min hund, men det känns bättre att tänka min sanna, bästa vän! 

Stanna upp en stund och reflektera över nuet och vänskapsmålen. Hur vill du ha det? Vilken typ vill du vara för andra? Vad förväntar du dig av dina vänner? Att definiera sin syn på vänskap är en bra start på goda vänskapsband. Ansträng dig för att vara den vän som du själv vill vara. Förändra inte en vän, utan acceptera dem som de är. Det går inte att ställa villkor på vänskap. 

En riktig vän är någon som står vid din sida i motgång, någon som du kan förlita dig på, vända dig till och dela dina bekymmer med. Som du samtidigt kan skratta tillsammans med! Man lyfter upp varandra! Hjälper dig att bli en bättre människa. Vägleder dig om du gått vilse eller hamnat snett. Tilliten måste finnas!

Ni kanske tänker med det som jag skrev tidigare att min hund är min bästa vän att jag inte kan prata och få svar på saker. Det är till viss del sant. Då kanske jag måste ventilera mig med en människa. Men han lyssnar och visar förståelse och det gör att jag får tänka och kommer oftast på lösningar själv. Ibland kan det hjälpa att någon bara lyssnar. Och tilliten finns där till hundra procent. 

Våra liv ser olika ut och vissa perioder har vi svårare att hitta tid att ses. Har man t ex småbarn kan man inte träffas i samma utsträckning som man kanske har gjort tidigare. Saker förändras, vi tvingas alla prioritera annat eller andra emellanåt. Det är normalt och det ska vi inte ha dåligt samvete för. 

Mina barns gudmor är en vän som funnits i hela mitt vuxna liv. Kristina heter hon, är 60 år och jobbar heltid som administratör. Jag ställde frågorna till henne som jag inledde dagens blogginlägg med. Hon berättar att hon har ca 30 vänner, därutöver släktingar som hon gärna umgås med. Hon säger att en sann vän kan man träffa efter ett år och det känns som igår. Jag kan inte annat än hålla med.

För att vara en bra vän tycker Kristina att man ska vara pålitlig, inte krävande, acceptera att vi alla är olika. Hon föredrar att ha några stabila bra vänner. Vidare säger Kristina:

- Om man har tid och ork att träffas är väl det en fördel. Men efter 8 timmars arbetsdag och två timmars resa är man slut på kvällen. Vart tog förkortad arbetstid vägen? 6-timmars arbetsdag? Nej, istället höjs pensionsåldern!

Hon vill gärna arbeta mindre och ha mera tid för sina vänner och sin gamla 89-åriga pappa. Tycket att det är jättetråkigt att behöva jobba så mycket och att veta att efter ett arbetsliv kommer man inte ens ha en vettig pension. 

Kristina tycker inte att åldern spelar någon roll, men är man jämnårig ligger man väl ungefär på samma nivå i livet, kanske förstår varandra bättre. Hon har mest kvinnliga vänner, men säger att det är individuellt. 

Jag frågar hur man ska göra om en vän sviker en, ska man ta bort sin vänskap med han / henne då? Kristina svarar:

- Om man gillar drama kan man ju göra det, jag för min del skulle fortsättningsvis bara träffas på mina villkor, inte ställa upp och vara hjälpsam! 

Jag har också ställt samma frågor till en killkompis till mig som heter Johan, är 62 år och säljare. Det blev svaren lite annorlunda… Han säger att han har 300 nära vänner på Facebook, 15 st i Sverige och ca 50 i hela världen. 

En sann vän för Johan är en som ställer upp inte för sin egen del utan är till hjälp för honom, resten är bekanta. Han tycker att man ska bjuda på sig själv, vara lyhörd och känna att det finns personkemi. Som kundvård inte bara höra av sig då man behöver hjälp. 

- Jag tror inte det finns många stabila vänner, hur ska man kunna ta hand om alla? Därför blir det några få som man kan bygga god vänskap med, säger Johan.

Han tycker att åldern är betydelselös, viktigast att ha samma intressen, tänker lika eller kan komplettera varandra. Johan tycker inte att man behöver ta bort någon som sviker, saker kan ändra sig, men energitjuvar och parasiter tar han bort! 

Jag tror alla vet vem Mia Törnblom är. Och min första tanke som kom när jag beslöt att göra detta inlägg om relationen till vänner och tankar kring det var just till Mia! Hon är författare, föreläsare och utbildare. Även varit sommarpratare och programledare. Mia är född 10 maj 1967 i Stockholm. Några böcker som hon har skrivit är: Självkänslan, Du äger, Personligt ledarskap, Personlig marknadsföring, Hur svårt kan det vara? Mera självkänsla MM. 

- Mia, hur många vänner ungefär har du? I Sverige och i hela världen? frågar jag.

- I och med mitt arbete så får jag möjlighet att lära känna väldigt många och många känner förtrolighet med mig. Nära vänner ett tiotal, som jag håller kontakt med regelbundet ca 20, av dessa arbetar och bor ungefär 5st utomlands, svarar Mia. 

- Vad är skillnad på en vän och en sann vän? undrar jag vidare.

- Jag använder endast ordet vän om det är någon som står mig nära, annars är det en bekant.

Tankvärt. Tänker då på det som Johan svarade med 300 nära vänner på Facebook. Jag har också många vänner där, men dom flesta för mig är som Mia svarar bekanta. 

För Mia är det viktigt med ärlighet, lojalitet och att de delar några för henne viktiga värderingar. För att få bra vänner är det samma sak… ärlig, lojal, intresserad på riktigt att ställa frågor.

Hon menar att man lär sig genom livet hur man behåller dom. En del tappar man för att livet går åt olika håll och andra väljer man bort för att de inte är snälla. Mia tycker att det viktigast att ha få bra än många.

Vidare tycker Mia att åldern inte är viktigt. Personlighet, engagemang och lojalitet är viktigare. Hon tycker inte att det spelar någon roll om man har manlig eller kvinnliga vänner utan det är personligheten som är det viktiga.

Jag frågar även henne:

- Om en vän sviker en, ska man ta bort sin vänskap med han/henne då?

- Det går inte att svara generellt på det men vi bör veta att vi har den rätten, vi måste inte behålla en vänskap som vi känner oss otrygga i. 

- Tror du att man har olika antal vänner i olika åldrar? undrar jag.

- Det tror jag absolut, sen spelar ju även fritidsintressen in, är jag engagerad i en lagidrott kommer jag kanske ha fler vänner än om jag spelar piano osv. men det är ingen tävling.

Tack fina Mia för dina svar. Nu vill jag önska er alla en superfin fortsatt lördag! Och var rädd om dina vänner! 

MÅNGA KRAMAR FRÅN ER SARA. 


 

 

Apelsinsallad!

Jag vill tipsa er om en god och nyttig apelsinsallad som är lätt att tillaga.

Skär hinnfria klyftor av apelsin och lägg på ett fat eller i en skål.  Strö över malen Kardemumma, granatäppelkärnor och rostade nötter. Servera med en klick lättvispad grädde. En klick glass eller sötad youghurt går också bra.

Vill du inte ha grädde till kan du blanda äppelcidervinäger och brun farin. Rör tills sockret har smält. Eller värm i mikro 10-15 sekunder och rör om. Häll blandningen över apelsinskivorna

 

4 PORTIONER (recept med det sistnämnda)

 •  4 apelsiner
 •  2 msk äppelcidervinäger
 •  2 msk brun farin
 •  1 granatäpple, kärnorna
 •  0.75 dl osaltade, grovhackade pistagenötter eller valnötskärnor

 

 

Mina vänner, här ska ni få tips på något som är supergott och perfekt att ha till en mys-kväll!

DOUBLEPRO proteinpulver!

Jag brukar köpa detta proteinpulver på ex Svensk Kosttillskott och blanda med mjölk eller vatten till den konsistens jag känner för stunden. Om man blandar ex DoublePro med chokladsmak och mjölk (jag använder lactosfri mjölk) så blir det godare än chokladpudding! Lovar! :) 

DoublePro är ett rent proteinpulver som innehåller isolerat helmjölksprotein (TMP) där kaseinet och vassleproteinet förekommer i sin mest naturliga form. Proteinet består av ungefär 80% micellärt kasein och 20% vassle. Det har långsamt upptag och bra vid lågkaloridiet. Ett väldigt högvärdigt proteinkomplex.

 

Fördelar med Eiselt DoublePro:

 

 • Laktos- och fettreducerat.
 • Består till 80% av micellärt kasein.
 • Krämig konsistens och god smak.
 • Lättblandat protein.

 

Dosering Eiselt DoublePro: Blanda 1 dl (ca 35 gr pulver) DoublePro med valfri mängd vatten eller mjölk tills du får den konsistens du önskar, vanligen är ca 2 dl ganska lagom. Konsistensen blir bäst om du väntar 10-20 minuter innan du dricker. Du kan dricka flera drinkar dagligen vid behov!

 

På denna länk hittar du det:

 

http://www.svensktkosttillskott.se/produkter/doublepro?gclid=CM_lh630qtACFUtJGQodYUUA-Q

 

 

 

Goodlife Low Sugar!

När jag är ute en hel dag med mina hundar är denna bars med lite socker perfekt att ha med sig! Bra mellanmål annars för er som inte har hundar. Bra efter ett träningspass eller som gott snacks med gott samvete.  En kartong med 15 st kostar just nu 189 :- på Gymgrossisten.

 

Goodlife Low Sugar, 50 g

Goodlife Low Sugar är en ny sensationellt god proteinbar med mindre än 2 g socker per bar! Varje bar ger max 170 kcal, över 15 g protein och ca 6 g fibrer – alltså mycket mättnad för få kalorier! Hitta din egna favorit bland fyra fantastiskt goda smaker:

15 st. Goodlife Low Sugar, 50 g, Coconut & White Chocolate (Artnr. 901952-01)
15 st. Goodlife Low Sugar, 50 g, Cookies & Cream (Artnr. 901952-02),
15 st. Goodlife Low Sugar, 50 g, Dark Chocolate Brownie (Artnr. 901952),
15 st. Goodlife Low Sugar, 50 g, Strawberry Cheesecake (Artnr. 901952-03)

 

- Högt proteinnnehåll

- Mindre än 2g socker/bar

- Ca 6 g fibrer/bar

- Fri från aspartam

- Fri från palmolja

- 4 fantastiska smaker!

 

På denna länk hittar du den:

http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/goodlife-low-sugar-50-g-x-15-box

 

 

 

GOD PASTA SALLAD MED PESTO!

Jag fick i somras ett mail från Alexandra Zazzi med texten:

Hej Sara,
Här kommer en god pasta sallad med pesto som mina grabbar älskar!
Ha en underbar sommar!
Alexandra

 

Vill gärna dela med mig av hennes recept så varsågod:

Pasta sallad med pesto

400 g fusilli pasta (pasta skruvar) gärna de Cecco
50-80 g soltorkade tomater
50 g svarta oliver, gärna taggiasca eller kalamata 

Pesto
100 g basilika (en stor bunt eller 3 krukor)
1-2 skalade vitlöksklyftor
25 gr pinjenötter
salt och nymald svartpeppar
1,5 dl olivolja Extravergine, mild
3 msk färskriven parmesan
2 msk färskriven pecorino

Kör först vitlök, pinjenötter, ostar och salt i en matberedare med hacktillsats, lägg sedan i basilika bladen och häll på oljan med fin stråle tills du fått en jämn och slät sås. Tänk på att basilikan är lite värmekänslig så låt inte din pesto beredas för länge, då mörknar den.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skölj ordentligt med kallt vatten och blanda i några droppar olivolja.
Strimla de soltorkade tomaterna och blanda samman med pasta, oliver och pesto. Det är mycket gott att servera kallskuret, gärna parmaskinka, och frasigt lantbröd till denna rätt. Då blir det en full måltid.
Vill du förbereda dagarna innan, färdigkoka pastan, lägg i några droppar olivolja och förvara i kärl med lock, strimla tomaterna och förvara separat under plastfolie, färdigställ peston och lägg plastfolie direkt på ytan av såsen. När du väl har blandat ihop håller sig salladen fräsch i 6-8 timmar i svalt utrymme.

 

 

Mitt största hälsotips: Bli Vegetarian eller Vegan!

Antalet vegetarianer har ökat med cirka 30 procent de senaste 5 åren och det fortsätter att öka. Det finns många skäl till att man ska bli vegetarian, framförallt handlar det om att värna om sin egen hälsa men det finns även andra skäl som att bland annat göra en insats för miljön och djuren.

Jag är vegetarian och nästan vegan. Varför jag skriver nästan är för att jag har lactosfri mjölk i kaffet ibland men kommer att sluta med det. För mig finns det inget skäl till att inte vara vegetarian/vegan. Jag är det mest för djurens skull, för djuren har känslor precis som du och jag och de vill absolut inte dö. Jag tror att naturen sköter sig själv om vi låter den få vara ifred. Det behövs inte skjutas älgar t ex.

Djuren inte borde behandlas så här. Varje år dödar vi 56 miljarder djur i slakthus. Över 3000 varje sekund. Många av dem lever i fruktansvärda förhållanden.

Ett av de främsta skälen till att man väljer att bli vegetarian är av hälsoskäl. Det finns studier och forskning som visar att personer som är vegetarianer mer sällan drabbas av hjärtsjukdomar, cancer, kärlsjukdomar, slaganfall och diabetes än personer som äter blandad kost. Vegetarianer har även lägre kolesterolvärden och lägre blodtryck än personer som äter blandad kost.

En stor andel av alla hjärtsjukdomar vi har idag beror på kött. Se stapeln här:


För den som vill vara friskare och ha en sundare kost så går det utmärkt att leva och må bra på vegetarisk mat. De viktiga fetterna som fisk och kött innehåller kan tillhandahållas genom bönor eller linser istället. Det går att äta en nyttig, vitaminrik och mättade mat utan att äta kött, fisk eller andra animaliska produkter. Dessutom finns det massor av vegetariska maträtter som är mycket goda.

Jag har bjudit folk på qvorn istället för köttfärs till tacos och de har inte märkt någon skillnad utan t om tyckt sen när jag berättade att det var godare. Quorn är gjort av svampproteinet Mycoprotein™ (svampprotein). Mycoprotein™ (svampprotein) är ett näringsriktigt, köttfritt och högkvalitativt protein, som är naturligt fettsnålt och rikt på protein och fibrer.

Bli vegetarian för miljöns skull! Boskapshanteringen innebär även luftföroreningar. Det uppskattas att cirka 30 miljoner ton metangas släpps ut i luften på grund av gödsel och annan påverkan i samband med boskapshantering. Metangasen påverkar den globala uppvärmning. Påverkan är så stor så att om alla personer på jorden slutade äta kött i en vecka så skulle föroreningarna minskas med mätbara värden.

Att bli vegetarian av etiska skäl och för djurens välfärd är ett bra skäl.

Att äta ett kilo kött gör större skada på miljön än 25 mils bilåkning, visar en rad studier. Produktionen av kött är en av de största anledningarna till våra akuta miljöproblem.

Våra kroppar inte är byggda för att äta kött. Våra tänder, händer och instinkter talar sitt tydliga språk: den mänskliga kroppen är byggd för att vara vegetarian. Vi ska egentligen inte äta kött.

Djur har ögon, vi förstår att de kan se. Djur har näsor, vi förstår att de kan lukta. Djur har öron, vi förstår att de kan höra. Varför skulle de inte ha hjärnor? Djuren kan känna rädsla. Varför förtjänar de att slaktas i hundratals miljoner varje dag? Det är INTE OK!

Jag vill utmana dig som inte är vegetarian att en månad testa hur det är! Finns massor med bra och goda recept på nätet! 

 

Dessa grisar har rätt att få leva precis som du! 

Titta på fliken "Video klipp 2" !  Fina djurbilder.

 

 

VEGANSK OCH GLUTENFRI PAJ

 

Hej! Jag vill ge er receptet på en fantastiskt god paj, men fräscha grönsaker och knaprigt pajskal. Det här pajskalet är också glutenfritt och proteinrikt! Prova!

Kikärtspaj med broccoli, grönkål, soltorkade tomater och kalamata oliver !

 

Pajskal:

1 pkt kokta kikärtor

1 msk kokosolja

1/2 tsk havsalt

2 msk mandelmjöl

 

Mixa ihop allt med stavmixer slätt och tryck ut i en rund pajform Förgrädda i ugnen på 175 grader i ca 10-15 minuter, tills den blivit lite "frasig".

 

Fyllning:

1 pkt silkestofu 

1-2 dl havregrädde
1/2-1 dl näringsjäst (en sorts jäst i form av flingor eller pulver som har en nötig, ostig och smak vilket gör den perfekt som ersättning av ost i vegansk matlagning)
skal av 1/2 citron

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk timjan

 

1 pkt hård tofu

1 msk tamarisoja

2 tsk lönnsirap

en nypa chiliflakes

havsalt och peppar


1 lök
2 vitlöksklyftor

1/2 broccolihuvud

en näve grönkålsblad

en näve kalamata oliver

4 soltorkade tomater

 

Pinjenötter eller pistagenötter


Skär loss små broccolibuketter och strimla grönkålen och sprid ut i pajskalet. Mosa den hårda tofu i bitar och blanda med soja, lönnsirap, salt, chiliflakes och peppar. Fördela jämt i pajskalet.

Mixa ihop silkestofun, havregrädde, näringsjäst, citronskal, gurkmeja och timjan till en slät kräm. Tillsätt eventuellt mer grädde ifall den känns för tjock. Hacka lök och vitlök och blanda i. Blanda också i soltorkade tomater som du skurit i lagom stora bitar. Häll över i pajskalet. Kärna ur oliverna, grovhacka och strö över pajen. 

Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30-50 minuter. Strö på torrostade pinjenötter eller pistagenötter, coctailtomater och ruccolasallad innan servering.

SMAKLIG MÅLTID!

 

Under fliken "Vegetariska recept" kan du hitta fler recept!

 

 

Hej mina vänner!
Att läsa är också hälsa.

Läs en bok och du trimmar din hjärna. 

En god bok är i praktiken rena hälsokuren. 

All sorts läsning förebygger sjukdom och åldrande. Läsning bidrar att göra nätet av nervtrådar i hjärnan finmaskigare, vilket kan motverka den negativa effekterna av demens.

Läsning är också ett sätt att inhämta information som ger en viss distans mellan läsaren och informationen. Det ger möjlighet till ett kritiskt läge som tillåter hjärnan att stanna upp och reflektera. Processen stimulerar både den kreativa förmågan och minneskapaciteten.

 

Här är två böcker som jag varmt rekommenderar dig att läsa!

The Secret - Hemligheten handlar om attraktionslagen - den mest kraftfulla lagen som styr våra liv. I boken lär man sig att tillämpa The Secret på alla sätt i livet, vare sig det handlar om hälsa, relationer, lycka, yrkeslivet eller pengar, och dessutom i samspelet med andra i världen. Budskapet handlar om att återupptäcka den dolda, outnyttjade kraften i sitt inre och den vetskapen för med sig glädje på alla områden i ens liv. 

 

The Secret - Kraften handlar om själva kärnan i allt som Rhonda Byrne har lärt sig. Med The Secret - Kraften kommer du att förstå att det bara behövs en enda sak för att förändra dina relationer, din ekonomi, din hälsa, ditt arbete och hela ditt liv.

 

Kram! Sara.

 

 

 

 

Här är några böcker till som jag vill rekommendera dig att läsa! Henrik Fexeus har skrivit många bra böcker, här är fyra av dom. Jag har sett hans shower flera gånger och dom är magiska! :) 

Kram! Sara.

 

 

 

 

TIPS FÖR SNABB ENERGI:  DADLAR! 

 

Hej mina vänner!

Jag har jobbat som Medlemsrådgivare på gym i 12 år. Ibland hann jag inte att få någon rast och då hade jag ett paket med färska dadlar i min ena låda, som jag åt några stycken av när jag behövde få energi snabbt. Färska dadlar är perfekt! Du kan äta dom till kvällsmys, kanske när du läser en bok eller åker på utflykt en dag. En självklarhet på julafton! :) 

Lite info om Dadeln:

Dadel växer på dadelpalmen i torra subtropiska klimat. Palmerna blir upp till 20 m höga och blommor och frukter utvecklas högst upp i bladkronan. Dadelpalmen bär frukt året om och frukterna är oftast ljusbruna eller svarta. Dadeln är avlång och blir ungefär 4 cm lång och har ett blankt sprött skal.

Fördelar med att äta dadlar:

Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt. Dadlar kokta i mjölk blir en mycket näringsrik dryck för barn och vuxna under återhämtning efter en sjukdomsperiod. En av dadelns viktigaste hälsoeffekter är dess förmåga att reglera ett friskt nervsystem, detta tack vare det rika kaliuminnehållet. 

Nikotinsyran i dadlarna kan hjälpa mot tarmbesvär och regelbundet intag av frukten kontrollerar tillväxten av organismer och bidrar till tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs för en välfungerande tarm. Dadlar är även rika på fibrer och har en milt laxerande effekt och kan hjälpa den som lider av förstoppning.

Dadlar innehåller rikligt med näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och tio mineraler såsom till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn. De är även rika på kalium och niacin. Järn nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar som transporterar alla näringsämnen till cellerna. Magnesium är viktigt för utvecklingen av friska ben och för energiomsättning. Dadlar innehåller lite fett.

 

 

ATT SLUTA RÖKA!

 

När jag skriver detta är det ”Sluta röka-veckan” och jag hoppas så många som möjligt slutar röka då. Sök hjälp med det om du är rökare och känner att du inte klarar av det själv. Jag har aldrig ens smakat på en cigarett och det är sant. Jag tänkte när jag var 15 år ”Att varför ska man smaka på något som är dåligt för kroppen och som man kan bli beroende av och som dessutom kostar en massa pengar!”

Min mamma har rökt mycket och detta gjorde att jag avskydde allt med cigarettrökning och det var även skälet till att jag tidigt flyttade hemifrån. Jag stod inte ut med röken! Rökningen blev också hennes död senare i livet. Jag vill därför uppmana alla som röker att sluta idag! Ja jag skriver idag för dom jag känner som har slutat röka har bestämt sig direkt och klarat det.

Slutar du röka kan lukt- och smaksinnet förbättras efter bara två dagar. Efter tre dagar blir andningen lättare och du får troligen mer energi. Efter en vecka är du en mycket friskare person. Visste du att du efter 15 år som rökfri har i stort sett samma risk för hjärtinfakt som en person som aldrig rökt?

Det finns många tips på nätet hur du kan sluta röka så jag skriver inte dom här. Röksuget brukar hålla i sig 5-10 minuter, så hitta på något att sysselsätta dig med den tiden. Fysisk aktivitet är ett bra sätt, ut och gå en promenad. Gör en lista över saker att sysselsätta dig med under tiden och titta på listan när du känner suget.

FAKTA:

Risker med rökning

50 procent av alla rökare dör i förtid. Dessutom ökar risken för andra icke-dödliga sjukdomar.

Cigarettröken innehåller 4 000 olika kemiska ämnen varav ett 40-tal är rent cancerframkallande.

Att rökning ger lungcancer är ett välkänt faktum, men att 80-90 procent av alla personer som får lungcancer är rökare är skrämmande siffror som kanske inte alla känner till.

Om du röker har du en större risk att drabbas av:
 • Astma
 • KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom
 • Lunginflammation
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Stroke
 • Hjärtinfarkt
 • Ett 20-tal andra cancersjukdomar såsom cancer i urinblåsan, matstrupen, bukspottkörteln och tarmen
Dessutom kan rökning orsaka:
 • Dålig hy som åldras i förtid
 • Rynkor
 • Dålig blodcirkulation
 • Ökad puls
 • Högre blodtryck
 • Kalla händer och fötter
 • Försämrad lungkapacitet
 • Dålig kondition
 • Försämrade chanser att bli med barn
 • Sämre immunförsvar
 • Diabetes
 • Reumatism
 • Åldersblindhet
 • Demens
 • Sömnsvårigheter

Sitter du på ett trottoarkafé intill en rökare som röker två cigaretter under en timme kan du exponeras för lika mycket rök som om du suttit bland rökare inne i en servering. Bara det är ett skäl att man inte ska röka, för att inte utsätta andra för fara. Jag brukar säga till folk som röker nära mig ex vid busshållplatser att sluta röka. Jag vill inte dessa gifter i mig och jag brukar hosta när folk röker. Tål inte cigarettrök! Det är hemskt när en person precis har rökt och kliver på bussen och sätter sig nära. Lukten är hemsk efter en person som rökt och jag måste alltid flytta mig då. När rökare vet att dom ska vistas bland andra människor så borde dom tänka på att inte röka nära inpå.

 

Rökning dödar! 

Ungefär hälften av alla som röker regelbundet kommer att bli dödade av rökning. Många av dem kommer att förlora upp till 20 år av sin livstid, jämfört med den genomsnittliga livslängden för icke-rökare.

Titta på bilden nedan så ser du vad en cigarett innehåller! Skrämmande tycker jag.

Min mamma dog p gr av att hon rökt mycket hela sitt liv. Alla hennes organ gick sönder samtidigt och det gick snabbt.

Var rädd om ditt liv du som är rökare! Ta tag i det idag! Ge inte upp! Jag vet att du kan lyckas att sluta röka!

 

LYCKA TILL!

Kram! Sara.

 

 

HUDEN!

Innan jag går in på nästa ämne som jag tycker berör hälsan väldigt mycket så tänkte jag ge er ett tips till… ja tre tips. :)

Visste du att Huden är kroppens största organ?  Den har flera livsviktiga uppgifter. Därför är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt genom att skydda, rengöra och återfukta. Börjar du vårda huden i tidig ålder kommer du ha nytta av det hela livet.  

Huden har många funktioner: den reglerar kroppstemperaturen, skyddar kroppen mot yttre angrepp så som mikroorganismer (t ex bakterier, virus), UV-strålning, uttorkning, kemikalier och andra skadliga ämnen. Dessutom är huden ett känselorgan som känner av beröring, tryck och smärta.

Jag köper oftast min ansiktskrämer på Yvez Rocher och Apotea på nätet. Jag brukar samla ihop apoteksvaror och sedan beställer jag från Apotea som är billigare än på apotekets affärer. Snabba är dom också och jag fattar inte hur dom hinner. Jag har beställt varor på fm och på kvällen finns dom i en kartong utanför min dörr! Handlar man för över 600 kr får man fri hemkörning.

Dessa tre produkter brukar jag varva med att beställa från Apotea:

ACO Face Caring Face Cream är en vårdande ansiktskräm för torr hud och är rik på oljor och vitamin E som skyddar och reparerar huden. Bra för känslig hy också. (kostar under 100 kr) 

L300 Intensive Moisture Face Cream+ som är en oparfymerad ansiktskräm som är speciellt anpassad för torr hud. Ansiktskrämen verkar återfuktande för huden i upp till 24 timmar. (kostar under 100 kr)

Vichys Liftactive Serum 10 är ett antirynk-serum som ger en boost till huden Har en skön och mjuk konstistens. (kostar ca 300 kr)

 

Mina tips som jag ibland lägger in här kan man välja såklart om man gillar eller inte. Själv tycker jag om att få bra tips från andra och även bli rekommenderad saker.

 

Var rädd om din hud!
Kram! Sara.

 

 

 

 

OM ALKOHOL !

Alkolism orsakar en mängd problem som kan påverka din hälsa, relationer, karriär och ekonomi, bara för att nämna några. Alkohol kan göra dig till en helt annan person än du var innan du började dricka. Med alkohol ur bilden ger du dig en möjlighet att bara vara du. Inte bli någon som inte är du!

Jag vill inte att en drog ska påverka mig att jag blir någon som jag inte är så därför har jag valt att vara nykterist. Jag känner även till de negativa effekterna alkohol har på kroppen. Alkohol gör mig trött och tyst. Jag är en mycket social, utåtriktad, trevlig och glad tjej så jag vill inte att denna drog förstör min personlighet.

När jag var 15-20 år dansade jag mycket och tyckte inte om att dansa med killar som hade alkohol i kroppen. De kan inte föra bra. Jag har haft förhållande med killar som druckit och de har då blivit elaka med alkohol i kroppen. Detta kan verkligen förstöra en relation. Även otrogenhet uppkommer ibland. Min far drack när jag var barn och jag har också sett hur det har påverkat mina föräldrars relation och som slutade med skilsmässa.

 

Vad är alkohol och de negativa effekterna!

Alkohol är ett av de äldsta berusnings – och bedövningsmedel man känner till. Det är jästsvampar som bildar alkohol. Det finns olika sorters alkohol som alla har en sak gemensamt – de är väldigt giftiga!

När man dricker alkohol går den ut i blodet. Den påverkar kroppens olika organ samt det centrala nervsystemet. Blodkärlen närmast huden vidgas vilket ger en värmekänsla. Detta ökar samtidigt risken för avkylning. Det bildas också mer saltsyra i magen vilket kan leda till magkatarr och ökad risk för magsår.

Stora mängder alkohol kan bl a leda till leverskador, bukspottskörtel-inflammation samt att hjärtat får jobba hårdare – man kan även få akut alkoholförgiftning. Det är också vanligt med vitaminbrister – speciellt B-vitaminbrist.

Alkohol ökar risken för cancer i flera organ. Klara samband finns till cancer i mun och svalg, levercancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. För kvinnor under 50 år är det extra farligt att dricka ofta, då det har visat sig att även små mängder alkohol varje dag ökar risken för bröstcancer. 

Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Du sover sämre och känslorna påverkas. Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Alkohol ökar risken för levercancer och är en vanlig orsak till fettlever, hepatit och skrumplever. Genom alkoholens effekt på benmärgen påverkas de vita blodkroppar som ska skydda kroppen från infektioner. Detta leder till fler infektioner, exempelvis upprepade och långdragna förkylningar.

När du dricker alkohol minskar din testosteronproduktion. Det sker framför allt om man har ett kontinuerligt drickande under en längre tid, men även efter en tillfällig fylla. Eftersom testosteronet är ett muskelbyggande hormon leder detta till sämre muskeltillväxt och återhämtning. Även glykogeninlagringen försämras om du dricker alkohol vilket resulterar i försämrad träningsork och mindre muskler.

I programmet ”Hellenius hörna” frågade David Hellenius om Gunde Svan någonsin haft en tonårsperiod där han drack alkohol och tjuvrökte.

– Nej, svarar Gunde Svan i programmet.

Faktum är att Gunde Svan aldrig ens har smakat på alkohol.

– Nej. Har jag hållit mig så här länge så lär jag kunna hålla mig en stund till för jag har haft så fruktansvärt roligt av att jag inte har druckit. Jag har ju kunnat hålla på och dansa hela natten.

Jag förstår honom för jag är likadan själv. Finns inget skäl att ta denna drog när man har så roligt utan! Jag kan acceptera om en kille någon gång tar ett glas öl el vin till maten, men inte att han har ett behov att han måste dricka.

Jag är mycket stolt att min 31-åriga son valt att vara nykterist och han tränar mycket. Träning och alkohol passar inte ihop. Mina andra två barn på 22 och 28 år dricker nästan ingenting heller. 

 

Ha en bra vecka! Kram! Sara.

 

 

 

SPA och Bastu!

Jag har en bastu på min tomt och det är en av de bästa investeringar som jag har gjort!

Hade först en bastu med infraröd värme med den var ej stark nog och tålde ej regnet. Kom från Thailand och var ej bra byggd. Det regnade in. Sedan lät jag ett par killar från Finland bygga en bastu och den blev rejäl, är så nöjd med den. För mig är att bada bastu HÄLSA!

Jag brukar då och då gå på olika SPA i Stockholm och har mina favoritställen. Är toppen för kroppen att unna sig en SPA-dag ibland. Ett bra tips från mig till dig! En het stund i bastun är den skönaste hälsokuren och speciellt på vintern. Den kan stoppa snuvan och stärka hjärtat, för att inte tala om hur gott den gör för själen.

Hälsofördelarna av regelbundet bastande är många:

● Stärker immunförsvaret.
● Minskar risken för hjärt-kärl-sjukdomar.
● Sänker blodtryck och kolesterolhalt.
● Håller blodsockret i schack.
● Minskar spänningshuvudvärk och nedstämdhet.
● Ger kroppen en detoxeffekt och huden lyster.

Jag har artros i min rygg så för mig är bastun skön att minska värk och förbättra rörligheten. Jag går av samma skäl regelbundet på Bikram Yoga som är i 40 graders värme. Bastande ökar cirkulationen i kroppens alla celler, sätter fart på fettförbränning och för ut gifter. Stärker nervsystemet och hjärnkapaciteten.

Att basta kan vara bra för viktminskning med minimal ansträngning. Forskning visar att om du bastar i 20 minuter i ca 70-80 grader bränner du ca 500 kalorier. :) 

Att hitta en balans i livet är så viktigt så ta hand om dig!

Kram! Sara.

 

 

MEDVETENHET är starkare än Medeciner!

Vad är det första du tänker på när du hör ordet medveten?

Varför är det bra att vara medveten? Kan man inte bara leva lyckligt omedveten och gå omkring i en behaglig dimma av att inte veta, inte se, inte höra och inte känna, utan bara låtsas som ingenting?

Om man väljer att hålla fast vid den gamla livsstilen, det gamla tänket, de gamla värdena så jobbar man i motvind och kommer att hamna på efterkälken, först själsligt, känslomässigt och mentalt, men så småningom även socialt och rent praktiskt. Medvetenhet handlar om att vara medveten om allt och på alla nivåer, att acceptera och känna att allt hänger ihop och att vi alla är beroende av varandra.

Man kan vara medveten om sina egna känslor, tankar, egna reaktioner och andras. Hur andra anpassar sig efter dig, och du efter dom. Vad du betyder för andra, och de för dig. Vilka effekter dina beslut får, om du påverkas av andras sinnesstämning, om du är medveten om andras behov, om solen skiner, dofterna, ljuden mm.

Desto mer medvetna vi blir om oss själva, varandra och världen, desto bättre förstår vi allt som händer i livet och blir då mer harmoniska. Vi får ökad förståelse, självinsikt och tolerans.

Att leva livet från en medveten position är som att segla med erfarenhet. Du är inte längre utelämnad åt slumpen eller utanförliggande krafter. Du har ett val. Du har kontroll istället för att vara kontrollerad.

Mindfullness är bra för att träna upp din medvetenhet. Du lär du dig att VARA HÄR OCH NU! Du lär dig att uppleva nuet i stunden utan att tolka eller förvränga det du upplever, utan att se bakåt eller framåt... att bara vara här och nu genom att OBSERVERA dina tankar och sinnesintryck.

Lissa Rankin har skrivit en bok som heter ”Medvetenhet är starkare än Medeciner”. Hon inleder boken med denna text:

”Tänk om jag berättade för dig att det minst viktiga för din hälsa är att ta hand om din kropp ... och att det finns andra faktorer som är viktigare för att du ska vara riktigt frisk och vital? Tänk om nyckeln till hälsa inte bara handlar om att äta näringsrik mat, motionera varje dag, sova åtta timmar, ta dina vitaminer, balansera hormonerna eller gå på regelbundna hälsokontroller? Naturligtvis är alla dessa faktorer viktiga, och till och med avgörande för att optimera din hälsa. Men tänk om det finns något annat som är ännu viktigare? Tänk om du besitter kraften att läka din kropp bara genom att förändra dina tankar och känslor?”

 

Ha en bra vecka! Kram! Sara.

 

 

Varför kondition är viktigt!

Jag har varit spinningledare i ca 20 år och gympaledare i ca 20 år också så detta ämne ligger varmt för mig. Är även utbildad Hälsopedagog, jobbat som Medlemsrådgivare på gym i 12 år mm. Jag gillar inte löpning men älskar spinning så det har varit min konditionsform plus att jag varje dag går promenader med mina hundar, ibland går vi snabbt. Det gäller att prova sig fram och hitta det man tycker om. Viktigt om man ej har tränat tidigare är att börja försiktigt.

Med kondition brukar man mena kroppens förmåga att utföra ett långvarigt, submaximalt arbete. Konditionen är ett mått på hur väl vi kan tillgodogöra oss det syre man andas in. Kondition är en viktig indikator på hur väl hjärta och kärl fungerar. Kondition kallas även aerob uthållighet eller syreupptagningsförmåga. Att träna konditionsträning aktiverar hela hjärt- och kärlsystemet i kroppen.

Vid konditionsträning ökar kroppen produktionen av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner. Ämnesomsättning -insulinkänsligheten ökar och sockerhalten i blodet minskar samtidigt som fettförbränningen ökar både under arbete och vila vilket sammantaget minskar risken för hjärt/kärlsjukdom samt övervikt/fetma.

Hjärt/kärlsystemet - de finaste blodkärlen ökar i area och i täthet i både hjärtmuskeln och i övriga muskler. Skelettet - urkalkning av skelettet motverkas.  Nervsystem - koordinationen förbättras. Mental funktion - graden av välbefinnande och tillfredställelse ökar. Hormonsystemet - minskad utsöndring av stresshormoner. Social funktion - ökad gemenskap.

Träna inte för hårt så kroppen sliter ut sig. Högintensiv konditionsträning varannan dag kan räcka för normal träning. Kör styrketräning eller någon lugnare träningsform de andra dagarna. Promenader är bra också.

Kondition är FÄRSKVARA vilket innebär att vi måste, för att upprätthålla den, träna eller motionera under minst 45 min varannan dag hela livet. Om vi ej är beredda att ge den tid detta kräver får vi också ta konsekvenserna med allt vad det kan innebära i form av bl a ökad ohälsorisk. 

Konditionen den viktigaste hälsofaktorn eftersom den vid en förbättring påverkar så många olika kroppsfunktioner positivt.

”De som tror att de inte har tid med fysisk aktivitet måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom!”  Edward Stanley

Hitta din konditionsform som du gillar! Kan vara löpning, spinning eller något annat!

Kram! Sara.

 

 

Styrka & balans!

En bra muskelstyrka och balans är en förutsättning för god hållning, rörelseförmåga och lämplig ledbelastning. Då musklerna är starka orkar du med utmaningarna i vardagen och kan njuta av att röra på dig. Att varva kondition och styrketräning är det bästa! Få båda delarna.

Styrka behöver du då du ska resa dig från stolen, gå i trappor och i plötsliga situationer, till exempel om du halkar. En god balans behöver du för att hålla ställningen både då du står stilla och när du rör dig. Precis som konditionsträning behöver du hitta den form som du gillar. För tycker man något är kul, är det lättare att träning blir av. Planera in träningen i veckoschemat!

Styrketräning förbättrar muskelstyrkan, förbättrar ämnesomsättningen och man får förbättrad viktkontroll. Den ökar uthålligheten och syreupptagningen, minskar smärta i leder och muskler, förbättrar insulinkänsligheten, minskar blodtrycket och minskar onyttiga blodfetter. Vidare är styrketräning bra för leder och motverkar benskörhet. Ökar den mentala hälsan och minskar risken för fallolyckor och benbrott. Extra viktigt för äldre människor.

Du kan träna dina muskler på olika sätt. Vanligast är det med den dynamiska styrkan som innebär med rörelse, blodflöde. Statisk styrka är utan rörelse, blodstopp. Där bildas mjölksyra eftersom inget nytt blod med syre kommer till muskeln. Det finns även uthållighetsstyrka (dynamiska).

Gymma i maskiner, gå på olika gruppträningspass ex Body Pump, cirkelträning, yoga  eller ta hjälp av stockar och träd ute i naturen. Hitta den styrketräningsform som du gillar! För mig har det mest blivit Yoga i olika former och gympa när jag jobbade som ledare.

"Den bästa träningen är den som blir av!" 

Lycka Till!
Kram! Sara.  

 

 

Styrketräning : en anatomisk guide
av Frédéric Delavier 

Denna bok nedan kan jag rekommendera om du vill lära dig mer om styrketräning. Jag har haft den i en av mina utbildningar, mycket bra bok. Finns i ny upplaga.


Den första upplagan av ”Styrketräning : en anatomisk guide” blev en internationell succé och sålde i flera miljoner exemplar världen över. Enbart i Sverige sålde den i 40 000 exemplar, vilket gör den till en av de största böckerna om styrketräning. 

 

 TANKVÄRT! :) 


 

 

 

Gummiband för gruppträning, hemmaträning eller rehabilitering

Jag har ovan skrivit om kondition och styrka och tänker här ge er två olika tips om styrka. Bra om man inte tycker maskiner på gym är så kul. Det går att lära sig tycka om en sak. Jag har aldrig varit så förtjust i att ”gymma” men när jag jobbade som Medlemsrådgivare på ett gym så tänkte jag att jag ska ge maskinerna en chans, för jag vet att den typ av träning är bra. Så jag började att på min rast 30 minuter varje dag att gymma och efter ett tag tyckte jag att det var kul.

Jag är stark i magen så det blev att jag mest tränade i magmaskinerna. Så ska man egentligen inte göra utan träna upp där man är svag. Jag visste precis hur många magövningarna som jag hann med på en halvtimme… tja 20 min blev det, sen tog jag andra muskelgrupper.

När jag jobbade som Gympaledare (är utbildad via Korpen) så hade jag ett pass som heter ”Medel-Puls”. I detta pass la jag in 3 låtar där vi jobbade med GUMMIBAND! Jag hade med tre olika styrkor på dessa… lätt, medel och hård.

Gummiband kan man ha med sig överallt, ex på hotelrum om man reser. Kan träna hemma, ute… ja överallt. Det var mycket uppskattat att jag stoppade in 3 låtar med gummiband. Dessa används ofta i Rehab-syfte också. Ryggen är fantastisk att träna med band. Jag lägger in några övningar nedan. Bilden längst ner är en lapp som jag har på min dörr hemma.

Lycka till!
Kram! Sara.

 

 

  

 

 

YOGA!

Det andra tipset på styrka som jag vill ge er är yoga!

Yoga har flera positiva effekter, den lugnar sinnetminskar din stress, ger dig en ökad kroppsmedvetenhet! Samt en starkare och smidigare kropp!

Yogan frigör din naturliga energi och tar fram kroppens naturliga läkningsförmåga. Den skapar balans så att din kropp kan återställas och förbättras. Yogan stärker core muskulaturen och tar fram din naturliga hållning. Du blir avstressad och får mer lugn, bättre sömn och du kommer att hitta din inre kraft!

Yogan släpper på spänningarna i kroppen och gör dig mer flexibel som hjälper dig med problem med rygg, höfter, nacke, axlar och knän. Min artros i ryggen förbättras avsevärt när jag går på yoga och speciellt Bikram Yoga.

Genom att regelbundet praktisera yoga lägger du grunden för att finna en naturlig kroppslig och själslig harmoni, skapa balans mellan kropp och psyke.

Det finns många olika typer av yoga, så först och främst handlar det om att hitta den som passar bäst för dig. Några gillar när det är hårt och svettigt, medan andra gillar den lugnare och mer meditativa yogan.

Jag ger er här några exempel:

Ashtangayoga. Fysisk hård form av yoga med olika ställningar som utförs i ett snabbt, kontrollerat flöde, med så kallade kroppslås och medveten andning, i en bestämd ordning.

Bikramyoga. Träningen sker i 40° C och är ganska hård och bygger på 26 olika ställningar. Värmen gör att man inte behöver värma upp i början av passet och genom att svettas renas kroppen. 

Hathayoga. Fysisk och meditativ form av yoga, där man intar olika ställningar i lugnt tempo.

Kundaliniyoga. Mjuk yoga i lugnt tempo som har fokus på det mentala och andliga. Med enkla men kraftfulla fysiska övningar tränar man en sak i taget, till exempel att stärka ryggen eller immunförsvaret.

Poweryoga. Fysisk yoga som är anpassad för gym. Den bygger på ashtangayogan, men övningarna är förenklade. Yogan är inte meditativ, men bygger på en känsla av att de olika yogapositionerna flyter samman. Varje pass avslutas med en lång vila.

Yinyoga. Långsam yogaform som fokuserar på höfter, lår, bäcken och nedre delen av ryggraden. Övningarna görs på golvet och varje position hålls mellan tre och fem minuter med avslappnade muskler och uppmärksamheten riktad mot andningen som ska vara djup och lugn.

Jag har gått mest på Yin Yoga och Bikram Yoga. Tycker att dessa två kompletterar varandra så bra. Yogainstitutet som jag går på har det mesta att välja på. Många kör bara Bikram Yoga. Är bra att kunna ha alternativ.

VÅGA YOGA!   Kram! Sara

 

 

 

- Kan vi yoga så kan du! :) 

 

BRA CITAT OM TRÄNING!

 • ”All träning räknas”
 • ”All träning är som att sätta in pengar på banken. Ju mer man sätter in,desto mer kan man ta ut i framtiden”
 • ”Den bästa träningen är den som blir av”
 • ”Jag lever inte för att träna, jag tränar för att leva”
 • ”Den som inte har tid för fysträning, måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom”
 • ”Jag tränar inte för att bli yngre, utan för att orka bli äldre.”

STAVGÅNG!

Att gå med stavar är en mycket effektiv träning. Undersökningar visar att det är så effektivt att man nästan kan fördubbla energiförbrukningen i förhållande till att gå utan stavar, om man har rätt teknik och tar träningen seriöst.

Jag utbildade mig till stavgångsledare hos Ingbritt Ekman som du ser i videon nedan. Stavgång är en perfekt början när du aldrig har tränat i ditt liv. När jag jobbade i projekt med utbrända, arbetslösa och långtidssjukskrivna så gick jag stavgång med grupperna och det var mycket populärt.

Titta på videon nedan och fundera om du skulle tycka om det!

Kram! Sara. 

 

 

SOCKER!

Varför är socker farligt? De flesta vet att man går upp i vikt av socker och får hål i tänderna. Socker ger förhöjd risk för fetma, diabetes och karies. Har inga positiva effekter på hälsan.

Vi äter 40 kg socker/person/år. Aldrig någonsin har vi ätit så mycket socker. Livsmedelsverket rekommenderar max 50g (kvinnor) och max 75g (män) per dag. 40% av svenskarna äter mer än så. Högst 10% av energin bör komma från tillsatt socker.

Trötthet och koncentrationssvårigheter kan i många fall bero på blodsockret. Men genom att hålla blodsockret på en jämn nivå kan du hålla tröttheten borta. Det som sker när du äter snabba kolhydrater är att ditt blodsocker snabbt kommer gå upp, och du kommer direkt att känna dig piggare. Tyvärr kommer blodsockret bara efter någon timme att störtdyka ner igen, och denna gång längre ner än du var innan. 

Se bilden nedan!

När man slutar få socker (då signaleras att det är vinter) så sätter kroppen igång att ta av sina reserver, fettdepåerna. Om man ser på björnar så äter de bär hela sommaren för att klara vintern.

Fundera hur du kan minska ditt sockerintag! Vad kan du göra?

Här är några sockerfällor som kan vara bra att tänka på!

Juice. Ett glas apelsinjuice = 40 g socker (13 sockerbitar). Tänk på att när du äter frukt får du i alla fall i dig de nyttiga fibrerna också. I juicen är dessa borta.

Yoghurt. Alla sorter utom naturell. Köper du Vaniljyoghurt innehåller den 15 g socker (5 sockerbitar) per dl. Äter du en normalportion på 3 dl får du i dig 45 g rent socker! Det motsvarar 15 sockerbitar! 

Alkohol.  Även om man inte adderar socker i de flesta sorter så kommer 100 % av energin i alkohol från socker. Vin har allt från 2 till 10 gram socker i ett glas, en stor stark har i snitt 15 g rent socker.

Såser är ofta packade med socker. Det finns undantag. Står socker som en av de första fyra ingredienserna i listan – välj gärna en annan sås!

Frukt är ju nyttigt i och med alla vitaminer och fibrer den innehåller. Men den innehåller väldigt mycket socker också. En normalstor banan väger 120 gram skalad. Det är ca 15 gram rent socker. Det motsvarar 5 sockerbitar. Ett medelstort äpple innehåller 18 gram socker. 6 sockerbitar. Hallon innehåller bara 3 gram socker per 100 gram. 

Müsli och Energibars! Läs på förpackningen och välj en sockerfri sort eller en med lite socker. Undvik i största mån konstgjorda sötningsmedel.

Sylt. 
Att sylt inte är en hälsobomb är inget nytt, men visste du att 100 g sylt innehåller 42 g socker?

Mjukost. 
Känns mest fett men innehåller i själva verket 57 g socker per 100 gram. 

Jordnötssmör.
15 g socker per 100 gram.
Välj noga ut en helt osötad variant.

Äppelmos.
Innehåller i princip vatten, förtjockningsmedel och socker, socker och lite mer socker. 45 g per 100 gram mos för att vara exakt. Koka din egen mos av äpplen!

Torkad banan och torkat äpple.
59 g socker per 100 gram

Nästan all torkad frukt som finns att köpa i vanliga matbutiker är sötade. Äppelchips kan du göra själv i ugnen!

Lycka till!
Kram! Sara.

 

 

..... Apropå ovan...jag tänkte på en man jag såg på ett fik en gång. Han sa till sin fru att han inte ska ha socker i kaffet för det är ej nyttigt så han tog bitzacketter istället. Bredvid honom låg två stora wienerbröd som han åt upp. Undrar om han förstod hur mycket socker dessa innehöll..... :)

 


 

STOPPA SÖTSUGET!

Ta reda på hur din kropp fungerar. Sockersuget sitter i hjärnan – vi får en snabb tillfredsställelse och påfyllning av energi men tyvärr går det lika snabbt över. Därför är ett bra tips att sysselsätta dig med något där du måste koncentrera dig. Kom ihåg att suget alltid går över efter en stund.

Krom motverkar sötsug. Krom kan du både ta som tillskott i form av tabletter, men också boosta din vanliga mat med livsmedel som innehåller krom, så som lök och tomat.

Rödbetor innehåller mättande kostfibrer vilket medför jämnare blodsocker som i sin tur minskar på sötsuget.

Ät en apelsin när du känner sötsuget dra in. På en gång känner du dig mindre sugen på socker och du har givit dig själv en underbar dos C-vitamin också. Två flugor i en smäll!

Att börja dagen med en bra frukost hjälper dig att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå. Gör gröt på fiberrika havregryn så hjälper du kroppen att minska upptaget av det “dåliga” kolesterolet.

Vid akut godissug, bit i en citron- eller grapefruktsklyfta. Citron är surt och grapefrukt är beskt vilket drar tillbaka matspjälkningsenzymerna och minskar suget. Detta bör du ha klart i en påse eller skål som du lätt kan ta till vid behov.

Bestäm dig för att du under två veckor ska ta bort allt som smakar sött – även om det är sockerfritt. Fokusera på två veckor bara till att börja med.

Testa att sätta dig ostörd några minuter, andas lugnt, fokusera på hjärtat och tänk på en plats som gör dig lugn och lycklig. Med hjälp av medveten andning kan du få din hjärna, hjärta och kropp att byta fokus och gå från stressad till harmonisk på bara några minuter. En kropp i harmoni = en mage utan sug efter sött.

Lycka till! Kram! Sara.

 

 

 

SÖMNEN!

För mig är sömnen väldigt viktigt om jag ska må bra och det är timmarna jag sover före kl 24 som avgör hur jag mår dagen efter. Så jag behöver lägga mig kl 21 på kvällarna om jag vill må bra. Kan tilläggas att jag är en utpräglad morgonmänniska. Det finns en bra förklaring att timmarna före 24 är så viktiga.

 

Dygnsrytmen är en viktig sömnreglerande faktor. Dygnsrytmen styrs ifrån ett område i hjärnan som heter hypotalamus och som driver våra kroppsliga funktioner med en rytm om cirka 24 timmar. Som en markör för dygnsrytmen använder man oftast kroppstemperaturen. Den når sitt maximum vid 17-18-tiden och sitt minimum vid 5-tiden på morgonen. När kroppstemperaturen är lägst är vi som tröttast och har lättast att sova.

 

Ha regelbundna tider för sänggående och uppstigning. Kroppens dygnsrytm är 24 timmar och vi mår allra bäst av dagliga rutiner. Kroppen mår bäst av att vila under dygnets mörka timmar och att vara aktiv när det är ljust. En regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan. Försök vakna och lägga dig samma tid varje dag.

 

Vi behöver mellan sex och nio timmars sömn beroende på hur effektiv sömnen är. Sömnkvaliteten bestäms framför allt av:

 

 • Hur lång tid du har varit vaken. Ju längre tid du har varit vaken, desto djupare och snabbare sömn.
 • När på dygnet du sover. Det är lättast att sova när den biologiska klockan är inställd på natt och kroppens ämnesomsättning är låg.

 

Sömnen är livsviktig. Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställas, sömnen är hjärnans återställare. Då stänger hjärnan av alla vanliga tankeprocesser och låter större delen av hjärnans celler återhämta sig.

 

När du sover 7-8 timmar varje natt kan du vara säker på att kroppen reparerar den skadade muskelvävnaden och att musklerna blir större och starkare. Detta beror på det manliga könshormonet testosteron, mänskligt tillväxthormon, och melatonin som är ett sömnhormon. 

 

Människor som lider av sömnbrist har också större risk för att utveckla övervikt och fetma. Det beror på att aktiviteten i hjärnans belöningssystem ökar så att man äter mer. Man försöker kompensera för sin energibrist. 

 

Ha en bra sovmiljö: ett svalt sovrum (15-16 grader är optimalt för att sänka ämnesomsättningen i hjärnan), en bra säng, mörklägg, inga störande ljud, ha inge TV eller dator i sovrummet som stör när du går och lägger dig.

 

Motionera regelbundet. Fysisk träning gör kroppen naturligt trött, vilket gör att du sover bättre. Träna däremot inte för sent på kvällen då det piggar upp dig.

 

Man bör heller inte titta på tv eller surfa på datorn strax innan läggdags eftersom skenet från apparaterna innehåller mycket blåljus, vilket aktiverar hjärnan och minskar produktionen av sömnhormonet melatonin. 

 

Det finns många bra böcker om sömn på nätet som du kan köpa om du vill lära dig mer om sömnen.

 

Här är de olika sömnstadierna som man går igenom:

Sömnen kan delas upp i fem stadier, vilka tillsammans utgör en sömncykel. En normal sömncykel varar i ungefär 90 minuter och vi passerar i genomsnitt fyra till sex sömncykler per natt.

 

Första stadiet

Det första sömnstadiet är en övergångsfas från vakenhet till sömn, vi sluter våra ögon och kroppen börjar slappna av. I detta stadium sker ingen återhämtning och våra kroppsfunktioner, andning, blodtryck, puls och så vidare är normala, vi är mycket lättväckta och kan höra ljud omkring oss.

 

Andra stadiet

Det andra sömnstadiet varar ungefär halva sömncykeln och utgörs av en så kallad bas-sömn. Vi upplever en sänkt muskelspänning, minskad hjärnaktivitet och en något minskad kroppstemperatur. Kroppen får även en viss återhämtning i detta stadium, dock inte maximalt och vi är heller inte lika lättväckta som i första stadiet.

 

Tredje stadiet

Detta stadium går kroppen in i en så kallad djupsömn och det är främst här som kroppen återhämtar sig. Kroppen slappnar av ytterligare och det är vanligt att vi börjar drömma och även snarka. Vi blir mycket svårväckta och kraftigare ljud behövs för att väcka oss.

 

Fjärde stadiet

Blodtryck, andningsfrekvens, hjärtfrekvens och kroppstemperatur sjunker ytterligare och djupsömnen fortsätter. Kroppen faller nu in i de djupaste medvetandenivåerna och hjärnan återhämtar sig som mest. Tillväxthormon utsöndras och ger en återuppbyggande och reparerande effekt. Vårt immunförsvar stärks, nya celler bildas, muskler och skelettet byggs upp. Vi är nu som mest svårväckta och väl väckta kan det ta upp mellan 5-15 minuter innan vi når fullt medvetande.

 

Femte stadiet, REM-sömn

Någon timme in i sömncykeln faller kroppen in i ett stadium som kallas REM-sömn (Rapid Eye Movement) och som pågår i ca 10-15 minuter och är som mest frekvent under morgontimmens sömncykel. I detta stadium är hjärnan som mest aktiv och intryck vi upplevt under dagen bearbetas och lagras i minnet. Hjärtfrekvens, andningsfrekvens, kroppstemperatur och blodtryck ökar samtidigt som musklerna är helt avslappnade och nya kopplingar mellan hjärncellerna skapas

 

Lycka till med din sömn och sov gott & drömsött! :) 

 

Kram! Sara

 

 

Hejsan!

Här kommer ett bra hälsotips till av mig. Jag har alltid hemma RÅ Koncentrat Rödbetsjuice och Lingonjuice. Den hette Prestation tidigare men heter nu RÅ Koncentrat.

Den innehåller 4 ggr extra koncentrerad råsaft av rödbeta och lingon - motsvarar 2 liter råsaft.

RÅ Koncentrat rödbetskoncentrat görs på koncentrerad råsaft av rödbetor och norrländska lingon fulla av antioxidanter.

Rödbetan har visat sig i flera forskningsstudier bidra positivt till vårt hjärt och kärlsystem. Nitraterna som finns i rödbetan bidrar till att kroppen behöver mindre syre för att prestera lika mycket, vilket gör att vi orkar mer. Inga konstgjorda preparat, bara ren rödbeta.

Lingonen, som är "super-bär", innehåller mycket av de antioxidanter som behövs för att eliminera de fria radikaler som ständigt bildas i kroppen. Lingon - inga konstgjorda preparat utan rena bär direkt från naturen

Hemsidan där jag köper: http://wellnox.se/index.php?route=common/home

Tror Ica Maxi har dessa drycker. Återförsäljarna går att se på deras sida.

Kram! Sara.

 

Några tips på att få energi!

Fyll på med D-vitamin

Framemot vårvintern har många tömt sina depåer av vitamin D. Ibland kan brist på energi bero på att man ligger lågt i D-vitamin.

Fyll på med Järn

Blutsaft innehåller järn och vitaminer som bidrar till minskad trötthet och är skonsam mot magen. Finns även som tabletter.

Rör på dig

Lite hårdare fysisk aktivitet är utmattande för stunden, men uppiggande i längden. Har du möjlighet så gå till och från jobbet. Utnyttja vardagsmotion, gå i trappor etc.

Bit i en citron

Den starka, syrliga smaken kommer att få dig att kvickna till.

Ha kul!

Ett gott skratt sätter fart på kroppen! Det finns det vetenskapligt stöd för. Skratt reducerar inte bara stress, det får hjärtat att klappa lite fortare och höjer energinivån också.

Tänk tvärtom!

Att våra tankar spelar roll för hur vi mår, det vet vi. Försök därför att vända på tankarna och fundera på vad som gör dig pigg i stället för att leta efter trötthetstecken. Hamna inte i fel tankespår. Känn inte hela tiden efter hur trött man är. Bryt den onda cirkeln och fråga dig hur du kan bli pigg i stället. Vad behöver du mer av i ditt liv? Vad får dig att ladda batterierna? 

Drick mer vatten!

Ha alltid ett vattenglas där du jobbar. Vattnet gör att du slipper bli trött av uttorkning.

Gå ut!

Det spelar ingen roll om det är svinkallt ute. Frisk luft vitaliserar. Det är bevisat.

Sömnen!

Se till att få den sömn du behöver. Det är olika för olika människor och du vet bäst vad du mår bäst av. 

En lista på energi

Tänk på vad som ger dig energi i ditt liv. Gör en lista och se hur du kan få in de sakerna oftare och mer i ditt liv så snabbt som möjligt.

Ta en iskall dusch!

Testa att avsluta med 30 sekunder i iskallt vatten, utan att lindra med varmvatten efteråt. Ibland räcker det med att blaska kallvatten i ansiktet för att vakna till liv.

Sätt på musik

Alla har vi den där låten vi den där låten som vi bara älskar. Som gör oss så glada. 

Bra Mellanmål

Satsa på smarta mellanmål som färsk frukt, nötter, ett kokt ägg, en burk med kesella och frusna bär eller keso.

Överväg att sova ensam. 
Det är lite laddat med ”skilda sovrum”, men att sova ensam en eller två nätter i veckan kan lindra en trött höst mer än ni tror, och ge er mer energi 

Rensa kroppen!

Låt morgonen börja med ett ljummet glas citronvatten och en grön smoothie. Det blir som en liten reningsdusch för kroppen. Fasta en period kan vara bra också för att rensa ut kroppen.

Sluta tänka så mycket. 
Du har bestämt dig för att gå upp klockan sex, men när klockan ringer börjar du känna efter hur du mår. Ge inte dig själv några val – bara gör!

LYCKA TILL OCH SKÖT OM DIG!
Det är du värd!
Kram! Sara.

  


Hej mina fantastiska vänner!

Igår var jag på Allt för Hälsan mässan. Jag hade sovit dåligt på natten och var tveksam att orka åka dit. När jag hamnar i såna situationer så tänker jag alltid: "Hur kommer jag att tänka om jag inte åker, om jag inte gör det? Kommer jag att ångra mig?" Då blir det alltid att jag kommer iväg och jag känner mig så nöjd efteråt att jag gjorde det. Detta tankesätt är även bra när man tränar och kanske en dag är tveksam om man orkar. Man ångrar sig aldrig efteråt när man har tränat. Blir ofta piggare. Jag upplevde när jag jobbade på gym att många sa att dom inte kan träna för dom har huvudvärk. Men jag kan lova att den släpper om man tränar. Om man inte har migrän förstås, då kan det variera. När jag har haft huvudvärk och sedan lett ett spinningpass så var min värk borta efter passet. 

 

Att gå på olika mässor är HÄLSA för mig! Jag blir inspirerad och lär mig nya saker. Många mässor har bra föreläsningar. Det gäller att gå på dom mässor som det finns intresse till. Denna höst har jag varit på Veganmässa, Eget företag mässa, Hälsomässan och ser mycket fram emot att gå på Hundmässan i dec. Så jag vill varmt rekommendera dig att besöka mässor!

"Det är bättre att ångra vad man har gjort än att ångra det som aldrig blev gjort.

Ha en fin dag!

Kram! Sara. 

 

 

 

 

 

 Klokt från Olof Röhlander!

"Ta itu med en lätt sak som den vore svår och en svår sak som den vore lätt!" / Baltasar Gracián

Möt Dagny Carlsson, 104 år, pigg och frisk och världens äldsta bloggare! I maj 2017 fyller hon 105 år! Har med henne i min blogg som gäst! Hennes bok är mycket inspirerande.