Blogg

Olof Röhlander: - Att växa ihop tror jag inte riktigt på!

2016-10-29

Hej alla underbara människor!

Någon sa en gång: ”Life is what happens to you while you´re busy making other plans”. Vi säger att vi inte har något val, att vi måste städa, jobba, plugga, ta hand om familjen, träna etc etc. Det är viktigt att stanna upp ibland och tänka igenom vad du verkligen vill. Vad är viktigt i ditt liv? 

Det enda vi vet med säkerhet är att vi har fötts och att vi ska dö. Låter kanske skrämmande men så är det. Det är vad som händer däremellan som är intressant. Vad gör du med den tiden, med ditt liv? Hur upplever du det? Ger du dig tid att njuta? 

Tyvärr är det många som tänker att när alla bitar har fallit på plats och vi har lite tid över, då ska vi äntligen börja leva. Du har din tid på jorden så gör något bra av den och passa på att njuta! Skjut inte upp och sitt inte och vänta i ett väntrum. Ta tag i ditt liv och gör det bästa du kan av det! :) 

Ett steg är att finna njutningen i små saker, att våga stanna upp och vara i nuet. Inte oroa sig för saker. Lägg bara tid på det som du kan påverka och strunta i det andra. 

Jag är själv dålig på detta ibland, men jobbar hela tiden med att lära mig att leva i nuet. Försöker tänka varje dag på det jag har, alla positiva saker. Mest tacksam är jag för mina tre helt fantastiska barn! Är också mycket tacksam för mina hundar och mitt fina hus. 

Trots att jag fick min tumme bruten, gjort en svår operation så försöker jag se fördelarna med det. Ja vad kan det vara för fördelar, kanske du tänker. Jo, jag har börjat blogga som jag har tänkt länge, mina hundar får ha mig hemma mycket och jag får tid att reflektera och tänka efter vad jag vill jobba med i framtiden. Klart att det finns nackdelar också, att jag inte får träna och gå på yoga, speciellt Bikram yoga som jag älskar. Men försöker att tänka att tiden kommer för det sen. Får hålla mig till promenader till dess. Så har du jobbigt med något, tänk vilka fördelar det kan finnas med det. :) 

Att byta ut negativa tankar mot positiva är viktigt för att kunna njuta av livet. Leta efter stöttande och positiva människor. Deras positiva energi kommer att påverka dig att prata bättre om dig själv. 

Har du rädsla för något så ta ett steg i taget för att få bort dessa. Fråga dig själv vad du är rädd för. Vad är det värsta som kan hända? Den frågan har jag ställt till mig själv flera gånger i livet och den hjälper mycket. Man inser ofta att det värsta som kan hända faktiskt inte är så farligt som man trodde. 

Jag tycker att det är viktigt att utvecklas som människa och ett sätt för mig att utvecklas och få nya tankar är att gå på föreläsningar. Jag kommer alltid hem med en ny tanke som får mig att tänka på ett annorlunda sätt. 

En av mina favorit föreläsare är Olof Röhlander! Jag tror att jag har alla hans böcker hemma också. Efter de två framgångsrika böckerna ”Det blir alltid som man tänkt sig” och ”Bli en vinnarskalle” har han nu kommit ut med boken ”Konsten att njuta av livet –och ändå få saker gjorda”. Jag har boken bredvid mig nu, har inte börjat läsa den, men ska det. :)

Olof Röhlander är licensierad mental tränare, certifierad coach, författare och en av Sveriges mest populära föreläsare. Han har blivit utnämnd till både Årets föreläsare och till Årets talare. Senast förra året 2015 vann han priset som Årets talare!

Jag kontaktade Olof då han säkert kan dela med sig lite av sin kunskap och sina tankar. Trots han är en upptagen man tog han sig tid vilket jag tackar honom för. 

Jag frågade Olof vad han gör för att njuta av livet fullt ut?

- Fullt ut vet jag inte, det känner jag inte någon som gör. Men jag försöker i alla fall ordna min tillvaro på sådant vis att det finns bra förutsättningar för att tycka om att leva. Det kan handla om att prioritera det som känns roligt och viktigt, att försöka vara i mitt esse, umgås i sammanhang som är givande och att ha saker att se fram emot. Varje dag bör, som jag ser det, vara belönande i någon mån. Det är viktigt att inte bara köra på, svarar Olof. 

- Vad är hemligheten med att vara en bra föreläsare? Är det något du själv jobbar på för att bli ännu bättre? undrar jag.

- Det finns inga egentliga hemligheter. Konsten att tala inför grupp är en färdighet som hyllats sedan antikens dagar, säkert mycket längre än så, och det finns en uppsjö med bra litteratur som tekniskt beskriver hur denna konst bör utformas. För mig har det handlat om något som jag bland annat har tagit med mig från idrotten, nämligen träning. Jag har talat inför andra närmare 2000 gånger nu och i många olika sammanhang. Bara det ger dig en naturlig utvecklingskurva eftersom du får omedelbar feedback från din publik, du ser ju vad som fungerar och vad som inte gör det. Jag har alltid strävat efter att vara uppriktig i det jag säger och prata om saker som jag tror är relevanta för den publik jag talar till. Du är där för dem, inte tvärtom. 

Vidare säger Olof:

- Det som gör det här yrket extra fascinerande är att du aldrig blir färdig med det. Jag vet fortfarande inte exakt vad jag sysslar med. Genom åren har jag cirka en gång i halvåret hyrt in en utvald konsult som - mot betalning - fått utvärdera mitt föredrag och givit mig tips hur jag kan bli bättre. Det har varit komiker, regissörer och skådespelare, människor med scenvana som utifrån publikperspektivet kunnat se saker som jag missat. Det här har jag varit relativt ensam om, även om jag har förstått att några kollegor nu också gör det.

- Dina framtidsmål både privat och i arbetet? frågar jag.

- Stora frågor. De går ihop lite grand, jag skulle nämligen gärna bo halva året i Provence och skriva bok. Författare på halvtid och föreläsare på halvtid, det vore något! För att det ska gå behöver mina böcker nå ut till en större, mer internationell, publik och jag behöver lära mig skriva på en högre nivå. Där är jag inte ännu. Att tala väl är svårt, men att skriva väl är ännu svårare. Samtidigt blir det målet också ett privat mål eftersom skrivandet och levandet liksom hör ihop.

- Berätta något om dig som vi inte vet om! ber jag nyfiket. 

- Jag har en tendens att göra samma saker om och om igen. Börjar varje morgon med kaffe och att sitta vid datorn, lyssnar sen till samma gamla låtar, går samma promenadstråk, besöker samma restauranger och sitter vid samma bord och detta oavsett var jag är i världen. Jag vet inte, men när det är mycket förändring i övrigt har jag en dragning åt att i andra sammanhang få känna igen mig och bygga en dag utifrån det. Det är romantik, tycker jag. Denna tendens till upprepning är jag inte säker på att andra känner till om mig, om det nu är särskilt intressant vetskap, vilket jag inte tror att det är.

Jag ler inom mig, jag är likadan. Rasta hundarna snabbt i trädgården, ge dom mat, rasta en gång till, sätta på kaffet och sätter mig en liten stund vid datorn. Men jag går inte samma promenadstråk med mina hundar. :) 

Eftersom min blogg handlar om dejting och relationer till olika saker så frågar jag Olof:

- Vilka tre saker är viktigast för dig i ett förhållande?

- Förtroende är viktigt, att kunna lita på varandra. Sedan kommer humorn in, det ska vara mycket skratt och glädje i ett förhållande. Slutligen tycker jag att den ömsesidiga respekten bör finnas där, att man ser upp till varandra och ger varandra det utrymme som behövs för att kunna behålla sin identitet och frihet. Det där med att växa ihop, det tror jag inte riktigt på, då finns det risk att man till slut bara blir vänner och i ett förhållande krävs något mer än så.

Kloka ord tycker jag. Mina tre viktigaste är omtänksamhet som nr 1, kommunikation som nr 2 och känna trygghet som nr 3. I Omtänksamhet ingår det så mycket. Och kan man prata med varandra om allt borde man kunna lösa alla problem. 

Jag ska skriva lite från Olofs senaste bok för er. Tankvärda ord… Vill först bara säga att Olof har en hund som heter Malte.

” En hund har ingen att-göra-lista att komma hem till. Den ligger sannolikt inte och har ångest över att den skällde på hunden på andra sidan gatan eller att den inte kissade på den där stolpen. Malte har sina rutiner, men de går inte på tid. Är något intressant sniffar han på det, annars går han vidare. Hur brukar det se ut när vi går en runda med hunden? Lär vi oss något av våra fyrbenta vänners sätt att uppmärksamma sin omgivning? För de flesta av oss är svaret: inte alls. Vi pratar i telefon samtidigt. Vi skickar sms, läser en debattartikel eller kollar sociala medier. Hundens fokus ligger på dess omedelbara närhet. Vi ”multitaskar”. Går promenaden inte tillräckligt fort, om hunden vill stanna och undersöka något lite närmare, drar vi i kopplet. Hunden vill vara med dig.”

Uppskatta tiden med din hund, det kan bli en mysig stund! Jag njuter alltid av min långpromenader med mina hundar. Känner en längtan att få gå på promenaderna. När jag ser hundarnas glädje ute blir jag lycklig! När dom träffar en annan hund, rullar sig i snön, badar i vattnet, när vi går snabbt och pratar med varandra, när vi stannar och tittar på en ekorre, när vi leker med bollen, när jag gömmer mig i skogen och hunden får leka… detta samspel ger mig lycka och glädje. 

Jag ska avsluta dagens blogg inlägg med att dela med mig av Olofs slutord i sin bok ”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”. 

Olof skriver:

”Förmågan att uppleva lycka och njutning finns inom oss, vilket innebär att vi inte är särskilt beroende av yttre omständigheter för att få det om vi vill, eller som någon skrev: ”De bästa sakerna i livet är inte saker”. Det tycker jag är den viktigaste poängen – att det faktiskt går att njuta var du än befinner dig. Det behöver inte vara ”antingen – eller”. Det kan vara ”både-och”. Det kan vara precis så enkelt. Fråga Malte!” :)

Det här är din tid –ditt liv! Balans med distans! NJUT!

Olof tackar mig för att han får vara med i min blogg och jag vill tacka honom för att han tog sin tid. Glöm inte bort mina vänner att ge av din tid till dina nära & kära och till människor och djur du möter. Ett leende föder ett leende! :) 

Varma kramar från er Sara. 



Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden