Blogg

Charlie Söderberg: -Bygg upp ett liv som du inte vill vara ledig ifrån! 

2016-10-29

Hej på er alla underbara vänner!

Jag går så ofta jag kan på föreläsningar. Tycker att det ger mycket inspiration och kunskap. Jag brukar tänka att bara man går därifrån med en ny kunskap så har föreläsningen varit givande. Men oftast kommer jag hem med så mycket mer. En del föreläsningar har jag gått två gånger på, andra gången ser man den på ett nytt sätt och får mer ut av den.

Balansekonomi har en föreläsning som heter; ”Mer tid, mer pengar och mer energi!” Ett hett ämne för många. Jag har gått på denna föreläsning tre gånger, för det har varit olika föreläsare som gett sin bild av det. Mycket intressant! Det är ingen föreläsning som handlar om fonder och sparförmaningar och excelkalkyler, utan föreläsaren inspirerar och utmanar dig att se dig själv, dina möjligheter och ekonomi på ett nytt sätt. Det är en blandning av humor, käftsmällar och konkreta råd.

Jag vill nu presentera en av föreläsarna, rikedomscoachen: CHARLIE SÖDERBERG!

Charlie Söderberg är tv-profilen som blev rikedomscoachen nummer ett för hela svenska folket via Lyxfällan, SVT Plus och Tonårsbossen på TV3. Han är författare till böckerna ”Kulor, cash och kosing” och ”Ett rikare liv”. Han är utsedd till årets finansiella folkbildare och har två gånger fått motta tv-priset Kristallen. 

Balansekonomi som han jobbar för utbildar privatpersoner och företagare i ekonomiska förhållningssätt. De hjälper sina kunder att hitta sin plan för ett rikare liv. Deras mission är att utmana och förvirra till förändring i attityd och beteende. 

- Berätta lite om dig själv! ber jag Charlie.

- Jag är 42 år och är gift med min fru Andrea. Har en son som heter Primus. Vi bor på en gård utanför Ystad och i lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, svarar Charlie. 

- Jag har även varit på Klas Hellbergs och Niklas Delmars föreläsning på samma tema, men dessa var lite annorlunda än din. Jag måste säga att Niklas var fantastisk. Finns det någon tanke bakom? undrar jag. 

- Just nu har Balansekonomi inte mindre än fem olika föreläsningar och föreläsare inplanerade. Vi gillar idén att inte erbjuda ETT svar utan att behandla viktiga frågor med värdighet och erbjuda flera olika sätt att se på saker och flera olika intelligent sätt att formulera frågan. 

- Är en rik person lyckligare än en person som har ”normal” ekonomi? Alltså att han/hon klarar sig men kan inte spara pengar. 

- Det tror jag inte med självklarhet. Den eviga frågan om huruvida pengar gör en lycklig upplever jag som felformulerad. Pengar gör inte livet lyckligt, det är inte det pengar är till för. Pengar gör livet BEKVÄMT. Pengar gör att du kan fundera på dina problem i ett vackrare hem, bråka med din fru i en bil istället för på bussen och gör att du kan ta en längre och varmare semester när du på allvar behöver ta ledigt från problemen en stund. Det är just därför vi inte definierar "rik" som "den som har mer pengar än andra".

- Hur mycket pengar behöver man för att vara lycklig?

- Folk var lyckliga långt innan pengar var uppfunna så svaret är uppenbarligen 0:-

- Vad betyder pengar för dig? Hur är dina värderingar kring ordet? frågar jag vidare. 

- Jag har precis som du och alla andra MASSOR med värderingar kring pengar (precis som jag har med allt annat) I mitt liv är pengar ett av de verktyg jag använder för att bygga. Jag älskar nämligen att bygga. Bygga hus, bygga företag, bygga min egen personliga växt osv. 

……Dessutom är pengar för mig länkade med äventyr. Det ger ett liv där jag inte "måste" jobba, utan väljer att jobba. Det ger mig möjlighet att låta min familj upptäcka världen, möta kulturer som man annars bara läser om, se de bästa artisterna utöva sin konst, äta den bästa maten osv. 

……En annan sak som pengar bidrar med för mig som affärsman och entreprenör är mätbarhet. Någon sa en gång att "Företagande är ett spirituellt spel i personlig utveckling där man räknar poängställningen i pengar" det tycker jag har en poäng.

- Är du snål eller är du generös? Till andra och till dig själv.

- Jag är generös. Både till mig själv och till andra. Det finns jäkligt mycket pengar i världen. Även om det är väldigt ojämnt fördelade så är det åtminstone ingen brist på dem i sin helhet. Jag tänker att pengarna som kommer till mig skall tycka att det är goda nyheter att de kom just till mig. Hos mig har de kul, gör människor glada, bygger värdefulla saker, hjälper människor och gör världen bättre. Jag talar heller inte illa om dem oavsett om de är hos mig eller hos nån annan just nu. Det kan ju tyckas som lite löjligt att besjäla pengar på detta sätt men som en tankemodell hjälper det mig faktiskt. 

- Bästa tipset att bli rik? undrar jag.

- Bästa tipset är ett sånt där tips som människor inte vill ha för man inser inte värdet i det. Men eftersom du frågar skall jag svara rakt (och jag tror att du kan hitta liknande svar på 100 andra ställen): Bestäm dig för EXAKT vad som är ett rikare liv för just dig. Måla upp en tydlig och konkret bild och släpp sedan aldrig taget om att den är möjligt för dig att nå. Gör det viktigt om inte till och med livsnödvändigt att nå den framtiden. Människor lyckas nästa alltid med det som man känner att man måste lyckas med.

……Mitt näst bästa råd är att ta hjälp av de som redan kommit längre. Leta aktivt upp de oliktänkande som lyckas och kopiera det som verkligen funkar, själv är ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG bästa dräng. Den som slutar ta hjälp ger upp med att lyckas.

- Bästa tipset att behålla en bra ekonomi? 

- Det som mäts blir gjort. Se till att du mäter din ekonomi på en rad för dig inspirerande sätt. Ett par intelligenta mätbarheter kan göra hela skillnaden. Många mäter vikt och därför har de viktprojekt. Få mäter t ex sin personliga växt eller sin relation till barnen eller sitt egna kapital och därmed har vi färre projekt där.

- Låt oss säga att du var mycket fattig. Du har en rädsla för något ex kanske hoppa fallskärm eller något annat, ja har du någon rädsla? :) Skulle du då göra det du känner enorm rädsla till för 1 miljon kronor? Jag själv är höjdrädd och skulle inte hoppa fallskärm för den summan. :) 

- Jag har vart pank, flera gånger. Noll på kontot och mer skulder än tillgångar, men det betyder inte att jag kallat mig själv fattig. ”Pank” är ett tillfälligt tillstånd, ”fattig” är en självskriven dom. Det är inte pengarna, oavsett om jag är pank eller har överflöd, som driver mig att utmana mina rädslor.

……Det är massor av saker jag är rädd för, förstås! Att vara modig handlar inte om att vara orädd utan om att vara rädd och göra det i alla fall. Jag är jäkligt höjdrädd, har ibland problem bara av att ställa mig på en stol och ”fallskärm” är verkligen en mardröm för mig. Skulle dock tillfället erbjuda sig så skulle jag nog tro mig kunna hoppa i alla fall, mest för att jag tränat mig själv att ständigt gå bortom de hinder jag sätter upp om vad jag klarar och inte klarar. En fras som jag har mycket nytta av är ”Jag behöver inte tro på allt jag tänker”. En känsla är ibland bara en känsla, dvs en kemisk process i kroppen som jag kan bortse från om det stödjer mig.

…….Man behöver ju inte gå så långt som till ”Hoppa fallskärm” för att hitta hur många av oss sätter pengarna framför välmåendet. Min fråga är att det är snarare standard för dem som säger att det INTE är så intresserade av pengar. Hur många går inte till ett jobb de heller skulle stannat hemma från i 40 år bara för att de behöver lönen så mycket?

……Min upplevelse är att det är bl a det som Balansekonomi gör, dvs att på en begränsad tid lära människor hur pengar och deras relation till pengar fungerar så att de resten av livet kan bli herre över sina resurser snarare än slav under dem.

- Tror du att rika människor är lyckligare än andra? Kändisar? frågar jag.

- Till att börja med är rika människor inte så ofta kända och kända människor rika. Sedan är det ju så att de principer i ett visst område ofta går att använda i andra områden. För att lyckas som t ex artist krävs inte bara talang i att sjunga eller att spela boll utan en förmåga att gå emot rädslor och gå fullt ut för att få resultat på en extraordinär nivå.

- Vad är din relation till pengar? Köper du dyr mat, dyra kläder etc?

- Min upplevelse är att det är samma pris på alla mat och samma pris på alla kläder. Frågan är snarare med vilken valuta jag vill betala. Antingen betalar jag lite av valutan pengar men då betalar jag mer i valutor som hälsa, arbetsförhållande, miljöpåverkan osv. Jag har gott om pengar och värderar dessutom hälsa, samvete, miljö och en del andra valutor väldigt högt. Därmed betalar jag hellre mer pengar och mindre av det andra. 2016 är det svårt att skylla på att man inte är en upplyst konsument. Det handlar mer om att man behöver orka ta in, svarar Charlie.

- Vad har du gjort investeringar i som lyckats?

- Eftersom jag har en liten udda position som både offentlig person, utbildare och investerar har jag valt att inte spalta upp mina investeringar, så pass på den. Jag kan dock avslöja att det är nästa lika många som går dåligt som gått bra, men jag lär mig, blir bättre och de bra betalar de dåliga med råge.

- Vilket är ditt motto i livet?

- Istället för att jaga mer semester, varför inte bygga ett liv du inte vill vara ledig ifrån! :) 

- Bästa tipset för att få en passiv respektive aktiv inkomst? 

- Skaffa dig ett bättre flöde av affärsmöjligheter. De flesta har kanske bara två typer av affärer omkring sig, de där man investerar arbetstid eller de man investerar sparpengar. Och ofta har man då kanske bara ett affärförslag, jobbet man har eller bakens fondlösningar. Innan du skapar nya flöden av pengar kommer fokus på att skapa en mångfald av flöden av möjligheter.

Vidare säger Charlie:

- Det finns t ex mycket annat än pengar man kan investera. Hade svaret vart så enkelt som ”tre generella tips som funkar på alla” så hade jag tryckt en broschyr och sedan gått vidare till nya utmaningar, inte spenderat 15 år av mitt liv med att forska i frågan och bygga ett helt utbildningsföretag dedikerat till att hjälpa var och en att hitta sin plan. Startkapital är i form av pengar är INTE en förutsättning för ett rikt liv. Förutsättningen är en brinnande längtan och en vilja till förändring. Startkapital är snarare vår favoritursäkt (tillsammans med ”jag har inte tid”) för att inte sätta igång med att skapa sin plan på riktigt.

- Tycker du att rika människor ska få barnbidrag? undrar jag.

- Jag tycker ganska många bidrag och skatter är ganska svagt länkade mot verkligheten. Vad är barnbidragets samhällssyfte.Vill vi få folk att skaffa fler barn? Knepig fråga...

- Vilka egenskaper besitter en rik person med? Kan alla bli rika?

- Jag får frågan om alla kan ibland. Den fascinerar mig! Jag UTGÅR från att alla kan. Att utgå från nått annat känns nämligen både respektlöst och ovärdigt. Vi på Balansekonomi tror mer om människor än de tror själva och konstigt nog har vi alltid rätt i det. 

- Berätta något som du minns speciellt extra från Lyxfällan?

- Lyxfällan var verkligen ett intressant experiment för mig! Jag fick utmaningen att se om de sätt att förändra människors tänkande och resultat (som vi normalt använder på människor med välordnad och god ekonomi) på bara en vecka med människor med riktigt usla förutsättningar. Dessutom skulle det göras på ett sätt som funkade i TV. I stort sett INGEN trodde på programmet när vi satte igång. Det fanns liksom inte på kartan att man kunde göra ett intressant och fartfyllt livsstilsprogram om pengar. Jag kan bara säga att det var en bergodalbana. 

……Innan Lyxfällan var det verkligen INGEN som pratade ekonomi i fikarummet. Vi hade ett jättetabu att bryta igenom! Jag lämnade vidare stafettpinnen efter många år av både roligt och även tufft arbete. Lyxfällan är på riktigt med riktiga människor och det är inget som tar slut bara för att kameran stängs av. Med mig från programmet tog jag Mathias Andersson som verkligen blivit en vän för livet.

Vill ni gå på Balansekonomins föreläsningar som jag varmt kan rekommendera så är länken: https://www.balansekonomi.se/forelasning/boka-din-plats/

Charlie är ständigt i hetluften så vi kommer säkert att få se och höra mer av honom kring frågor om ekonomi och personligt ledarskap. Jag hoppas att ni kära läsare har fått något råd i mitt blogginlägg. Jag avslutar dagens blogginlägg med Charlie Söderbergs ekonomiska trestegsmodell:

1. Skaffa dig ett mål med pengarna.
2. Lista ut var du befinner dig ekonomiskt!
3. Skapa en handlingsplan!

Kramar från er Sara. 
Ha en fin dag eller kväll! :-)








Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden